Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

“Dumpis Rīgas ostā” saistīts ar Liepāju

“Dumpis Rīgas ostā” saistīts ar Liepāju
24.04.2009 07:03

Atslēgvārdi

Rīgā, Kara muzejā, atvērta grāmata “Dumpis Rīgas ostā”. Tai ir tieša saistība ar Liepāju, jo apcietinātie dumpinieki tika ievietoti Karostas virssardzē. Grāmata un tās prezentācija veltīta mūsu nesenās vēstures notikumam – dumpim uz karakuģa “Storoževoj” 1975. gada 9. novembrī Rīgā.

Viens no grāmatas “Dumpis Rīgas ostā” līdzautoriem Boriss Gindins, kurš ir vēsturiskā notikuma aculiecinieks, dalās pieredzē, kā 1975. gadā, kad komanda pēc kārtējās revolūcijas gadadienas svinēšanas sagrābusi varu un kuģi no reida Daugavā iepretī prezidenta pilij izvedusi Rīgas jūras līcī, kur tikuši kara flotes un aviācijas vajāti līdz pat Baltijas jūrai. Dumpja mērķis bijis pievērst padomju tautas uzmanību tam, cik korumpēta bijusi padomju valdība un ka nepieciešama komunistiskā režīma nomaiņa.

Dumpim uz karakuģa galvaspilsētā ir tieša saistība ar mūsu pilsētu, jo pēc tā apspiešanas galveno dumpja cēlāju Valēriju Sabļinu, kurš bija karakuģa “Storoževoj” 3. ranga kapteinis, apcietināja un ievietoja Karostas cietumā, “Kurzemes Vārdam” pastāstīja vēstures pētnieks Juris Raķis, kurš grāmatas atvēršanas pasākumā iejutās Liepājas garnizona virssardzes priekšnieka lomā un stāstīja par dumpinieku tālāko likteni Karostas cietumā. V. Sabļins mūsu pilsētā apcietinājumā turēts divas nedēļas, pēc tam pārvests uz Maskavu, kur Augstākā kara tiesa viņam piespriedusi nāves sodu nošaujot.

1975. gada notikuma liecinieki, kuru starpā ir arī atvaļinātais viceadmirālis Gaidis Andrejs Zeibots, stāsta, ka grāmatas autors bijis to skaitā, kas nav atbalstījuši dumpi, un līdz ar to nav ne pie atbildības saukts, ne tiesāts. Tāpēc arī grāmatā neparādoties informācija par dumpinieku sodīšanu un viņu atrašanos apcietinājumā. G. A. Zeibots, kurš dumpja laikā dienējis kuģu divīzijā, kurā bijis arī karakuģis “Storoževoj”, labi atceroties daudzas grāmatā aprakstītās personas.

Una Zāģere,
“Kurzemes Vārds”

Grāmata “Dumpis Rīgas ostā” veltīta mūsu nesenās vēstures notikumam – dumpim uz karakuģa “Storoževoj” 1975. gadā Rīgā, pēc kura dumpinieki nonāca Karostas virssardzē.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz