Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Dzīvesprieks un krāsa Kazahstānas mākslinieces Rauzas Jeralijevas darbos 

Dzīvesprieks un krāsa Kazahstānas mākslinieces Rauzas Jeralijevas darbos 
Foto: Publicitātes
04.06.2019 14:07

liepajniekiem.lv

Piektdien, 7.jūnijā, pulksten 17 Liepājas muzejā Kūrmājas pr. 16/18 atklās Kazahstānas mākslinieces Rauzas Jeralijevas gleznu izstādi ”Es – pasaules daļa”, informē muzeja galvenā muzejpedagoģe Maruta Eistere.

Māksliniece Rauza Jeralijeva par savu mākslas filozofiju un gleznām saka: ”Esmu pārliecināta, ka visuvarenais mākslinieks ir Dievs! Redzu skaistumu un krāsu spēli pat dubļu peļķē, kurā ir iekritis sakaltis zars. Lai to uzgleznotu man nepietiek krāsu, kas ir manā rīcībā uz krāsu paletes. Daba nav pārspējama. Kad es pieskaros pie audekla, katrs triepiens man ir kā dvēseles kliedziens. Krāsas – tās ir prieks, krāsas – tās ir bauda, krāsas – tās esmu es!”

Izstāde ”Es – pasaules daļa” ļauj iejusties mākslinieces pasaules uztverē, kas pasvītro dzīves pozitīvās puses un saikni ar apkārt esošo pasauli un vidi, kurā dzīvojam. Māksliniece krāsu virtuozi klājot uz audekla, rada šedevrus, kuru tematika ir pasaules skaistums, dzīves garša, formu pilnība, tam visam pāri esoša mīlestība, kad savādāk varam paskatīties uz it kā pierastām un vienkāršām lietām. Krāsas un gaismas spēles ir Rauzas Jeralijevas spēcīgākie mākslas izpausmes veidi. Viņas darbi daudzkrāsaini, spilgti un sulīgi, pilni ar pozitīvām emocijām. Katrs mirklis ir smelts no mākslinieces dzīves un mijiedarbības ar pasauli.

Izstādē skatāmi darbi dažādos žanros – portrets, klusā daba, ainava, dekoratīvās un abstrakti simboliskās kompozīcijas, kas tapuši vairāku gadu periodā. Neskatoties uz to, ka māksliniecei ir vairāk nekā 80 gadu, vēl joprojām viņa nešķiras no otas.

Rauza Jeralijeva (1936) dzimusi Ukrainā. Beigusi Alma-Atas mākslas vidusskolu. Par viņas skolotājiem bija izcilie Kazahstānas gleznotāji Aiša Galimbalijeva, Kanafija Teļžanovs un citi. Savā agrīnajā radošās darbības periodā māksliniece mēģināja sevi dizaina projektu izstrādē, aizrāvās ar keramiku, taču glezniecība ir viņas vistuvākais mākslas izpausmes veids.

Izstāde Liepājas muzejā būs skatāma no 7. jūnija līdz 16. jūnijam. 

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz