Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Biedrības namā satiksies piecu mākslinieču gleznas

Biedrības namā satiksies piecu mākslinieču gleznas
Foto: Publicitātes
03.05.2019 12:04

liepajniekiem.lv

7. maijā pulksten 17 Liepājas latviešu biedrības nama Izstāžu galerijā tiks atklāta piecu latviešu gleznotāju kopizstāde ”Daba. Objekts. Subjekts”, kurā apskatāmas Ilzes Smildziņas, Katrīnas Gailes, Annas Laicānes, Alises Mediņas un Kristīnes Guršpones veidotās eļļas gleznas, vēsta māksliniece Alise Mediņa.

Visas piecas izstādes autores raksturo interese par tradicionālu, reālistisku eļļas glezniecību, tomēr izstādē apskatāmās gleznas ir laikmetīgas, tvertas šī laikmeta cilvēka pasaules izjūtā. Ilze Smildziņa, kuras veidotie mākslas darbi atrodas privātkolekcijās Latvijā, Kanādā, Francijā, Vācijā, Beļģijā, Baltkrievijā, ASV un Zviedrijā, savos darbos atspoguļo pasauli, iekļaujot simbolisma elementus. I. Smildziņa studējusi Latvijas Mākslas akadēmijā, kur ieguvusi maģistra grādu Grafikas katedrā un Glezniecības katedrā, figurālās glezniecības meistardarbnīcā. Papildus māksliniece piedalījusies dažādos starptautiskos plenēros un absolvējusi Latvijas Universitātes, Pedagoģijas un Psiholoģijas fakultātes, Vizuālās mākslas un vēstures nodaļu, kur ieguvusi bakalaura grādu.

Savukārt, Katrīna Gaile, kas blakus savai radošajai darbībai iesaistās dažādos sociālos un mākslas projektos, kā arī kopš 2005. gada aktīvi piedalās dažādās izstādēs, norāda, ka viena no galvenajām tēmām, kas caurvij viņas darbus, ir cilvēku attiecības, kā arī cilvēka un dabas mijiedarbība. ”Laika gaitā arvien vairāk koncentrējos uz cilvēku un viņa portretējumu visdažādākajā vidē. Dažreiz tie ir negaidīti apstākļi, citreiz – fantāzijas pasaule, kas šķiet pārsteidzoši reāla,” tā māksliniece. K. Gaile absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmiju, kur ieguvusi maģistru mākslā. Papildus studijām māksliniece aktīvi piedalījusies dažādās personālizstādēs un kopizstādēs Latvijā un Vācijā un jau iepriekš viesojusies Liepājā, kur piedalījusies grupas izstāde kopā ar māksliniekiem no Vācijas.

”Ceļš, pagalms, pludmale, stacija – šo objektu scenogrāfija pakļauta laikam un nejaušībai. Tieši šīs izmaiņas mani saista. Es nevaru uzminēt, kas notiks un kas mainīsies nākamajā brīdī – gaisma, kustība, kāds atnāks, aizies, uzspīdēs saule un viss iekrāsosies dzelteni oranžs. Gleznojot es mēdzu uzslāņot vienu brīdi citam, un tā es atklāju jaunu ģeometriju,” savu glezniecības procesu raksturo Anna Laicāne, kura aktīvi veido personālizstādes, piedalās radošās un sabiedriskās aktivitātes un plenēros, pasniedz kompozīciju, zīmēšanu, veidošanu Salacgrīvas Mākslas skolā, kā arī atkārtoti piedalījusies starptautiskajos jūras glezniecības plenēros – ”Liepājas Marīna ‘07” un ”Liepājas Marīna ‘10”.

Pēc Kristīnes Guršpones domām, glezniecības galvenais uzdevums ir sniegt gaišumu, pārdomas, emocionālu baudījumu un pārsteigumu, un to arī K.Guršpone tiecas īstenot savos darbos. Māksla var katram sniegt citādas izjūtas, bet viņa vēlas, lai tā ir mūsu dzīves pozitīvais un skaistais, lai māksla ir kā romantisks protests pret dzīves pliekanību. Māksliniece ne vien kopš 2005. gada aktīvi piedalījusies dažādās grupu izstādes, bet arī 2009. gadā saņēmusi P. Puzinas stipendiju. Gleznotāja 2011. gadā ieguvusi maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijas figurālās glezniecības meistardarbnīcā un no 2012. gada līdz 2013. gadam studējusi Florencē Libera Accademia di belle arti mākslas akadēmijā.

Bet Alise Mediņa atklāj, ka gleznošana sniedz iespēju atgriezties tajos brīžos, kas aizkustinājuši, likuši apstāties un vērot, piemēram, kā birst magnoliju ziedi, kā saules rietā izgaismojas māju jumti, kā garām pabrauc senlaicīgs auto, kā pilsētas apgaismojums iekrāso krēslaino pilsētu. ”Ir skaidrs, ka tas mirklis paiet, tajā nav iespējams atgriezties, bet šo mirkli var iemūžināt, apturēt gleznā,” uzskata māksliniece, kas ne vien piedalījusies neskaitāmās grupu izstādēs, rīkojusi 30 personālizstādes un pērn nominēta Jāņa Baltvilka balvai par ilustrācijām I. Paklones grāmatai ”Okeāns un tuksnesis”, bet arī šobrīd studē, lai iegūtu maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijas, Vizuāli plastiskās mākslas nodaļas, Keramikas apakšnozarē.

Izstāde ”Daba. Objekts. Subjekts” Liepājas latviešu biedrības namā apskatāma no 7. līdz 26. maijam. Ieeja izstādē bez maksas.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz