Pirmdiena, 29. aprīlis Raimonds, Laine, Vilnis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Divas pasaules kopā – skatāma Irinas Tīres un viņas mazdēla izstāde

Liepājas Latviešu biedrības namā skatāma fotomākslinieces Irinas Tīres kopizstāde ar jaunāko mazdēlu Dāvidu Vidvudu Fominu. Atšķirīgi un tomēr saderīgi – tā varētu raksturot saturu, ar ko patlaban piepildīta izstāžu galerija, pilnībā atbilstot izstādes nosaukumam ”Kontrasti”.

13.02.2023 06:00

Ligita Kupčus-Apēna

"Kurzemes Vārds"

Galerijā ir eksponētas I. Tīres uzņemtās un īpašā manierē apstrādātās fotogrāfijas, kurās čehu Alfona Muhas firmas mākslinieku freskās attēlotas krāšņas jūgendstila laika sievietes, un līdzās tām – viņas mazdēla fotografētās spilgtās mūsdienu sievietes.

”Man ļoti gribējās dot godu freskām, kas šeit redzamas. Es zinu, ka tas viss atrodas zem krīta, kas lēnām birst nost. Bet, vai kādreiz atgriezīsies, man ir lielas šaubas.

Es to visu redzēju, kad biju jauna, un tas bija ārkārtīgi skaisti. Man gribējās vismaz tādā veidā jums to parādīt. Jo jūs nemaz nezināt, tie, kas nav dzīvojuši Republikas ielā, kā tas izskatījās.

Arī mana ģimene nezina, vienīgi mans brālītis,” kāpēc izstāde tapusi, svinīgajā atklāšanā skaidroja I. Tīre.

Fragmenti no skaistajiem sienu un griestu gleznojumiem Republikas ielas namā, ko fotogrāfei Irinai Tīrei izdevies iemūžināt. Foto: Egons Zīverts

Mākslinieces ģimene no 1945. gada dzīvojusi Paula Maksa Berči projektētajā namā Republikas ielā 13, katru reizi, skrienot uz dzīvokli trešajā stāvā, viņas acu priekšā bija smalkos pasteļtoņos gleznotās freskas.

Arī dzīvokļu griestus rotāja gleznojumi un vannasistabu sienas – peldošas zivtiņas.

1957. gadā, kad mācījusies Mākslas skolā, kādu dienu nākot no nodarbībām, gaidījis pārsteigums – kāpņu griesti nobalsināti, sienu smalkā marmorējuma vietā vienaldzīgi zaļa eļļas krāsa…

I. Tīrei smalko gleznojumu atblāzmas izdevies iemūžināt pirms vairāk nekā desmit gadiem. 2011. gadā, kad toreizējās Liepājas Mākslas vidusskolas topošais absolvents Valters Palaps rakstījis diplomdarbu, radusies iespēja fotografēt fresku fragmentus.

Irina izmantojusi šo unikālo iespēju, lai parādītu mākslas darbu skaudro likteni. Freskas savulaik tapušas, izmantojot reālu modeļu fotogrāfijas, un I. Tīrei radās ideja veidot kopizstādi ar mazdēlu, kurš savukārt fotografē sieviešu portretus.

”Kad ieraudzīju Dāvida fotogrāfijas, tad man bija jādomā par tām freskām, kurās ir jaunas, skaistas meitenes. Lai arī tas viss ir bojāts, tomēr ļoti skaisti,”

pārliecināta I. Tīre.

”Man gribējās parādīt šīs modeles, kur nu ir palikušas tik bēdīgās freskās, un šīs ļoti jaunās meitenes, arī modeles, – vienkārši brīnišķīgas. Jādomā par to, kā tas būtu, ja arī viņas kāds iegleznotu.”

Veroties uz mazdēla darbiem, I. Tīre atzīst – viņš fotografē tā, ka pašai ļoti patīk.

”Meitenes nav vienkārši nofotografētas. Viņš rada viņām kaut kādu telpu. Es pati biju iegājusi melnbaltajā, kā man pašai patīk teikt, sudrabainajā, līdz ar to man tas plīvurītis bija tāds gaišs. Bet viņa bildes ir pavisam citādākas. Esmu sajūsmā.”

”Mūsu bilžu saderība un tajā pašā laikā vizuālā atšķirība ir ļoti redzama,”

saka Dāvids Vidvuds, piekrītot, ka izvēlētais izstādes nosaukums ”Kontrasti” labi iederas.

”Stilistiski es mēģināju panākt plīvojošas drānas un drapērijas, un tas man izdevās. Liku dominējošu tumsu, un modelis ir kā akcents, kas to visu izgaismo,” savus darbus raksturo Dāvids, kuram šī ir pirmā izstāde dzīvē.

”Es diezgan kautrīgi to visu rādu, savu portfolio vairāk lieku digitālajā vidē. Taču ome rosināja, ka ir vajadzīgs taustāmā veidā, jo tad bildei ir cita rezonanse.”

Fotoattēlos ir gan profesionālas modeles, gan arī kolēģes fotogrāfes un citas paziņas. Vecākā bilde tapusi pirms pieciem gadiem, jaunākā – pirms dažām nedēļām.

Dāvida Vidvuda Fomina fotoattēlos ir gan profesionālas modeles, gan kolēģes fotogrāfes. Viņš iemūžinājis arī savu draudzeni Dominiku, kas svinīgajā atvēršanas brīdī nobildējās pie sava izstādē izliktā portreta. Foto: Egons Zīverts

Dāvids Vidvuds ar omi vienmēr labi sapraties, līdz ar to sadarboties nebijis grūti.

”Viņa ir mana skolotāja daudzās lietās, jo viņas influence ir pamatdraivs manā mākslinieciskajā karjerā.

Ja viņas nebūtu, es noteikti nodarbotos ar kaut ko citu. Un viņas ietekme ir redzama arī šajās bildēs. Kad skatāmies viņas fotogrāfijas, viņai ir gaišs, man ir atkal vairāk tumšs, es spēlējos ar tumsu, nedaudz gaismu. Viņai atkal ir vairāk gaisīgs. Līdz ar to tas ir tas mūsu kontrasts, saliekot šīs divas pasaules kopā.” 

Dāvids Vidvuds patlaban vairāk darbojas Rīgā. Viņam kopš bērnības padevies zīmēt. Pirmais publiskais darbs – zīmējumi tēva Igo dziesmu diska noformēšanai. Interese par fotogrāfiju radās mājās, kur ome Irina un vecākais brālis Miks rosījies fotolaboratorijā, gatavojoties fotoizstādēm.

Viens no pēdējiem projektiem, kurā jaunais mākslinieks piedalījies, ir Rēzijas Kalniņas un Aināra Rubiķa Mūzikas un Drāmas telpas ”Oratorio” vizuālās identitātes veidošana, teātra izrāžu un koncertu fotografēšana.

”Oratorio” telpas kļuva par vietu, kur tapa visi darbi, kas redzami izstādē Liepājā. Vēl viena māksla, ar ko Dāvids aizrāvies, ir tetovēšana, prasmes slīpētas Zviedrijā, Anglijā, Spānijā u.c. 

Liepājas Latviešu biedrības namā fotoizstāde ”Kontrasti” apskatāma līdz 4. martam. Pērnruden I. Tīre atzīmēja 85 gadu jubileju, un ”Kontrasti” ir turpinājums jubilejas izstāžu ciklam.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz