Svētdiena, 5. maijs Ģederts, Ģirts
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Dzejas dienas nāk!

Dzejas dienas nāk!
27.08.2008 16:16

Atslēgvārdi

Kad gaiss jau pamazām smaržo pēc rudens un dvēsele ļaujas apcerīgiem lidojumiem, ir klāt ikgadējās Dzejas dienas. Atkal svinīgi plīvos īpaši dzejas dienām radītais karogs, ko darinājusi māksliniece Andra Pelna. Šogad dzejas dienas priecēs visus interesentus četras dienas, no 10. līdz 13. septembrim, ar vairāk kā piecpadsmit sarīkojumiem, kas veidoti tā, lai ikviens tajās atrastu ko savu.

Izstrādātājā dzejas dienu programmā būs gan jau tradīcijām apvītie pasākumi, gan jauni un nebijuši. Kā ierasts dzejas dienas aizsāksies ar Dzejas rītiem Liepājas skolās, kurās skolnieki varēs tikties ar pašu izvēlētiem dzejniekiem. Pēc tam tiks turpināta veiksmīgā sadarbība ar Jūras spēkiem, kur uz kara kuģa ”Viesturs” skanīgi aizšalks ”Dzejas vējš Liepājā”. Mazākajiem Dzejas dienu aktīvistiem tiek piedāvātas meistardarbnīcas bērnu bibliotēkā ”Vecliepājas Rūķis”, kurās varēs darboties mākslas, dzejas un teātra meistardarbnīcās. Notiks arī interaktīvs pasākums par Pētera Brūvera dzejas tēmām ar devīzi ”Katrs savu dzīvi dzīvo”. Savukārt Centrālās Zinātniskās bibliotēkas telpās notiks žurnāla ”Helikons” jaunākā numura prezentācija.

Dzimtsarakstu nodaļā jaunie literāti klausītājiem piedāvās savu redzējumu par mīlestības tēmu, pierādot, ka ”Dzeja rada mīlestību..”. Kā jau ierasts notiek arī kādas grāmatas atvēršanas svētki, šogad tie notiks grāmatnīcā ”Valters un Rapa” un savu zvaigžņu stundu izdzīvos Tāļā Vaidara trešā grāmata ”Proza” (no sērijas ”Katram sava..”). Vakarā būs iespēja tikties ar Dzejas dienu viesiem – Ingmāru Balodi un Andri Akmentiņu, viņu autorvakarā ”Padod tālāk!”, un kā viedi vīri saka: ”Tikšanās vietu mainīt nedrīkst!” – satiekamies Zirgpastā!

Arī otrajā dienā viesi tiekas ar studentiem Liepājas Universitātes Humanitārajā fakultātē, bet vācu dzejnieks Tilmans Derings, kas dzeju raksta repa stilā, tiksies ar jauniešiem Liepājas 5.vidusskolā. Dzejas dienu ietvaros notiek arī, nu jau par tradīciju kļuvušais, literārais seminārs Liepājas Universitātē, šoreiz ar devīzi ”..autors, teksts, lasītājs”. Uz Liepājas muzeja Skulptūru dārzu tiek aicināti tie, kas grib savas domas un sajūtas palaist mazliet trauslākā, klusinātākā, smalkāka, ar intimitātes pieskaņu apvītajā pasākumā – ”Poēziju dārzs”. Pēcpusdienā uz tikšanos un savas dzejas lasījumiem, Centrālās Zinātniskās bibliotēkas telpās, aicina dzejniece Iveta Liepā sakot: ”Es palieku tavs turpinājums…”.

Jauns un nebijis pasākums šogad būs divas īpašas muzikālās tikšanās ar dzejnieku un mūziķi Mārtiņu Freimani, Liepājas teātrī 12.septembrī pulksten 16:00 un 19:00, kas klusītēm mums atzīstas ”Es esmu mazliet dons Kihots”. Dzejas dienas izskanēs Liepājas Latviešu biedrības namā ar Aivara Zuzāna organizēto pasākumu ”Kad nez pēc cik tur gadiem/ mani, rīt aizmirsto, atradīs atkal..”. Šis pasākums tiks veltīts dzejnieka Ojāra Vācieša 75.dzimšanas dienai.

Arī Liepājas teātris vēlas iedibināt jaunu tradīciju – muzikālu iestudējumu veidošanu, kuru pamatā būtu latviešu dzeja. Šogad Ivara Lūša režijā taps “Violets” – Austras Skujiņas dzeja Jāņa Lūsēna mūzikas ietvarā, kas savu pirmizrādi izskandēs 11.septembrī 19:00.

Dzejas dienu atbalstītāji: Liepājas jūras spēki, Elektrons&Ko, Liepājas muzejs, Liepājas Dzimtsarakstu nodaļa, Liepājas Kultūras pārvalde un laikraksts ”Kurzemes Vārds”.

Informācija tapusi sadarbībā ar Sandru Vensko un Ainu Krauči.

Anda Birkenberga,
Liepājas Kultūras pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz