Svētdiena, 28. aprīlis Terēze, Gundega
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Foto: Runas māksla joprojām dzīva. Bērni piedalās skatuves runas konkursā “Zvirbulis”

Trīs dienu garumā lielāki un mazāki “putniņi” uzstājās tradicionālajā skatuves runas konkursā “Zvirbulis”.

08.03.2024 06:15

liepajniekiem.lv

“Man bija tā privilēģija piedzīvot daudz mazu izrāžu,” sajūtās dalījās žūrijas pārstāve Maija Kalniņa, priecājoties, ka dzejolis vai proza bija iemācīti ne tikai no galvas un atstāstīti, bet pasniegti kā sev svarīgs vēstījums, aizvedot klausītāju sev līdzi.

Liepājas Raiņa vidusskolas sociālo zinību un teātra mākslas skolotāja Lelde Kiršteine uz konkursu bija atvedusi četrus mazos “zvirbulēnus”: Anniju Matuti, Laumu Mētru, Kristeru Šenbrūnu, Māri Janeku Gersonu.

Viņus sastapām vēl pirms uzstāšanās, kad viņi atkārtoja cits citam iemācīto. “Bet mēs vairs neko nelabojam, mēs baudām notiekošo,” sacīja skolotāja.

Pasteidzoties nedaudz notikumiem pa priekšu, atklāsim, ka divus izvirzīs jau konkursa 2. kārtai. “Apņēmīgi, atbildīgi, zinātkāri, azartiski,” L. Kiršteine raksturo savus audzēkņus.

“Cenšamies, lai nav tik ļoti no galvas iemācīts, lai dzejolis un prozas gabaliņš ir dzīvs, lai bērni sacītajā dzīvotu.”

Svarīgi, lai pašam iemācītais patiktu, un nonākt līdz īstajam dzejolim vai prozai nav nemaz tik viegli un ātri. Patīkamās sekas tam visam ir literatūras iemīlēšana, uzskata L. Kiršteine.

Dažkārt izvēlētais prozas fragments mudina izlasīt visu stāstu vai grāmatu.

Konkursam pieteikti gan bērni, kuri paši vēlējušies izmēģināt spēkus, gan arī kāds pierunāts.

“Ir bail no skatuves, ka apkārt būs daudz cilvēku un tevī klausīsies, šaubas, vai izdosies,”

skolotāja min iemeslus, kas attur bērnus no dalības.

Bet skatuves runas konkursam ir senas tradīcijas, tādēļ ir vēlme skolai joprojām tajā piedalīties. Un pavasaris asociējas tieši ar šo konkursu.

“Esmu teātra mākslas skolotāja, bet man klasē ir daudz bērnu, līdz ar to nevaru izdarīt visu, ko vēlētos. Tad nu man šis ir tāds priecīgs brīdis, kad varu izlikt savus “putniņus” padziedāt uz šīs skatuvītes.

Vēl ir patīkami apzināties, ka mēs ne tikai sēžam sociālajos tīklos, bet izejam starp dzīviem cilvēkiem, paskatāmies apkārt, ko citi dara.”

Bērnu un jaunatnes centra (BJC) struktūrvienības “Vaduguns” zāli piečivināja 131 “zvirbulēns” no Liepājas vispārizglītojošām skolām, arī privātskolas “Varavīksne”, Katoļu pamatskolas un Liepājas Valsts tehnikuma.

Viņus vērtēja režisore, dzejniece M. Kalniņa, Liepājas teātra aktrise Anete Berķe, BJC teātra studijas “Karlsona bagāža” režisore, aktrise Marita Lūriņa-Stelmakere, vadoties pēc vairākiem kritērijiem: domas atklāsme, kontakts ar klausītāju, skaidra dikcija un artikulācija, repertuāra atbilstība runātājam.

“Esmu otro reizi, pirmo reizi biju jau pirms vairākiem gadiem.

Redzu, ka runas māksla bērnu un jauniešu vidū iet nevis mazumā un lēnām dziest, bet attīstās.

Tas viss joprojām ir saistoši un interesanti – mācīties dzeju, prozu un to pasniegt no skatuves un caur sevi. Par to liels prieks un gandarījums,” atzina M. Kalniņa.

Bija atrasti interesanti literārie darbi, viņa vērtēja.

“Piedzīvojām 130 mazu izrāžu. Bija pārbaudījums to visu vērtēt, bet domāju, ka tikām galā labi. Tiem jauniešiem, kuriem ir dota ceļazīme tālāk uz nākamo kārtu, tagad ir laiks ievilkt elpu un piegatavoties.”

Skolēnu skatuves runas konkurss noris sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru (VISC). Arī 2. kārta ieplānota tepat, “Vadugunīs”, 24. aprīlī.

No 131 dalībnieka izvēlēts 21 “zvirbulēns”, pastāsta organizatore Marina Vikaine.

Uzziņai

Skatuves runas konkursa “Zvirbulis” rezultāti:

3. pakāpes diploms – 31 dalībniekam, 2. pakāpes – 70, 1. pakāpes – 27.

Augstākās pakāpes diploms: Emīlijai Andriekus, Antonam Kļejenkovam, Maksimam Šņipovam. Izvirzīti uz konkursa 2. kārtu.

Vēl žūrija konkursa 2. kārtai izvirzījusi: Beatrisi Vecbrāli, Daņilu Romaņko, Oļesju Ņikitinu, Artjomu Sedlecki, Oļegu Jarošenko, Karolinu Nazarenko, Kļimu Karpuhinu, Danielu Vitkeviču, Gustavu Brīvkalnu, Amandu Andriekus, Anniju Matuti, Kristeru Šenbrūnu, Sebastianu Karazinu, Elīnu Lakstīgalu, Elzu Treilību, Martu Poli, Līvu Katrīnu Deksni, Jasmīnu Mariju Enģeli.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz