Sestdiena, 4. maijs Viola, Vizbulīte, Vijolīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Guntas Ruicēnas vēstījums izstādē Liepājas muzejā

Guntas Ruicēnas vēstījums izstādē Liepājas muzejā
07.07.2010 17:51

9. jūlijā pulksten 16 Liepājas muzeja lielajā izstāžu zālē tiks atklāta mākslinieces Guntas Ruicēnas personālizstāde “Mierinājums”.

Tas ir mākslinieces gleznās un zīmējumos izteikts vēstījums, apliecinot viņas dzīves pamatvērtību – ticību.

Gunta Ruicēna saka: ”Mākslai manā dzīvē ir liela nozīme. Tomēr pats galvenais, prioritāte, ir ticība Dievam. No Viņa viss, caur Viņu viss, uz Viņu viss. Viņš – bezgalīgs, mūžīgs, prātam neaptverams un tomēr klātesošs un mīlošs ikkatru. Un, ja kādam sagādās prieku mani darbi, tad lai pateicība Viņam.”

Pamatskolā mācoties Talsos, Guntai ir lielisks skolotājs – mākslinieks Jēkabs Spriņģis. Pēc pamatskolas beigšanas viņa iestājas Rīgas lietišķās mākslas vidusskolā, interjera nodaļā. Arī šeit laimējas ar pedagogiem – Inārs Helmūts, Georgs Barkāns, Imants Vecozols, Eduards Grūbe. Fotomākslā – Gunārs Binde.  Skolu Gunta Ruicēna pabeidz ar augstāko atzīmi diplomdarba vērtējumā, saņemot rekomendāciju Mākslas akadēmijai. Taču sakarā ar veselības stāvokli nolemj atgriezties Rīgā pēc pāris gadiem. Tomēr pēc sadales nonāk Aizputē. Pirmo reizi. Un uz mūžu.

Gandrīz 20 gadus Gunta Ruicēna darbojas Liepājas tautas fotostudijā, ar patiesu cieņu, pat apbrīnu atceroties un pieminot tās izveidotāju un ilggadējo vadītāju Hubertu Stankevicu. Viņa piedalījusies daudzās starptautiskās izstādēs.

Glezniecībai Gunta Ruicēna pievēršas 1980. gadu beigās. Personālizstādes bijušas Aizputē, Talsos, Liepājā, Rīgā. Viņa piedalījusies izstādēs Vācijā, Zviedrijā. Japānā – konkursā, kurš notika Nagano 1998. gadā olimpisko spēļu laikā. Starp iesūtītajiem 4000 darbiem viņas glezna  ”Klusums” ir 40 godalgoto darbu skaitā kā 19. Taču māksliniece piebilst, ka  izstādes Kalvenē vai Cīravā viņai ir tik pat nozīmīgas un apmeklētāju vērtējums tik pat svarīgs.

Pašlaik līdztekus gleznošanai Gunta Ruicēna pievēršas arī zīmēšanai, galvenokārt strādājot reālisma stilā, pati par to sakot: ” Dieva radītais pasaulē ir tik pilnīgs, ka negribas neko mainīt”.  Tehnikas visdažādākās – eļļa, akvarelis, tempera, tuša, zīmulis, jaukta.

Māksliniece stāsta: ”Darbi top ilgstoši, ar piepūli sevi pārvarot, un, ja sasniegtais mani apmierina, tad priecājos par uzvaru pār sevi.

Nākotnē gribas pamēģināt ko jaunu, bet negribas par to vēl runāt, jo tad bieži iecerētais paliek vārdos”.

Uļa Gintnere,
Liepājas muzeja kultūrvēstures nodaļas vadītāja

Foto: Jānis Gintners

 

Gunta Ruicēna. ”Bērnība”. Papīrs, akvarelis, tuša.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz