Svētdiena, 28. aprīlis Terēze, Gundega
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Foto: Liepājas muzejā atklāta Azerbaidžānas mākslinieces Innas Kostinas darbu izstāde

Piektdien, 29. septembrī, pulksten 17 Liepājas muzeja mazajā izstāžu zālē, klātesot māksliniecei Innai Kostinai un pārstāvjiem no Azerbaidžānas Republikas vēstniecības Latvijas Republikā, tika atklāta Azerbaidžānas mākslinieces Innas Kostinas zīda batiku un gleznu izstāde “Zīda valdzinājums”.

30.09.2023 09:55

liepajniekiem.lv

Izstādē skatāmas trīs zīda batiku kolekcijas, autores gleznas un Azerbaidžānas nacionālās sieviešu galvassegas no dabīgā zīda, informē muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Rasa Zālīte.

Izstāde tapusi sadarbībā ar Azerbaidžānas vēstniecību Latvijā un turpina šogad aizsākto veiksmīgo sadarbību ar vēstniecību, kuras ietvaros šī gada vasaras sākumā pirmo reizi Ziemeļeiropā, Liepājas muzejā, bija skatāma Azerbaidžānas paklāju izstāde.

Mākslinieces apgleznotā zīda kolekcijās spilgti atklājas autores lieliskā krāsu un kompozīcijas izjūta, kā arī autores temperaments. Darbos ievītas Azerbaidžānas kultūras tradīcijas un stilizēti ornamentāli risinājumi, kas demonstrē mītiski poētisku stilu.

Izsmalcinātajās batikās sekmīgi tiek parādītas batikas tehnikas neierobežotās iespējas un izcili atspoguļo autores profesionalitāti un radošumu, kā arī tradīciju un laikmetīgās mākslas metamorfozi.

Innas Kostinas radošais lidojums, tonālie risinājumi un izsmalcinātā gaumes izjūta ar prasmīgu māksliniecisko izpildījumu tiek transformēta realitātē.

Viena no batiku kolekcijām atspoguļo mākslinieces stāstu par simurgiem – ar labestību un pareģošanas spējām apveltītiem mītiskiem putniem persiešu un turku mitoloģijā un literatūrā, kas tiek attēloti kā mītiskas, spārnotas, sievišķīgas būtnes putna formā.

Savukārt, kolekcijā ”Sfēru mūzika”, atklājas austrumnieciski ornamentāli risinājumi, kas ļauj skatītājam likt lietā savu iztēli un doties nelielā astrālā ceļojumā, kas veido saikni starp kosmosu un zemi.

Starp izsmalcinātajiem un košajiem darbiem ir aplūkojami arī kelagaji (Kəlağayı) – Azerbaidžānas nacionālās sieviešu galvassegas no dabīgā zīda.

Kelagaju māksla dziļi sakņojas Azerbaidžānas Lielā Zīda ceļa tradīcijās un tiek nodota no paaudzes paaudzē.

Kopš 2014. gada Kelagaju māksla un simbolika ir iekļauta UNESCO cilvēces nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā.

Azerbaidžānas māksliniece Inna Kostina dzimusi Baku, guvusi profesionālu izglītību mākslā un kinematogrāfijā, ir filmu un televīzijas producente, dizainere.

Līdzās radošajai darbībai māksliniece, strādājot par pasniedzēju, nodod savas profesionālās zināšanas jaunajai mākslinieku paaudzei Azerbaidžānas Valsts Mākslas akadēmijas Glezniecības un kinematogrāfijas fakultātē.

Inna Kostina ir atpazīstama ne tikai kā oriģināla gleznotāja, bet arī kā viena no pasaulē labākajām zīda apgleznošanas tehnikas – batikas speciālistēm.

Māksliniece ir daudzu vietējo un starptautisko konkursu laureāte un vairāk nekā 250 dažādu izstāžu dalībniece.

Izstāde Liepājas muzejā ir mākslinieces 40. personālizstāde.

Kopš 1987. gada viņas darbi pārstāvēti izstādēs vairāk nekā 30 valstu muzejos un mākslas galerijās Itālijā, Vācijā un Norvēģijā. Innas Kostinas darbi glabājas Azerbaidžānas Nacionālā Mākslas muzeja, Azerbaidžānas Modernās mākslas muzeja un ārvalstu profesionālās mākslas krātuvju kolekcijās.

Daudz autores darbu atrodas privātkolekcijās mākslinieces dzimtajā Azerbaidžānā un vairāk nekā 25 pasaules valstīs.

Inna Kostina ir Azerbaidžānas Mākslinieku savienības un Azerbaidžānas Filmu veidotāju savienības biedre.

Izstāde ”Zīda valdzinājums” Liepājas muzejā, Kūrmājas prospektā 16/18, aplūkojama līdz 26. novembrim.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz