Otrdiena, 7. maijs Henrijs, Jete, Henriete, Enriko
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Foto: Liepājas muzejā atver pirmo fotoalbumu ar papildināto realitāti

Izdodot vēl vienu “Pastaigu pa skaisto Liepāju”, šoreiz ar svarīgu vēsturisku piebildi “Uzplaukums”, Andris Ivanovs un Kaspars Migla uzķēra to stīgu, kas tika novilkta kopš iepriekšējā izdevuma pirms diviem gadiem un, visticamāk, liepājniekiem pietrūka.

01.07.2023 11:23

Ints Grasis

"Kurzemes Vārds"

Runa ir par biedrības “Liepāja 400” Latvijas pirmā fotoalbuma ar papildināto realitāti atvēršanu, kas notika Liepājas muzejā.

Grāmatā iekļautas ap 200 īpaši atlasītas un apstrādātas fotogrāfijas no Liepājas par periodu pirms Pirmā pasaules kara. 70 no šīm bildēm ir apskatāmas papildinātajā realitātē, proti,

lejuplādējot lietotni Old Libau, varēs salīdzināt poligrāfiski iespiesto fotogrāfiju ar mūsdienu skatu.

Sakot paldies atbalstītāju pulciņam un konkrētiem īpašajiem cilvēkiem, kupli sanākušos interesentus uzrunāja gan abi projekta bīdītāji, gan muzeja vadītāja Dace Kārkla, daloties atmiņās par idejas tapšanu un ieguldīto darbu.

Emocionāli runāja arī Kaspara mamma Maija Migla-Streiča, kuras romāna “Matildes gadsimts” varone staigājusi to laiku takas, par kurām tapa biedrības pirmais fotoalbums, – Liepāju 20., 30. gados.

Tagad izdevēji palūkojušies vēl senāk, atgriežoties 19./20. gadsimta mijā. Tas ir stāsts par ostas, tirdzniecības un rūpniecības uzplaukumu, par laiku, kad pa Romnu dzelzceļu Ukrainas ziemeļos ceļoja ļaužu masas uz Liepāju, lai no mūsu pilsētas savukārt dotos vēl tālāk – uz sapņu zemi Ameriku.

Faktiski šis periods ir pats senākais, līdz kuram vēl aizsniedzas fotogrāfija, kurai ir cerības saglabāties līdz mūsdienām.

Vēl senākas bildes mēs nekad nevarēsim iegūt.

Kaut gan – kas zina, ja kādreiz iemācīsimies ceļot laikā un “Digitālo inovāciju parks”, kas nodrošināja papildinātās realitātes izveidošanu šim albumam, izveidos citu aplikāciju…

Grāmatas prezentācijā runāja projekta atbalstītāji, arī SEZ pārvaldnieka vietnieks Elans Strazdiņš, sasaistot tālos vēsturiskos notikumus ar šodienu, kad Liepājā iepeld lieli tūristu prāmji no Skandināvijas.

Pasākuma saviesīgajā daļā šo rindu autors puspajokam gan SEZ pārstāvjiem norādīja uz faktu, ka šodienas Liepāja pagaidām vēl nevelk līdz vairāk nekā simts gadu senajai – prāmji uz Ņujorku nekursē.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz