Sestdiena, 27. aprīlis Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Galerija “Romas dārzs” skatāma Kristiana Brektes un Modra Svilāna izstāde

No 5.jūnija, līdz 1.augustam galerijā “Romas dārzs” norisināsies Kristiana Brektes un Modra Svilāna izstāde “Baltic Sia”, kurā mākslinieki pievērsušies klimata izmaiņu problemātikas un Baltijas jūras piesārņojuma nepatīkamo seku atspoguļošanai, informē galerijas vadītāja Astra Dzērve.

Galerija “Romas dārzs” skatāma Kristiana Brektes un Modra Svilāna izstāde
Foto: Pubicitātes
03.06.2021 10:42

liepajniekiem.lv

Par iedvesmu šīs tēmas apskatīšanai, autoru tandēmam kalpoja ceļojums uz Vjetnamas dienvidu daļu 2019.gada sākumā – tur pieredzētā atkritumu dominance pilsētvidē un nomaļos lauku nostūros, kā arī plašākas sabiedrības vienaldzība šajā jautājumā, lika pārdomāt tik aktuālās klimata izmaiņu norises un tās estētiski apspēlēt izstādē Liepājā.

Izstādē “Baltic Sia” Kristians Brekte un Modris Svilāns pastiprināti aplūko Latvijas pludmales un tās tīrības nozīmi kopējā valsts tēla veidošanā, jo īpašu uzmanību veltot Liepājas un tās apkārtnes jūras pierobežai.

No Liepājas pludmalē atrastām un savāktām lietām, mākslinieki izgatavojuši dažādu izmēru objektus, redīmeidus un asamblāžas, gan parādot no jūras izskaloto mantu daudzveidību, gan arī ironizējot par zemūdens pasaules ”dārgumiem”.

Papildus izskaloto lietu izmantošanai, K. Brekte un M. Svilāns radījuši arī vairākus neona darbus un kinētiskas instalācijas, kuras darbojas ar sensoriem – skatītājam pārvietojoties telpā.

Nosaukums – “Baltic Sia” – ir ironisks komentārs par patērniecisko realitāti un aktīvās uzņēmējdarbības saistību ar preču ražošanu, līdz ar to arī piesārņojuma veicināšanu. Tajā pat laikā, “Baltic Sia” ir fonētiska un šifrēta spēle ar angļu valodas vārda sea (jūra) un saīsinājuma sia (sabiedrība ar ierobežotu atbildību) attiecībām. Būvējot izstādes saturu un konceptuāli risinot aktuālo vides piesārņojuma tēmu, mākslinieki uzlūko šo nosaukumu gluži kā hipotēzi, kurai projekta ietvaros attiecīgi lemts sevi apstiprināt, vai arī nepiepildīties.

Ekspozīcijā iekļautas arī vairākas unikālas asamblāžas, kuras radījuši Liepājas mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas audzēkņi, piedaloties K. Brektes un M. Svilāna vadītajās radošajās meistarklasēs.

Kristians Brekte un Modris Svilāns ir Latvijā atzīts mākslinieku tandēms, kas guvis panākumus un pieredzi arī ārpus valsts robežām. Jau vairākus gadus abi mākslinieki aktīvi strādā pie sev personīgi interesējošu tēmu estētiskas pētniecības, skarot arī plašākai sabiedrībai nozīmīgas tēmas.

Brektes un Svilāna sadarbībā tapušas tādas izstādes kā ”ALL’ARM” (2020) un ”Lūk še, kā šeitan dzīvo!” (2017) Rīgas mākslas telpā, kā arī ”HELIOS” Madonas Novadpētniecības un mākslas muzejā (2018). Abi mākslinieki kopīgi veidojuši arī Pāvilostas Novadpētniecības muzeja pastāvīgo ekspozīciju.

Izstādes kuratore ir Auguste Petre ir neatkarīgā kuratore un mākslas procesu pētniece, viņas intereses galvenokārt raksturo politikas, vēstures un mākslas attiecības, kā arī 1990.gados dzimušo latviešu mākslinieku radošās izpausmes.

Kopš 2017.gada Auguste Petre darbojas kā mākslas žurnāliste, veidojot publikācijas Latvijas un ārzemju medijiem, tostarp strādājusi par Baltijas redaktori portālā Arterritory.com. A. Petre kūrējusi 12 izstādes un ir bijusi vairāku izstāžu koncepciju un pavadošo tekstu autore. Kopš 2020.gada Auguste Petre ir ”Rīgas Mazākās galerijas” programmas direktore.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz