Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

“Dzimtās zemes kārs”

“Dzimtās zemes kārs”
Foto: Egons Zīverts
13.12.2016 07:09

"Kurzemes Vārds"

“Ir pašiem jānotirpst no sulām un pašiem jāizklājas tā kā zemei, kas pēc ziemas guļas kaist pavasara reibumā.” Šīs dzejnieka Olafa Gūtmaņa dzejas rindas uzvedumā, kas izceļ viņa romantiķa un dabas mīlētāja vaibstus, izmantojis Liepājas Tautas teātris režisores Ināras Kalnarājas vadībā.

Stundu garais dzejas uzvedums “Dzimtās zemes kārs un gaismas izslāpis” vispirms ieskanas paša Olafa Gūtmaņa balsī un tēlā, uz gaišas, gaisīgas drapērijas parādoties arī viņa fotogrāfijai Jūrmalciemā. Un tad jau uz skatuves jeb Jūrmalciema kāpās starp priedēm vietu ieņem deviņpadsmit Tautas teātra aktieri. Basām kājām, gaišām acīm viņi vārdu pa vārdam skatītāju izved cauri dabas ritumam – pavasarim, vasarai, rudenim, ziemai, ko aprakstot dzejnieks veltījis uzmanību vissīkākajam zāles stiebram, dzintara graudiņam, mīlestības niansei un izmantojis bagātīgu un daiļskanīgu vārdu krājumu. Paralēli dzejai uz ekrāna mijas Olafa Gūtmaņa ģimenes fotogrāfijas un viņa sievas Velgas Gūtmanes gleznas. Un skatītājam dota iespēja būt ne tikai O. Gūtmaņa dzejas baudītājam, bet savā ziņā arī viņa dzīves lieciniekam.

Šis ir Tautas teātra jau piektais O. Gūtmaņa dzejas uzvedums, bet pirmais, ko viņš pats nepiedzīvo. “Olafu Gūtmani jau no 99. gada mīlam,” sacīja režisore I. Kalnarāja. Iestudēti uzvedumi “Rožu laukums”, “Ejam kuršos, ejam līvos”, “Jedritvai kociņ!”, “Es dzīvoju starp ezeru un jūru”. Tā kā 10. janvārī būs O. Gūtmaņa 90. jubileja, amatierteātris uzskatījis par pienākumu atkal pievērsties viņa dzejai. Režisore pastāstīja, ka vislielākais izaicinājums bijis atrast šim uzvedumam formu. Jaunākais O. Gūtmaņa dzejas uzvedums ieturēts intīmā noskaņā, neskatoties uz to, ka tajā piedalās gandrīz 20 aktieru. “Domājām, paņemam viņa lokālo Jūrmalciema dzeju,” atcerējās režisore. “Skaisti par Gūtmani ir rakstījis profesors Edgars Lāms, un mani ļoti uzrunāja tā frāze – dzimtās zemes kārs un gaismas izslāpis. Un pats Gūtmanis arī raksta, ka ir iemācījies mīlēt un ieraudzīt visu, kas aug. Esmu bijusi pie viņa ciemos Jūrmalciemā, man daudz kas ir skaidrs.” I. Kalnarāja teica, ka mēs viņu vairāk pazīstam kā Atmodas laika dzejnieku, bet reti kurš zina, ka viņam ir tik romantiska un mīlas pilna dzeja.

“Jāsaka, aktieriem viņš nav viegls dzejnieks,” režisore neslēpa vēl vienu izaicinājumu un atklāja, ka viens otrs pirmizrādē esot padzejojis “tuvu Gūtmanim”. Turklāt vēl jo lielāks pārbaudījums iestudējums bijis pieciem jauniem dalībniekiem. Un režisore smejoties sacīja – viņa cerot, ka debitanti pēc šī uzveduma nepamuks. Viens no viņiem ir Oļegs Junolainens, kurš tautas teātrim pievienojies rudenī. “Kādreiz daudz nodarbojos ar sportu. Šobrīd esmu uz pauzes, un gribējās sevi nodarbināt. Teātris man kopš bērnības paticis, patika skolā spēlēt, pulciņos. Paziņa piedāvāja, un es atnācu,” viņš pastāstīja. Pats grūtākais esot bijis pārvarēt lampu drudzi, “kad pēkšņi iznāc priekšā un visi uz tevi skatās”. Taču vēl pirms tam mēģinājumu laikā esot bijis grūti iemācīties vārdus. “Tā kā esmu krievu tautības, pusi vārdu nemaz nesapratu. Pēc tam man tos izskaidroja, nāca palīgā arī internets un draugi, lai saprastu, ko tie vārdi nozīmē. Tad jau palika vieglāk,” Oļegs smaidīja un teica, ka apņēmības pilns turpināt darboties teātrī.

Ilggadējas Tautas teātra aktrises Sandra Vintere un Baiba Špēra-Špora neslēpa – dzejas uzvedumu iestudēt nav bijis viegli. “Ja godīgi, baidījāmies, kā mums tas viss beigu beigās sanāks,” stāstīja Sandra. “Olafu Gūtmani ir grūti skaitīt, viņa teksti, vārdi ir īpatnēji, interesanti, nav ikdienišķi, to visu izrunāt ir riktīgs mēles mežģis,” B. Špēra-Špora precizēja, kas bijis pats grūtākais. S. Vintere piebilda, ka turklāt nevis vienkārši jānorunā dzejolis, bet arī jāprot nodot vēstījumu skatītājam. Un viņa turpināja ar tuvākajām O. Gūtmaņa dzejas rindām šajā uzvedumā: “Ir jāizstāsta viss, kas reiz bij dziļi saknēs, cieši čaulās šai uzplaukstošai pasaulei, ir pašiem jānotirpst no sulām un pašiem jāizklājas tā kā zemei, kas pēc ziemas guļas kaist pavasara reibumā.”

Gan režisore I. Kalnarāja, gan māksliniece Dace Lanka izteica lielu pateicību Olafa un Velgas Gūtmaņu dēlam Dāvim Gūtmanim, kurš ļāvis ielūkoties ģimenes foto arhīvā un dalījies ar privātiem foto. “Mēs izmantojām tās fotogrāfijas, kas nav kopotos rakstos, tās glancētās, tās standarta, bet Dāvis atļāva mums ielūkoties Jūrmalciema mājā, viņu dzīvē,” sacīja režisore. Savukārt māksliniece atzina, ka Ināru varot apbrīnot par spēju un prasmi dzejoļus savirknēt uzvedumā, kur nekas nav nejaušs. Taču pēdējos vārdus var attiecināt arī uz uzveduma vizuālo noformējumu un tērpiem: vīriem – džemperi, kādi patika arī Olafam Gūtmanim, meitām – tādi kā priekšauti no batikota lina, basas kājas, īstas jūrmalas smiltis, īsts priedes zars. D. Lanka pastāstīja, ka pati bieži brauc uz Bernātiem, tā vide viņai nav sveša. “Ar to zaru bija interesanti,” viņa ieintriģēja. “Pirms tā lielā sniega laika ziņās klausījāmies, ka būs baigais sniegs un sals. Jābrauc meklēt žagarus. Iebraucām, un tieši tajā vietā, kur parasti mašīnu noliekam, tas zars, nolūzis jau, mūs tur gaidīja. Neko īpaši nevajadzēja meklēt. Dažkārt liekas, ka kāds palīdz.”

Tautas teātra uzvedumu “Dzimtās zemes kārs un gaismas izslāpis” ar Olafa Gūtmaņa dzeju noskatīties Ināra Kalnarāja aicina 14. janvārī, kad kopā atcerēsimies dzejnieku viņa 90. jubilejas svinībās.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz