Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Galerijā “Romas dārzs” norisināsies mākslinieces Annas Heinrihsones personālizstāde

No sestdienas, 18. septembra, galerijā “Romas dārzs”, norisināsies gleznotājas, scenogrāfes un kostīmu mākslinieces Annas Heinrihsones izstāde ”Vilmas Roess dzimšanas diena, kas beidzās ne tik labi kā bija iecerēts”, kurā autore apvienojusi klasiskos glezniecības un teātra scenogrāfijas elementus, radot jaunu un starpdisciplināru vizuālās mākslas pieredzi, informē galerijas vadītāja Astra Dzērve.

Galerijā “Romas dārzs” norisināsies mākslinieces Annas Heinrihsones personālizstāde
A. Heinrihsones izstādes darba attēls. (Foto: Publicitātes)
10.09.2021 16:02

liepajniekiem.lv

Šī ir līdz šim vērienīgākā A. Heinrihsones jaundarbu personālizstāde. Izstādes kuratore ir Auguste Petre.

Izstādē būs aplūkojami dažādos medijos tapuši darbi – lielformāta glezniecība, scenogrāfija un objektu jeb lietu teātris – kuri kopumā rada iespaidu par telpu kā dzīvu vidi, kas uzsūc un atpazīst tajā pavadītos brīžus, atmiņas un stāstus. Šoreiz centrālais vadmotīvs ir vēstījums par Annas Heinrihsones vecmāmiņu Vilmu Roess un viņas dzimšanas dienas svinībām. 

Galerijas ”Romas dārzs” lielā izstāžu zāle veidota kā stāsta notikuma vieta, kura papildināta ar priekšmetiskām liecībām, kas rada sastingušas izrādes iespaidu. Anna Heinrihsone pilnībā nodevusies galerijas telpas analīzei, sev svarīgu glezniecības tēmu risinot ”šeit un tagad”.

Ikvienam izstādes apmeklētājam būs iespējams izsekot mākslinieces glezniecībai ļoti svarīgajam konceptuālajam stāstam, novērtēt viņas radīto tēlu sistēmas darbību tās spraigākajā attīstības brīdī. Izstāde ”Vilmas Roess dzimšanas diena, kas beidzās ne tik labi kā bija iecerēts” ir vēstījums par sabiedrībā būtiskiem eksistenciāliem jautājumiem, vizuālo naratīvu laikmetīgi risinot glezniecības un scenogrāfijas žanru sadarbībā.

Anna Heinrihsone ir viena no ievērojamākajām Latvijas laikmetīgajām scenogrāfēm un kostīmu māksliniecēm ar starptautisku pieredzi. Kopš 1995. gada radījusi dekorācijas un kostīmus vairāk nekā 90 teātra izrādēm Latvijā, Igaunijā un Krievijā. Paralēli scenogrāfijai regulāri rīko personālizstādes un piedalās glezniecības grupu izstādēs.

Jau vairākus gadus kā savu glezniecības motīvu Anna Heinrihsone izmanto fotogrāfijas no ģimenes arhīva, koncentrējoties uz momentiem, kuros varoņi ir savstarpēji emocionāli tuvi un atbrīvoti.

Kopš 1995. gada Anna Heinrihsone, strādājot kopā ar tādiem ievērojamiem Latvijas režisoriem kā Indra Roga, Viesturs Meikšāns, Aivars Leimanis, Rēzija Kalniņa, krievu režisoriem – Genādiju Ostrovski un Aleksandru Kaļaginu, radījusi dekorācijas un kostīmus Jaunajam Rīgas teātrim, Valmieras Drāmas teātrim, Latvijas Nacionālajam operas un baleta teātrim, Tartu Vanemuines teātrim, Maskavas Dailes teātrim (MHAT) un Novosibirskas operas un baleta teātrim.

Anna Heinrihsone astoņas reizes ir tikusi nominēta ”Spēlmaņu nakts” balvai par labāko kostīmu dizainu, un divas reizes – 2000. gadā un 2012. gadā to ieguvusi.

Anna Heinrihsone (1970) absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Scenogrāfijas nodaļu (1996). Paralēli scenogrāfijai sarīkojusi 13 personālizstādes un piedalījusies vairāk nekā 30 glezniecības un scenogrāfijas izstādēs Latvijā un ārzemēs. Šobrīd māksliniece strādā pie Džordža Kārsona filmas ”GetMeLovedup.com” (Blazebuster Productions) tērpu izstrādes. Viņas darbi atrodas publiskās kolekcijās – Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (Rīgā, Latvijā), ”Swedbank” (Rīgā, Latvijā) un Igaunijas mākslas muzeja ”Kumu” laikmetīgās mākslas kolekcijā, kā arī Jāņa Zuzāna mākslas kolekcijā.

Auguste Petre ir neatkarīgā kuratore un mākslas procesu pētniece, viņas intereses galvenokārt raksturo politikas, vēstures un mākslas attiecības, kā arī 1990. gados dzimušo latviešu mākslinieku radošās izpausmes. Kopš 2017. gada Auguste Petre darbojas kā mākslas žurnāliste, veidojot publikācijas Latvijas un ārzemju medijiem, tostarp strādājusi par Baltijas redaktori portālā Arterritory.com. A. Petre kūrējusi 12 izstādes un ir bijusi vairāku izstāžu koncepciju un pavadošo tekstu autore. Kopš 2020. gada Auguste Petre ir ”Rīgas Mazākās galerijas” programmas direktore.

Izstāde galerijā ”Romas dārzs”, Liepājā, Zivju ielā 3, skatāma līdz 19. decembrim.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz