Trešdiena, 8. maijs Staņislava, Staņislavs, Stefānija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Dokumentētā kultūra jau pieejama

Dokumentētā kultūra jau pieejama
Foto: Egons Zīverts
16.11.2018 07:09

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Liepājas kultūras aktīvisti un mīļotāji jau kādu laiku strādā pie Liepājas vēsturisko un kultūras vērtību elektroniskās dokumentēšanas, arhivēšanas un popularizēšanas, lai veidotu nemateriālo kultūrvēsturisko mantojumu, kas būtu brīvi pieejams jebkuram interesentam, laikrakstam skaidro neatkarīgais producents Verners Bokums.

Projekts kopā ar Liepājas Izglītības pārvaldi gatavots jau vairākus gadus. V. Bokums stāsta, ka galvenais mērķis bija nemateriālā kultūrmantojuma liecības pasniegt kā papildu mācību materiālu izglītībā: “Un nu mēs esam sasnieguši zināmu līmeni, tādēļ vēlamies sabiedrībai paziņot, ka šie materiāli ir jau pieejami. Tos ir iespējams skatīties, lasīt un izmantot neatkarīgi no tā, vai mērķis ir pašizglītošanās, mūža izglītība vai kas cits. Tas, ko mēs šobrīd piedāvājam, ir brīva piekļuve šai informācijai bibliotēkas “Libris” telpās, kur ir izveidota stacionāra vieta. Cilvēks, atnākot un saņemot piekļuves kodu, var apsēsties pie datora, ielūkoties mūsu izveidotajā datu bāzē un sameklēt sev nepieciešamo informāciju.”

Tuvākajā nākotnē piekļuvi šai sistēmai plānots ieviest arī Zinātniskajā bibliotēkā, tās mācību centrā un Liepājas Universitātes bibliotēkā.

Runājot par projekta pirmsākumiem, V. Bokums atceras, ka šis process aizsācies jau 2005. gadā. Idejas autors ir Liepājas Simfoniskā orķestra ilggadējais mākslinieciskais vadītājs, galvenais diriģents un Goda liepājnieks Imants Resnis. Lai analizētu orķestra mūziķu sniegumu, kā arī lai popularizētu orķestri starptautiskā mērogā, I. Resnis saskatījis nepieciešamību audiovizuāli fiksēt mūziķu kolektīva uzstāšanos dažādos pasākumos.

Šo ideju atbalstīja Jānis Dreiblats, kas tajā laikā bija Liepājas teātra direktors. Viņš šajā aktivitātē piedalās gan kā iniciators, gan kā projekta uzturētājs un partneris. Tuvojoties Liepājas teātra simtgadei, J. Dreiblats vienojās ar Liepājas pilsētas vadību par finansiālu atbalstu teātra vēstures fiksēšanai audiovizuālā variantā, kā rezultātā arī tur tika ievākti materiāli, skaidro V. Bokums.

Laika gaitā tika fiksēti dažādi notikumi Liepājā, kā arī vākti citi materiāli gan no privātiem arhīviem, gan no seniem televīzijas ierakstiem. Kopdarbā ar Liepājas Universitāti šobrīd šie apkopotie materiāli ir sakārtoti, nodrošinot arī piekļuvi.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz