Trešdiena, 24. aprīlis Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Biedrības namā skatāma fotoizstāde “Tētis Zviedrijā – Tētis Latvijā”

Līdz 4. novembrim Liepājas Latviešu biedrības nama galerijā interesentiem ir iespēja apskatīt izstādi ”Tētis Zviedrijā – Tētis Latvijā”. Fotoizstāde ir par mūsdienīgiem vīriešiem – tēviem, kuri izvēlas palikt mājās ar bērnu, izmantojot bērnu kopšanas atvaļinājumu vismaz sešus mēnešus un ilgāk.

Biedrības namā skatāma fotoizstāde “Tētis Zviedrijā – Tētis Latvijā”
Foto: Publicitātes
10.10.2022 10:52

liepajniekiem.lv

Lai izceltu un godinātu tēva lomu bērna audzināšanā un nozīmi ģimenē, ik gadu septembra otrajā svētdienā Latvijā tiek atzīmēta Tēvu diena. Arī izstādes ”Tētis Zviedrijā – Tētis Latvijā” mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību tēva lomai un tās nozīmīgumam, vēsta biedrības nama pārstāve Anda Birkenberga.

Zviedru fotomākslinieks Johans Bēvmans (Johan Bävman) izveidoja fotoizstādi ”Swedish Dads” (Zviedru Tēti), kur portretēti vīrieši, kuri izmantojuši bērna kopšanas atvaļinājumu.

Fotoizstādē tiek pētīts, kas tieši mudināja šos tēvus palikt mājās ar bērniem ilgāk, nekā to dara vairums tēvu visā pasaulē, kāda bija šī pieredze un ko tā ir devusi.

Savukārt latviešu fotogrāfi Anda Krauze un Māris Lazdāns papildināja izstādi ar 25 latviešu tēvu portretiem, kuri uzvarēja Zviedrijas vēstniecības izsludinātajā konkursa ”Tētis Latvijā”.

“Portretējot un intervējot tēvus ar bērniem pavisam ierastās, ikdienišķās situācijās, vēlos rūpīgāk palūkoties uz vīriešiem, kas reāli izvēlējušies dot prioritāti tieši attiecībām ar ģimeni un bērniem,

nostādot darba un karjeras izaugsmi otrajā plānā,” saka izstādes ”Tētis Zviedrijā” idejas autors un īstenotājs Johans Bēvmans, piebilstot, ka šis tomēr ir arī skatījums uz vecāku lomas un dzīves vispārcilvēciskajām, mīlestības pilnajām šķautnēm, vienalga, vai tā būtu māte vai tēvs.

”Kad es pats atrados bērna kopšanas – paternitātes atvaļinājumā, man bija visai grūti atrast uzticamu informāciju par bērnu audzināšanu un aprūpi no tēva skatpunkta. Caur portretiem satiekoties ar citiem tētiem un lasot viņu pārdomas un pieredzes stāstus par to, kā būt vecākiem mūsdienās, varbūt arī citi vīrieši sāks vairāk aizdomāties par savu kā tēva un partnera lomu ģimenē. Es to redzu kā nozīmīgu soli ceļā uz līdztiesīgāku sabiedrību,” atklāj zviedru foromākslinieks J.Bēvmans.

1974. gadā Zviedrija kā pirmā valsts pasaulē aizstāja maternitātes atvaļinājumu ar vecāku atvaļinājumu. Tagad, pēc 45 gadiem, tēvi izmanto vidēji 29% no vecāku atvaļinājuma dienām.

Arī Latvijā tiesības izmantot bērna kopšanas atvaļinājumu ir abiem vecākiem. Pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) datiem 2021. gadā vecāku pabalstu mēnesī vidēji saņēma virs 20 tūkstošiem cilvēku, tostarp gandrīz 17 tūkstoši sievietes un nedaudz virs trīs tūkstošiem vīriešu.

Saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu par darba un privātās dzīves līdzsvaru vecākiem un aprūpētājiem no 2023. gada visās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, tostarp arī Latvijā, tiks ieviesta tā sauktā bērna kopšanas atvaļinājuma obligātā kvota jeb otram vecākam nenododamā bērna kopšanas atvaļinājuma daļa.

Direktīvas vispārējais mērķis ir nodrošināt vīriešu un sieviešu vienlīdzīgas iespējas darba tirgū un vienlīdzīgu attieksmi darbā, kā arī veicināt ar ģimenes pienākumiem saistītu atvaļinājumu un elastīga darba nosacījumu izmantošanu.

Johans Bēvmans ir dzimis 1982. gadā Zviedrijā, Malmē. Viņš ir strādājošs, individuāli praktizējošs fotomākslinieks.

Fotoprojekts ”Swedish Dads” (”Tētis Zviedrijā”) ir izraisījis plašu rezonansi, izstāde demonstrēta daudzās pasaules valstīs un paralēli izstādei portreti publicēti arī atsevišķā grāmatā angļu valodā.

Johans Bēvmans par šīm fotogrāfijām saņēmis daudzas nozīmīgas balvas, tai skaitā apbalvojumus no: World Press Photo, POY, the Sony Award, NPPA, UNICEF Photography Award, Zviedrijas nacionālās ziņu aģentūras TT, kā arī viens portrets atzīts par Gada fotogrāfiju Zviedrijā.

Izstādi rīko Zviedru institūts (SI) sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību Latvijā un Liepājas Latviešu biedrības namu.

Izstāde interesentiem bez maksas pieejama līdz 4. novembrim.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz