Svētdiena, 28. aprīlis Terēze, Gundega
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Foto un video: Galvenā ir patiesība. Atklāta Ulda Brieža fotoizstāde “Brīvam būt”

Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars” mākslas telpā “Civita Nova” sestdien svinīgi atvēra fotogrāfa Ulda Brieža izstādi “Brīvam būt”.

13.01.2024 18:17

liepajniekiem.lv

Fotomeistara starp mums vairs nav, bet viņš un viņa portretētās kultūras personības ir uz ilgu palikšanu Latvijas fotogrāfiju vēsturē.

Izstāde atspoguļo Latvijas kultūras autoritātes visdažādākajos dzīves mirkļos laika posmā no 1966. līdz 2010. gadam.

Izstāde papildināta ar nozīmīgiem Liepājas kultūras cilvēkiem, kopumā veidojot vairāk nekā 80 fotogrāfijas.

Portreti ir tapuši kā sava laika zīmju, notikumu un gara fotopieraksti. Tiem ir dokumentāls un vienlaikus pārlaicīgs raksturs.

U. Briedim fotogrāfijā galvenā ir patiesība. Doma, kas atklājas caur žestu, acu skatienu, matu šķipsnu, gaismēnu, smaidu, pusvārdā sastingušu zilbi, asaru.

Vakara turpinājumā sekoja Igaunijas filharmoniskā kamerkora izcili atskaņojumi Arvo Perta un Veljo Tormisa kormūzikas darbiem, kas ved atšķirīgos ceļos – viens tuvāk debesīm, otrs tuvāk zemei, vēsta koncertzāles sabiedrisko attiecību speciāliste Anita Lazdeniece-Grīnberga.

Abi šie igauņu majestātiskie skaņraži ir kora repertuāra kodolā un var būt lielu pateicību parādā korim un maestro par savas daiļrades iedzīvināšanu un popularizēšanu.

Kamerkora dibinātājs un diriģents Tenu Kaljuste skaidro, ka pat kora logotipā redzamas divas bultas – viena norāda uz augšu, otra uz leju.

Un tās simbolizē arī mūziku, kuru dziedātāji koncertā veltīja klausītājiem – Arvo Perta neizsakāmi skaisto un dzidri patieso sakrālo mūziku, vedot mūs tuvāk debesīm, un Veljo Tormisa folklorisko un ritmiski krāšņo mūziku ar igauņu tautasdziesmām, tiecoties tuvāk zemei.

No Perta daiļrades izskanēja hrestomātiskā motete “Magnificat”, gaismas un dvēseles miera motete “Nunc dimittis”, īru kristīgo aizsargvārdu iedvesmotā “Brieža lūgšana”, pareizticīgo pateicības slavinājums “Pēc uzvaras” un himna un noslēdzošā lūgšana no “Grēku nožēlas kanona”.

Koncerta otrajā daļā kora burtisku šūpošanos un pārvietošanos pa skatuvi iedvesmoja Veljo Tormisa “Šūpošanās dziesmas”, “Igauņu gadskārtu dziesmas” un šamaniski iespaidīgā “Dzelzs apvārdošana”, kurā Tenu Kaljuste ar bungu rībieniem gluži vai padzina pasaules ļaunumu.

Pēc noslēdzošā skaņdarba klausītāji veltīja mūziķiem vētrainas stāvovācijas.

Izstāde skatāma līdz 30. martam.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz