Pirmdiena, 20. maijs Venta, Salvis, Selva
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Foto: Liepājā viesojas Jāņa Čakstes mazmeita Katrīna Čakste-Vilsone

Otrdien Liepājā viesojās Latvijas pirmā prezidenta Jāņa Čakstes mazmeita Katrīna Čakste-Vilsone. Jāņa Čakstes vidusskolas apmeklējums, tikšanās ar čakstēniem, pašas sarakstītās grāmatas “Karš, mīlestība, brīvība” prezentācija – pieredzētais vēju pilsētā uz ilgu laiku noguls atmiņās.

09.05.2024 05:40

Ligita Kupčus-Apēna

"Kurzemes Vārds"

K. Čakste-Vilsone no Amerikas uz Latviju atbraukusi jau mēneša sākumā kopā ar ģimeni.

Sarakstītā grāmata, kas ir veltījums autores vecāku – profesora Konstantīna Čakstes un Anastasijas Stīpnieks-Čakstes – piemiņai, prezentēta vairākās vietās Latvijā.

Tajā savijas vēsturiskie, personiskie un garīgie aspekti.

Lai godinātu mūsu valsts dibinātāju un atjaunotāju piemiņu, simboliski un cieņpilni grāmatas atvēršanas svētki notika Rīgā, Saeimas namā. Sekoja Jelgava, tad Liepāja, bet vakar Jūrmala.

Katra no vietām ir saistīta ar Čakstes dzimtas vēsturi.

Liepājā ir izglītības iestāde, kas kopš 1929. gada nes Jāņa Čakstes vārdu, un šogad skola svin 95 gadu jubileju.

Direktore Inta Freiberga par K. Čakstes-Vilsones vizīti ir gandarīta:

“Nekas dzīvē nenotiek tāpat vien.

Plānojot aktivitātes, kā godināsim mūsu skolu, viens no punktiem bija, ka mēs varētu atkārtot to gadu, kad pie mums viesojās Jāņa Čakstes mazmazmeita Kristīne Čakste.

Un pēkšņi saņēmu zvanu no Ilzes Vitāles, kas pārstāv Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas Liepājas bīskapa kanceleju, sakot, ka uz Latviju brauc Jāņa Čakstes mazmeita, viņa ir sarakstījusi grāmatu.

Teicu – cik skaisti, ka viss ir sastājies tieši tā, kā mēs būtu vēlējušies. Rezultāts ir bīskapa un mūsu skolas kopdarbs. Kāds augstāks spēks to visu ir sakārtojis.”

Piedaloties K. Čakstei-Vilsonei, laukumā, kas nesaraujami saistīts ar skolu, svinīgajā līnijā pulcējās Jāņa Čakstes vidusskolas audzēkņi.

Katrīnu Čaksti-Vilsoni ieskauj Jāņa Čakstes vidusskolas audzēkņi. Jaunajai paaudzei viņa vēl: ”Nekad neuztveriet brīvību kā kaut ko pašsaprotamu. Mācieties vēsturi, lai neatkārtotu pieļautās kļūdas, sāpes un traģēdijas.” Foto: Egons Zīverts

Kā skaidroja I. Freiberga – atgriežoties pēc brīvdienām, sanācām kopā, lai atzīmētu gan aizvadītos 4. maija valsts svētkus, gan arī savas skolas jubileju. Bet turpinājumā skolas zālē sekoja grāmatas atvēršanas svētki.

“Man ir tik liels prieks šeit būt,” uzrunājot klātesošos, sacīja viešņa. Viņa atzina, ka vieglāk būtu runāt angliski, tomēr turpināja savas mīļās tēvzemes latviešu valodā.

Runājot par grāmatu, J. Čakstes mazmeita norādīja, ka nav rakstniece. “Man patika zinātne, ķīmija. Es pētīju medicīnu, jo tā man patika.”

Grāmata beigu beigās tapa no atmiņu vinjetēm.

“Tiklīdz kāda atmiņa man ienāca prātā, es to pierakstīju. Bet nedomāju, ka beigās varētu sanākt grāmata. Sākās kovida pandēmija, nekur nevarējām iet ārpus mājas, un tajā mierīgajā laikā grāmata pati rakstīja sevi.

Manas atmiņas bija tik košas un cita pēc citas.”

Grāmatas “Karš, mīlestība, brīvība” 22 nodaļās K. Čakste-Vilsone iemūžinājusi Konstantīna un Anastasijas Čakstu ģimenes dzīvi pirmskara Latvijā, tēva apcietinājumu un nāvi, bēgļu gaitas Zviedrijā, tālāko ceļu pāri okeānam un apmešanos uz dzīvi ASV.

Tas ir stāsts par sāpēm, asarām un izdzīvošanu.

Vienlaikus arī stāsts par ticību un cerību, kas iedvesmo un iedrošina. Visbeidzot tas ir cieņas apliecinājums visiem tiem, kuri upurēja savu dzīvību, lai mēs dzīvotu brīvā valstī.

Grāmatu ”Karš, mīlestība, brīvība” vispirms izdeva angļu valodā, bet tagad savu iznākšanu tā piedzīvojusi arī latviešu valodā. Foto: Egons Zīverts

Grāmatu “War. Love and Redemption” angļu valodā 2023. gada jūnijā izdeva apgāds “The Parish Press” ASV.

Grāmatas latviešu valodā izdevējs ir Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas izdevniecība “IHTIS”, tulkotāja Māra Zviedre.

Autore ir pateicīga katram, kas palīdzējis grāmatas izdošanā.

Liels ir gandarījums, redzot to izdotu tēvzemē Latvijā.

Pēc vizītes Liepājā K. Čakste-Vilsone un viņas meita Anastasija jutās iedvesmotas, pacilātas un pateicīgas par visu, pārdomās ar “Kurzemes Vārdu” dalījās I. Vitāle.

“Iespaidu no vizītes Latvijā ir daudz, jo katrā vietā ir bijis saskarsmes punkts vai nu ar tēvu, vai vectēvu.

Liepājā Latvijas pirmā prezidenta mazmeita bija ļoti iedvesmota un priecīga, īpaši, kad Jāņa Čakstes skolas audzēkņi jeb čakstēni, kā viņus pieteica direktore, bija iznākuši laukumā un visi kopīgi dziedāja gan Latvijas valsts himnu, gan skolas himnu.

Tas, ka tā ir Čakstes skola un vieta, kur tomēr ir piesaiste viņas dzimtai, domāju, bija emocionāli pacilājoši. Tas ir brīnišķīgi, ka viņa varēja to visu piedzīvot.”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz