Sestdiena, 4. maijs Viola, Vizbulīte, Vijolīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Foto: Liepājas muzejā atklāta Raivja Zabja mākslas kolekcijas izstāde “Viļņošanās”

Piektdien, 3. martā, pulksten 17 Liepājas muzeja lielajā izstāžu zālē tika atklāta laikmetīgās mākslas izstāde ”Viļņošanās”, informē muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Rasa Zālīte.

04.03.2023 15:57

liepajniekiem.lv

Izstādē skatāmas gleznas no uzņēmēja Raivja Zabja mākslas kolekcijas, kā arī speciāli šai izstādei veidota kubiešu mākslinieka Umberto Diasa (Humberto Díaz) mākslas instalācija ”Asaru jūra”.

Kubiešu mākslinieka Umberto Diasa instalācija veidota no kritušas kastaņas un dzintariem.

Instalācija ”Asaru jūra” tapusi kā radošs process trīs nedēļu laikā Latvijā, esot saiknē ar vietējo vidi, kopienu un šeit gūtajiem impulsiem.

Māksliniekam radošajā procesā asistēja kubiešu mākslas zinātniece un izstāžu kuratore Gabriela Ernandesa Brito (Gabriela Hernández Brito).

Umberto Diass (1975) 1995. gadā studējis keramiku un grafisko dizainu profesionālajā mākslas skolā Trinidādā un 2004. gadā absolvējis tēlniecību Augstākajā mākslas institūtā Havanā.

Kubiešu mākslinieku vienmēr ir fascinējušas trīsdimensiju un objektorientētas mākslas prakses. Vispirms ar keramiku Trinidadā, bet vēlāk, kad viņš iestājās Augstākajā mākslas institūtā, kur paplašināju savus pētījumus, pievēršoties citiem mākslas medijiem, piemēram, instalācijām, performancēm, skulptūrām un video mākslai.

Izstādes atklāšanā tika arī prezentēts Raivja Zabja kolekcijas otrais katalogs-ceļvedis ”The Ripple Effect of Art”, kas klajā nācis 2023. gada februārī. Tas apkopo un stāsta, kā tapusi un astoņpadsmit gadu laikā attīstījusies Raivja Zabja mākslas kolekcija.

Raivis Zabis ir dzimis liepājnieks. Savu mākslas izlasi uzņēmējs un mākslas kolekcionārs sāka veidot 2005. gadā.

Katrai gleznai viņa kolekcijā ir savs stāsts, visas tās ir daļa no kolekcionāra dzīves, daļa no viņa paša.

Raivja Zabja kolekcijas darbu izstādes Liepājas muzejā ir rīkotas vairākkārt. Jaunākā pieredzes, iedvesmas un vēsturisko slāņu piesātinātā izstāde Liepājas muzeja lielajā izstāžu zālē parāda, kā veidojas savstarpēju pieredžu un informācijas apmaiņu starp mākslinieku un kolekcionāru, kur nav svarīgi, ne autors, ne nosaukums, ne citas detaļas, bet svarīgas ir tikai sajūtas un iespaidi, un iedvesma, kas rosina radoši darboties.

”Vai esat redzējuši, cik skaisti apļi uz ūdens izklīst pēc iemesta akmens? Līdzīgu efektu – viļņošanos – var redzēt radošās iedvesmas ietekmē. Tas, kas reiz noticis ar mākslinieku, tiek nodots skatītājiem – iedvesmo, dod impulsu runāt, rakstīt un dziedāt par mākslu; izdaiļot un garīgi padarīt mūsu dzīvi daudzpusīgu; saglabāt, nest un rādīt, lai atkal iedvesmotos radošiem meklējumiem un, iespējams, atspoguļotu un aptvertu visu, kas notiek ar mums un mums apkārt, aptvert mūsu dzīvi,” tā par iedvesmu izstādes nosaukumam saka R. Zabis.

Izstāde ”Viļņošanās” Liepājas muzejā, Kūrmājas prospektā 16/18, aplūkojama līdz 28. maijam.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz