Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Folkloras centrā “Namīns” notiks Ziemas saulgriežu svinēšana

Folkloras centrā “Namīns” notiks Ziemas saulgriežu svinēšana
20.12.2010 10:41

Atslēgvārdi

Arī šogad 21. decembrī pulksten 16.00 folkloras kopa “Atštaukas” ikvienu aicina uz Ziemas saulgriežu svinēšanu folkloras centrā “Namīns”, Bāriņu ielā 32. Būs ķekatās iešana, dziesmas un rotaļas, zīlēšana un jautra lustēšana.

Kā stāsta folkloras kopas ”Atštaukas” vadītāja Ināra Kalnarāja, Ziemas saulgriežus gaidot, folkloras centrā ”Namīns” ciemos pieteikušies daudzi ciemiņi. 22. decembrī uz Ziemas saulgriežu tradicionālās kultūras radošajām skolām pulcēsies Ezerkrasta sākumskolas 2. klases un 4. klases audzēkņi, kā arī 6. vidusskolas 12. klases audzēkņi. 23. decembrī viesošanos turpinās 6. vidusskolas 7. klases audzēkņi.

Savukārt 21. decembrī pulksten 16:00 folkloras kopa ”Atštaukas” ikvienu liepājnieku aicina priecāties pie ugunskura folkloras centra ”Namīns” pagalmā, sagaidot Ziemas saulgriežus.

Ziemas saulgrieži ir pagrieziena punkts laika ritējumā, kad vistumšākajā gada brīdī atgriežas gaisma – Saule, lai kliedētu tumsu un ar katru nākamo dienu atgūtu savu spēku. Senajiem latviešiem tieši ziemas saulgrieži bija prieka un līksmības svētki, jo šajā dienā gaisma uzvar pār tumsu. Galvenais telpu rotājums Ziemassvētkos bija puzuri (dēvēti arī krīģi, spurguļi un lukturi) – no salmiem, niedrēm un citiem materiāliem darināti, pie griestiem piekārti veidojumi. Vienkāršākais puzuru veids ir tā sauktā ”saulīte” – kartupelis, kurā sasprausti ar olu čaumalām un spīdīgiem papīriņiem rotāti stari. Sarežģītākās konstrukcijas top kā daudzšķautņaini piramidāli režģi, kas atgādina kristālu modeļus. Puzurus piekāra Ziemassvētkos, bet Metenī sadedzināja, lai nākamo gadu darinātu no jauna.
Puzuri gan simbolizēja sakārtotu Visumu, gan enerģētiski attīrīja sētu un tās iemītniekus. Puzuru kustība, tiem griežoties un šūpojoties gaisa plūsmās, saistījās ar dzīvības spēka pieplūdumu. Ja puzuris palika mierā un nekustējās, ticēja, ka kaut kur tuvumā atrodas ragana vai kāds cits nelabais.

Folkloras kopa ”Atštaukas”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz