Svētdiena, 5. maijs Ģederts, Ģirts
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Egona Peršēvica tēlniecības darbs būs apskatāms Liepājas teātrī

Egona Peršēvica tēlniecības darbs būs apskatāms Liepājas teātrī
20.09.2011 11:19

Atslēgvārdi

17.septembrī Liepājas teātra telpās tiks izstādīta tēlnieka Egona Peršēvica skulptūra, kuru iedvesmoja Hansa Kristiana Andersena pasaka par kailo karali. Skulptūra jau tikusi izstādīta daudzviet Rīgā (Ziemeļvalstu Ministru padome, Laikmetīgās mākslas galerija u.c.), portālu informē teātra literārā padomniece Zanda Borga.

Egons Peršēvics neikdienišķā tēlniecības projektā ir pārvērtis dižā dāņu pasaku meistara Hansa Kristiana Andersena pazīstamo darbu “Ķēniņa jaunās drēbes”. Skulptūras nosaukums “Viņš izslējās vēl lepnāk, un kambarkungi gāja tālāk, nesdami šlepi, kuras nemaz nebija” ir citāts no pasakas izskaņas.

Savā darbā tēlnieks ir atveidojis ķēniņa jauno tērpu tieši tādu, kā aprakstīts pasakā: “brīnumskaists un darināts no īpašiem audumiem, kas ne vien krāsu un mustura ziņā esot neredzēti skaisti, bet tiem esot ari tā brīnuma īpašība, ka drēbju, kas no viņiem taisītas, neviens nevarot redzēt, kas nederīgs savam amatam, vai ari priekš tā pārāk liels muļķis.” Lai radītu papildus efektu, mākslinieks tērpu ir novietojis uz speciāli tam veidota karaliskā manekena. Egons Peršēvics uzskata: “Kailā karaļa figūrai ir jāizskatās tieši šādai, jo karalim ir jābūt lielākam par parastajiem ļaudīm, kā arī, ņemot vērā to, cik ļoti šis karalis bija aizņemts ar savu iegribu apmierināšanu, zemnieciski muskuļots augums tam nepiestāvētu.”

Tēlnieks ar šo darbu ir skāris nozīmīgu cilvēcisku problēmu. Kā viņš pats stāsta: “Pasaulē pastāv daudz absurdu lietu, kurām mēs piekrītam, jo baidāmies atzīt, ka kaut ko nesaprotam. Līdzīgi karaļa gudrajiem ministriem mēs esam gatavi ieraudzīt neredzēti skaisto tērpu, kura nemaz nav, lai nevajadzētu atzīt, ka esam muļķi un nederam savam amatam.” Darba autors Egons Peršēvics šo darbu ir radījis, lai atgādinātu mums par pasaku, kurā tik asprātīgi parādītas šīs bailes un to izraisītās sekas. Neskatoties uz to, ka H.K.Andersens šo pasaku ir sarakstījis pusotru gadsimtu atpakaļ, tā ir aktuāla arī tieši šobrīd – laikā, kad mēs varam apšaubīt jebko, bet piekrītam gandrīz visam.

Atgādinām, ka vēl šīs vasaras sākumā tēlnieka Egona Peršēvica viens no populārākajiem darbiem – skulptūra “Uguns” tika uzstādīta pie Liepājā slavenās kultūras un izklaides vietas “Fontaine Palace”, kur tā jau paspējusi gūt lielu publikas ievērību.

Egons Peršēvics 2010.gadā ir absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas tēlniecības nodaļu un aktīvi piedalās izstādēs un mākslas akcijās kopš 2006.gada. 2008.gadā tēlnieks pārstāvēja Latviju vērienīgajā ”Starptautiskajā Tēlniecības kvadriennālē Rīgā”. Pēdējā gada laikā tēlnieka Egona Pēršēvica darbi tiek izstādīti arī mākslas telpās ārpus Latvijas – Ukrainā, Somijā un Lietuvā. Kopš 2010.gada rudens Egons Peršēvics strādā pie saviem jaunākajiem tēlniecības projektiem Liepājā.

Lienes Kalniņas foto

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz