Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ielu teātra festivāls ir atklāts!

Ielu teātra festivāls ir atklāts!
09.07.2010 21:00

Liene Andersone

Atslēgvārdi

Jau ziņojām, ka Liepājā norisināsies IV Starptautiskais Ielu teātra festivāls “Zeme.Debess.Jūra.”, ko organizē Liepājas Leļļu teātris sadarbībā ar Liepājas Kultūras pārvaldi un Valsts Kultūrkapitāla fondu.

Ar dažādiem pārsteidzošiem un neredzētiem priekšnesumiem šovakar festivāls tika atklāts.

Atklāšana kā vasarīgi svētki

Rožu laukumā jau krietnu brīdi pirms atklāšanas pulcējās gan gados veci, gan jauni, gan draugu kompānijas, ģimenes ar bērniem un topošās māmiņas. Fonā skanot liepājnieciskām dziesmām, varēja sajust svētku tuvošanās atmosfēru ar vasarīgām noskaņām. Tuvojoties atklāšanas brīdim, Rožu laukums arvien piepildījās un priekškars veras! Ar dziesmu “Visa dzīve man viens ceļojums” uz skatuves parādījās trīs dejojoši personāži, kas atgādināja varoņus no latviešu animācijas filmas “Avārijas brigāde”, nesot rokās “atklāšanas dokumentu”, lielu zīmuli un čemodānu, uz kura rakstīts “Pasaka”. Pēc tam uz skatuves parādījās tētis Karlo jeb Rihards Belte un festivālu atklāja, parakstot “dokumentu” un uzrunājot apmeklētājus, bilstot, ka visi labais un skaistais veidojas grūtībās. Klātesošos uzrunāja arī Liepājas Kultūras pārvaldes pārstāvis Valdis Skujiņš: “Šie tiešām ir svētki. Demokrātiski svētki, jo leļļu teātri saprot visi.”

Var sajust sevī bērnu

Pēc uzrunām noskanēja festivāla himna “Zeme.Debess.Jūra.”, ko izpildīja Liepājas Leļlu teātra aktieri.

Laiks pirmajam priekšnesumam! Festivālu programmu atklāja Dmitrijs Pudovs no Rīgas ar lenšu šovu. Skanot austrumnieciskai mūzikai, vispirms māklinieks improvizēja ar zobeniem, atsaucot atmiņā indiešu filmas un čūsku dīdīšanu. Uz skatuves kopā ar Dmitriju pēc zobenu priekšnesuma kāpa arī dejotāja. Izpildot trikus ar lentēm un apvienojot tos ar deju, varēja sajust visu četru dabas stihiju klātbūtni – lenšu kustības atgādināja uguns mēles, ūdens viļņus, zemestrīci vai vēju.

Atklāšanas pasākumā Rožu laukumā sastaptie apmeklētāji Māris un Maija uz festivālu bija atveduši savu meitu Anniju (4 gadi) un dēlu Martu (6 gadi). Viņi festivālu apmeklē jau otro gadu. “Festivālā ikviens var sajust savā sirdī bērnu. Šo sajūtu nedrīkst pazaudēt,” sacīja Maija, kura uzskata, ka šis ir īsts ģimenisks pasākums, kur var izpriecāties no sirds.

Festivāla pirmās dienas turpinājumā: Algimantas Verbutas trupa “Garās kājas” no Lietuvas ar priekšnesumu “Spoguļattēli”, Maskavas teātris “Otražeņije” ar priekšnesumu “Kabarē”, nīderlandientis Lances Spring ar “Stratosfēru”, kur tiek iesaistīti arī skatītāji. Uzstāsies arī Māra Pūra stepa grupa “Top Tap Company”, mājinieki – Liepājas Leļļu teātris un deju grupa “Rotaļa”. Kulminācijā – uguns šovs apvienības “Fire Spirit” un Rīgas bungu perkusionistu “Afro Pulss” izpildījums, kas notiks pusstundu pirms pusnakts.

Festivāls turpināsies  un noslēgsies rīt ostas promenādē. Rīdienas programma ar jau pieminēto mākslinieku priekšnesumiem tiks papildināta ar “Liepājas baikeru” un deju kluba “Extra” programmu. Festivāla rīdienas pasākumi sāksies pulksten 13.

Ar optimistisku skatu nākotnē

Liepājas Leļļu teātra aktieris un festivāla dalībnieks Dainis Laugalis pirms atklāšanas sacīja: “Prieks, ka mūsu Leļlu teātris ar saviem atbalstītājiem spēj ko tādu noorganizēt savai pilsētai,” viņš priecājas, uzskatot, ka šajos laikos arī gandrīz no nekā var sarīkot vērienīgu liela mēroga pasākumu, kas sniedz baudu acīm visām paaudzēm un padara atpazīstamu Liepāju. Dainis citēja arī Leļļu teātra direktora un organizatora Riharda Beltes optimistisko nākotnes ieceri: “Festivālam nākotnē jākļūst vēl vērienīgākam, iespējams un cerams, ka 50.festivālu rādīs tiešraidē visā pasaulē!”

“Ceram, ka arī nākamo festivālu krīze nepieveiks!” optimistisks ir Dainis par festivāla nākotni.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz