Pirmdiena, 29. aprīlis Raimonds, Laine, Vilnis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Foto: Jaunieši veido un prezentē savu tehnoloģiju mākslu

Nedēļas nogalē Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes galerijā notika mākslas darbu un dažādu prototipu prezentācijas un izstāde.

25.11.2023 17:20

liepajniekiem.lv

Darbus izveidoja starptautiskā Jauno mediju mākslas festivāla “Update 2023: Automatizētais Radošums” dalībnieki, mākslinieki, mākslas studenti, dizaineri un jauno tehnoloģiju eksperti no ASV, Vācijas, Igaunijas, Ukrainas, Latvijas un citām valstīm.

Visas pagājušās nedēļas laikā vairāk nekā 100 festivāla dalībnieki piedalījās radošajās darbnīcās un meistarklasēs, kur pētīja gan automatizācijas procesus mākslā, dizainā un radošajā praksē, gan arī mākslīgā intelekta rīkus, konceptuālas metodes inovatīvu un multimediālu mākslas darbu radīšanai.

Liepājas Universitātes (LiepU) Mākslas pētījumu laboratorijas vadītāja Anna Priedola pastāsta, ka šīgada festivāls dalībniekiem ir nedaudz izaicinošāks, jo liels uzsvars tiek likts tieši uz dažādajiem rīkiem, ko var izmantot radošajā procesā.

Bet, lai ar tiem strādātu un reāli arī kaut ko izveidoju, vispirms ir jāiemācās ar tiem darboties. Un nedēļas laikā apgūt kaut ko jaunu, lai radītu kādu mākslas darbu, nav viegli.

To apliecina arī viena no festivāla dalībniecēm Melinda Briede, kura pasākuma laikā izvēlējās darboties darbnīcā, kur apguva fotografēšanu ar filmiņu un tās attīstīšanu.

“Man pašai arī ir tāda kamera un biju pārliecināta, ka māku to arī attīstīt. Bet izrādījās, ka daudz ko nezināju un pāris soļus vienmēr izlaidu.

Ir tiešām tik interesanti mācīties un darboties kopā ar cilvēkiem, kas savā sfērā ir eksperti,”

pastāsta jauniete.

Viņas darbnīcas vadītājs Imants Žodžiks gan dalībnieci paslavē un paziņo, ka visi, kas iesaistījās bija radoši un savu uzdevumu izpildīja lieliski.

Šajā darbnīcā festivāla dalībniekiem tika izdalītas filmiņu kameras un viņu uzdevums bija ar saviem ierobežotajiem kadriem safotografēt Liepāju un bildes pašiem arī attīstīt tā, lai tās izskatās pēc iespējas profesionālāk.

Savukārt kādas citas darbnīcas dalībnieku uzdevums bija Liepājā atrast dažādas skaņas, kuras izmantot savai audio performancei.

Lai gan parasti uzstājas paši darba autori, šoreiz tika iesaistīti visi pasākuma apmeklētāji un katram bija jāizmanto savs telefons, lai atskaņotu jauniešu izveidoto audio materiālu.

Mainot skaļumu un pārvietojoties pa telpu, visiem apmeklētājiem bija iespēja baudīt dažnedažādās pilsētas skaņas.

Jaunieši prezentēja arī pašu izveidotu filmu, ar printeri izveidotus zīmējumus un arī fotoattēlus, kuru izveidošanā tika izmantots mākslīgais intelekts.

Izstāde, kura atrodas LiepU Mākslas pētījumu laboratorijā Kūrmājas prospektā 13, visiem interesentiem ir pieejama katru darba dienu universitātes darba laikā līdz 22. decembrim.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz