Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Biedrības namā tiks atklāta mākslinieces Gundegas Strautmanes izstāde ”Kodifikāciju māksla”

Biedrības namā tiks atklāta mākslinieces Gundegas Strautmanes izstāde ”Kodifikāciju māksla”
Foto: Publicitātes
06.03.2020 09:26

liepajniekiem.lv

No 4. līdz 30. martam Liepājas Latviešu biedrības nama Izstāžu galerijā un Foajē būs apskatāma mākslinieces Gundegas Strautmanes izstāde ”Kodifikāciju māksla”, kas pārsteigs apmeklētājus ar savu neparasto konceptu. Izstādes atklāšanā 6. martā plkst. 16:00 klātesošie būs aicināti piedalīties diskusijā par mākslīgo valodu vēsturi un to piemēriem mākslā, kā arī pielikt roku un pašiem strādāt pie jaunas rakstības izveides meistardarbnīcā, portālu informēja Liepājas latviešu biedrības nama sabiedrisko attiecību speciāliste Amanda Anna Millere.

Jau kopš 2006. gada G. Strautmane strādājusi ar dažādiem lingvistiskajiem kodiem. Iepriekšējie darbi veidoti ar Braila kodā rakstītiem tekstiem. Jau vairāk kā piecus gadus viņa ir pievērsusies pašizstrādātām rakstībām, kuras līdzīgi kā Braila alfabēts, balstās skatītājam neatšifrējamā rakstības sistēmā, kas ļauj iekodēt dažādus tekstus, kā latviešu, tā angļu, latīņu un arī īru valodās. Ar šādu projektu G. Strautmane piedalījusies EUCIDA Jauno mediju mākslas rezidencē Austrumdublinas mākslas centrā RUARED, kur izstrādājusi īru un angļu tastatūrai piemērotus kodus.

Šajā izstādē G.Strautmane pieaicinājusi vēl divus māksliniekus, kuri arī radoši strādā ar mākslīgajām valodām. Pirmais no tiem Volodimirs Biliks rakstnieks, tulkotājs un grafiskais dizaineris no Kijevas, kurš pagājušajā gadā izdevis grāmatu ”Codex abyssus” par rakstības vēsturi un intuitīvo (asēmisko) rakstību. Izstādē būs redzami divi viņa projekti ”Moon type” un ”Pixels”. Trešais izstādes dalībnieks, grafiskais dizaineris un Līvānu mūsdienu mākslas galerijas dibinātājs Raimonds Vindulis savās plakātu sērijās bieži strādā ar burtveidola dizainu. Bieži viņa izstrādātie teksti mēdz būt gan atšifrējami, gan neatšifrējami, intuitīvi lasāmi, kā arī bieži viņa darbos tiek izmantots latīņu alfabēta konceptuālas manipulācijas.

Par izstādi māksliniece atklāj: ”Šāda tipa tekstuālu darbu izstādes Latvijā, joprojām ir retums. Meklējot analogus, saskāros ar grūtībām tādus atrast pat pasaules vizuālās mākslas laukā. Lai gan mākslīgo valodu skaits tādās valstīs kā Anglija un Francija ir mērāms simtos, kā arī teksta kodēšana un manipulēšana šobrīd ir aktuāla parādība jauno mediju laukā, tomēr maz autoru rada tulkojamas tekstuālas kompozīcijas.”

Izstāde ”Kodifikāciju māksla” atklāšanā pārsteigs apmeklētājus ar savu neordināro konceptu. Atklāšanas laikā Izstāžu galerijā cilvēkiem būs iespēja noklausīties gan lekciju, gan piedalīties diskusijā un meistardarbnīcā. Lekcijā māksliniece izskatīs mākslīgo valodu vēsturi un to piemērus mākslā. Mākslinieces galvenais jautājums radies par to vai šādu mākslu var uzskatīt par jaunu mākslas kustību un vai to var saukt par ”kodifikāciju mākslu”?. Uz šo un citiem jautājumiem būs iespējams rast atbildes lekcijas un diskusijas laikā.

Taču pēc atklāšanas lekcijas un diskusijas daļas notiks radošās darbnīcas, kas paredzētas gan bērniem, gan pieaugušajiem. Tajās katrs var pielikt roku un strādāt pie jaunas rakstības izveides. Īpaši šīs darbnīcas patīk bērniem. Aptaujājot savus draugus un kolēģus māksliniece secinājusi, ka bērnībā katram trešajam bijusi izgudrota kāda slepena rakstība kurā ir veikta saziņa ar draugiem un rotaļu biedriem.

Gundega Strautmane studējusi gan Rīgas Tehniskās universitātes Tekstila un Apģērbu tehnoloģiju institūtā, gan Berlīnes Mākslas universitātes Eksperimentālā Tekstila dizaina nodaļā, gan Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstila nodaļā un šobrīd turpina doktorantūras studiju gaitas Liepājas Universitātē Jauno mediju mākslas nodaļā. Kopumā māksliniece veidojusi deviņas personālizstādes un ar valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu realizējusi četrus projektus – ”Punkts.. Līnija”, ”Attiecību ornamenti”, ”Māksla slimnīcās” un ”Māksla cietumos”.

Izstāde apskatāma no 4. līdz 30. martam Liepājas Latviešu biedrības nama Izstāžu galerijā un Foajē bez maksas.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz