Pirmdiena, 29. aprīlis Raimonds, Laine, Vilnis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Gleznas un porcelāns. Biedrības nams aicina uz izstādi “Kaislību atspulgi”

Jūnijā Liepājas Latviešu biedrības nams rīko gleznu un porcelāna izstādi “Kaislību atspulgi”, kur skatāmas gleznotājas, grafikas dizaineres Daces Runčas košās gleznas un mākslinieces Ineses Līnes sievišķīgais porcelāns, informē biedrības nama kultūras projektu vadītāja Madara Lubāne.

Gleznas un porcelāns. Biedrības nams aicina uz izstādi “Kaislību atspulgi”
Foto: Publicitātes
13.06.2023 14:52

liepajniekiem.lv

Izstādes atklāšana notiks 16. jūnijā pulksten 17.

Gleznotāja D. Runča ir absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmiju, ir Latvijas Dizaineru savienības biedre. Patlaban strādā kā neatkarīga grafikas dizainere un profesionālo mākslas priekšmetu pedagoģe.

Izstādēs viņa piedalās kopš 1993. gada. Darbi atrodas privātkolekcijās Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Zviedrijā, Francijā, Anglijā, Austrālijā, Šveicē, Turcijā, Brazīlijā un Krievijā.

Glezniecībā D. Runča strādā brīvi un enerģiski spilgti. Viņas iedvesmas avoti ir dzīve, dienišķo mirkļu fiksācijas, ziedi un augļi, saule un vējš, pavasaris un rudens, vasaras ziedēšana, prieks par to pilnību. Dzīves un cilvēku vērojumi, neskaitāmie ceļojumu iespaidi, kā arī mākslinieces dizaineres darbības pieredze.

Mākslinieces gleznošana ir dalīšanās priekā un mirkļa izdzīvošanas skaistums, ļaujot mirklim uzkavēties ilgi, piefiksējot sajūtu.

Lieli spilgti laukumi, košas krāsas ar plūstošām līnijām. Sulīga glezniecība, kas izstaro pozitīvas emocijas.

Otra izstādes dalībniece ir keramiķe un dizainere, mākslas priekšmetu pedagoģe I. Līne.

1978. gadā viņa absolvējusi Liepājas lietišķās mākslas vidusskolu, pēc tam Latvijas Mākslas akadēmijas lietišķi dekoratīvās mākslas nodaļu. Ieguvusi Humanitāro zinātņu maģistra grādu vizuāli plastiskajā mākslā, ir Latvijas Dizaineru savienības biedre.

I. Līnes darbi atrodami Rīgas Porcelāna muzeja kolekcijā, Latvijas Mākslinieku savienības muzeja krājumā, Marka Rotko centra īpašumā, kā arī privātkolekcijās Latvijā un ārzemēs.

Māksliniece strādā ar dažādām keramikas masām, taču visvairāk saista porcelāns. Tas ir izsmalcināts materiāls ar savu raksturu, kas pieprasa milzīgu pacietību, ir īpašs, meditatīvs process. Sekojot jūtām un emocijām, iespējams kādā brīdī notvert trauslo laimes sajūtu. Un tad vērot, kā šīs sajūtas materializējas un iegūst savu veidolu.

“Esmu ļoti laimīga izstādīt savus darbus Liepājā. Beidzot. Esmu dzimusi, augusi un mācījusies Liepājā – 1.vidusskolā (tagad ģimnāzijā), Emiļa Melngaiļa bērnu mūzikas skolā un beigusi Liepājas lietišķās mākslas vidusskolas keramikas nodaļu.”

I. Līne saka: ”Lai gan nu jau ļoti ilgus gadus dzīvoju Rīgā, vienmēr uzsveru, ka esmu liepājniece.

Kā jau visiem liepājniekiem, šī pilsēta man ir asinīs.

No Liepājas ir nākušas ļoti daudzas radošas personības. Un, gribētos ticēt, ka gabaliņš vēju pilsētas radošuma gara ir ticis arī man.”

Izstāde būs skatāma Izstāžu galerijā no 16. jūnija līdz 14. jūlijam.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz