Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Guntars Prānis “Dzintara muzikālo sarunu klubā” stāstīs par Livonijas mūziku viduslaikos

Otrdien, 22. novembrī, pulksten 18 Liepājas koncertzāles ”Lielais dzintars” izglītojošajā lekciju ciklā ”Dzintara muzikālo sarunu klubs” viesosies Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijas (JVLMA) rektors, profesors Guntars Prānis, kurš iepazīstinās klausītājus ar Latvijas mūzikas attīstības pirmsākumiem – Livonijas mūziku viduslaikos un reformācijas turbulencēs, informē koncertzāles pārstāve Anita Lazdeniece.

Guntars Prānis “Dzintara muzikālo sarunu klubā” stāstīs par Livonijas mūziku viduslaikos
Foto: Publicitātes
15.11.2022 10:01

liepajniekiem.lv

Šajā lekcijā Guntars Prānis klausītājus iepazīstinās ne tikai ar savos pētījumos gūtajiem faktiem, bet arī izmeklētām laikmeta liecībām par Livonijas mūzikas dzīves attīstību: ”Mūzika Livonijā nav atraujama no visaptverošām Rietumeiropas kultūrdzīves norisēm. Dažādu mūzikas tradīciju, ideju un zināšanu pārnese raksturo visu tā laika Eiropas rosīgo mūzikas dzīvi, kurā tieši iesaistīta ir arī viduslaiku Rīga un citas mūsu reģiona pilsētas.

Savukārt reformācijas laika notikumi liecina, ka Rīga ir bijusi viena no vadošajām pilsētām, kurā atsaucību guva jaunās teoloģiskās idejas. Tās atstāja spilgtu nospiedumu rīdzinieku dzīvē ne tikai sociālekonomiskajā aspektā, bet arī atradušas iezīmīgu vietu jaunās mūzikas dzīves izpausmēs. Šajā lekcijā aplūkosim ne tikai vēsturiskus faktus, bet arī plašu vizuālo un audiālo materiālu, kas ļaus atdzīvoties daudzām senatnes ainām.”

Guntars Prānis ir JVLMA rektors, pieredzes bagāts atskaņotājmākslinieks un diriģents, starptautiski atzīts muzikologs un senās mūzikas pētnieks. 2015. gadā ieguvis doktora grādu (PhD) ar visaugstāko novērtējumu (Summa cum Laude) par viduslaiku Rīgas sakrālajai mūzikai veltīto promocijas darbu. Profesionālo izaugsmi veicinājis senās mūzikas studijās izcilu zinātnieku vadībā Austrijā, Vācijā un Šveicē. Pazīstams ne tikai kā vadošais viduslaiku mūzikas speciālists Latvijā, bet arī kā starptautiskajā apritē pieprasīts mācībspēks un lektors. Starptautiskās Gregoriskā korāļa pētniecības asociācijas biedrs.

Prānis ir senās mūzikas ansambļa Schola Cantorum Riga dibinātājs un vadītājs, kopā ar ansambli regulāri koncertē Latvijā un ārzemēs, kā arī ieskaņojis neskaitāmus mūzikas ierakstu albumus. Par spilgtu koncertdarbību 2016. gadā ansamblis nominēts Latvijas Lielajai Mūzikas balvai. Kā diriģents un žūriju loceklis aktīvi piedalās Latvijas dziesmu svētku kustībā.

”Dzintara muzikālo sarunu klubs” ir platforma kopīgām sarunām, diskusijām un viedokļu apmaiņai, kurā aicināti iesaistīties gan kaislīgi melomāni, gan aizrautīgi mākslas baudītāji, gan zinātkāri studenti un ieinteresēti entuziasti.

Lekciju cikls sniedz iespēju pieaugušajiem papildināt zināšanas par mūzikas vēsturi kopā ar mūsu valsts izcilākajiem muzikologiem, mākslas pētniekiem un praktiķiem, uzklausot viņu stāstus, pētījumus un iepazīstot īpaši izmeklētus audio un video materiālus.

Muzikālo sarunu klubam interesenti bez dalības maksas var pievienoties jebkurā laikā. Lekcijās var piedalīties gan klātienē, apmeklējot tikšanās reizes koncertzāles ”Lielais dzintars” Kamerzālē, gan attālināti, skatoties tās tiešraidē platformā digitalaisdzintars.lv.

”Digitālā dzintara” reģistrētajiem lietotājiem būs iespēja uzdot savus jautājumus lektoriem ”tērzētavā”. Lai kļūtu par reģistrētu lietotāju, nospiediet šeit. Lekciju iepriekšminētajā vietnē varēs vērot arī dalībnieki bez iepriekšējas reģistrācijas.

Lekciju cikla noslēgumā, dalībniekiem, kuri būs piedalījušies vismaz piecās no astoņām lekcijām, būs iespēja saņemt apliecinājumu par kursa noklausīšanos. Apliecinājumu varēs saņemt tikai tie apmeklētāji, kuri pirms lekcijas reģistrējušies klātienes vai tiešsaistes apmeklējumam.

Lai reģistrētu dalību klātienes apmeklējumam, interesenti aicināti sazināties ar koncertzāles informācijas centru, rakstot uz e-pastu: [email protected] vai zvanot pa tālr.: 634 24 555.

Interesenti, kuri vēlas piedalīties lekcijās attālinātiunsaņemt apliecinājumu par kursa noklausīšanos, aicināti aizpildīt pieteikuma veidlapu.

No 2022. gada 11. oktobra līdz 2023. gada 16. maijam paredzētas kopumā astoņas lekcijas, kas ik mēnesi no oktobra līdz maijam otrdienu vakarosklausītājus vedīs cauri Latvijas mūzikas vēsturei, – no Livonijas mūzikas viduslaikos līdz mūsdienām.

Lekciju programmu veidojusi muzikoloģe, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas lektore Baiba Kurpniece.

Nākamajā lekcijā turpināsim virzīties pa mūzikas vēstures laika skalu. 13. decembrī pulksten 18 JVLMA asociētais profesors, Senās mūzikas katedras vadītājs Māris Kupčs interesentus iepazīstinās armūziku 18. gadsimtā: Kurzemes hercogistē, Rīgā un Liepājā.

Lekcijas norises ilgums: aptuveni 1 stunda 30 minūtes.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz