Svētdiena, 5. maijs Ģederts, Ģirts
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ikgadējā mākslinieku izstādē neizliek darbu, kurā “kā mošķis” attēlots Sesks

Ikgadējā mākslinieku izstādē neizliek darbu, kurā “kā mošķis” attēlots Sesks
04.11.2011 13:35

Atslēgvārdi

Vakar viesnīcas “Promenade Hotel” zālē atklātajā Liepājas laikmetīgās mākslas izstādē “Apturi laiku Liepājā” nav izstādīta mākslinieka Viļņa Bulava sarža žanrā veidotā glezna “Laikabiedra portrets”, kurā attēlots domes priekšsēdētājs Uldis Sesks, “Rietumu Radio” pastāstīja pats mākslinieks.

Izstādes iekārtotāja māksliniece Zigrīda Atāle, kura pieņēma lēmumu darbu neizstādīt, to raksturoja kā prastu, – tā izstādīšana “māksliniekam radītu tikai problēmas”. Bulavs pieļauj, ka glezna, iespējams, nav izstādīta politisku motīvu dēļ.

Izstādes rīkotāju Liepājas muzeja pārstāvji vakar mākslinieku informējuši par to, ka darbs izstādē netiks izstādīts, taču nav paskaidrojuši, vai šāds lēmums pieņemts darba zemās mākslinieciskās kvalitātes vai kādu citu apsvērumu dēļ.

“Man izstādes rīkotāju argumenti nav zināmi, bet ceru tos noskaidrot,” saka Bulavs. Viņš smejot saka, ka tā, iespējams, ir politiskā cenzūra, jo izstādes rīkošanu finansiāli atbalsta pašvaldības iestāde – Liepājas kultūras pārvade, bet izstādes organizators ir no pašvaldības labvēlības atkarīgais Liepājas muzejs. Mākslinieks uzskata, ka darbs ir aktuāls, laikmetīgs un tā neizstādīšanu saista ar humora izjūtas trūkumu, kas Latvijā ir izplatīta parādība.

Kā atzina Atāle, darbs izstādē nav iederējies un lēmumu par tā neizstādīšanu viņa pieņēmusi vienpersoniski, noliedzot, ka kāds viņu būtu ietekmējis. “Ir jājūt robeža, un nevajag palikt prastam,” par Bulava darbu saka Atāle. Viņa stāsta, kas Sesks Bulava gleznā līdzinoties “filmās redzētiem mošķiem”. Vienlaikus izstādes iekārtotāja atzīst, ka mākslinieks gleznas veidošanā ieguldījis lielu darbu un tas noteikti iederētos viņa personālizstādē.

Izstādē neizliktajā darbā, kā informēja autors, Seska portreta fonā ir arī uzraksts grafiti sienu apzīmētāju stilā, kas apliecina “Liepājas partijas” un Zaļo un zemnieku savienības draudzību. Darbs veidots akrila tehnikā.

Plašāk mākslinieka Bulava vārds izskanēja 2010.gada vasarā, kad Liepājas laikraksts “Kursas Laiks” publicēja karikatūru, kurā divdomīgā situācijā – ar kopā savītiem dzimumlocekļiem attēloti Sesks un Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

Karikatūru laikraksts publicēja pēc tam, kad divi Liepājas partijas biedri – Saeimas deputāte Aija Barča un toreizējais Liepājas universitātes rektors Oskars Zīds – paziņoja, ka nākamajās Saeimas vēlēšanās startēs no Zaļo un zemnieku savienības listes, kurā ietilpst arī Ventspils mēra vadītā partija “Latvijai un Ventspilij”. Karikatūras autors Bulavs toreiz pauda viedokli, ka nekādas ētikas robežas nav pārkāpis. Viņaprāt, karikatūrās nedrīkst smieties par cilvēka fiziskajiem trūkumiem un reliģiju, taču pārējais ir atļauts.

Vilnis Bulavs dzimis 1973.gada 18.oktobrī Liepājā. 1991.gadā beidzis J.Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolu. 1998.gadā absolvējis Latvijas mākslas akadēmijas grafikas nodaļu, kur ieguvis mākslas maģistra grādu. Viņš ar saviem darbiem piedalījies Liepājas mākslinieku kopizstādēs, Bulavam bijušas arī vairākas personālizstādes.

Jau ziņots, ka vakar atklātajā izstādē “Apturi laiku Liepājā” ar saviem darbiem piedalās vairāk nekā 50 Liepājas un tās apkārtnes mākslinieki.

LETA

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz