Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ilgu milimetri

Ilgu milimetri
Foto: Egons Zīverts
05.10.2018 07:03

"Kurzemes Vārds"

“Stāstu sega Latvijai” šoruden uz Liepāju atnesusi 1097 ārzemēs dzīvojošu latviešu dzīvesstāstus, kas ietilpināti 18×18 milimetru mazos mākslas darbos un apskatāmi Liepājas Latviešu biedrības namā.

“Stāstu sega Latvijai” ir projekts, kurā izveidota desmit metru gara un trīs metrus augsta tekstilmozaīkas sega. Tā sastāv no daudziem gabaliņiem, ko darinājuši latvieši, kuri dzīvo ārpus Latvijas. “Stāstu segas” mērķis ir atklāt un veicināt ārzemēs dzīvojošo latviešu piederību Latvijai, ieguldot kopīgā rokdarbā gan savas domas par Latviju, gan arī darbu.

Izstādes idejas autore ir Austrālijas latviete Marianna Auliciema, kas tagad dzīvo un strādā Latvijā. Sieviete ir muzeja “Latvieši pasaulē” vadītāja un kopš muzeja dibināšanas pirms 11 gadiem vāc dažādus materiālus par latviešiem–izbraucējiem – stāstus, priekšmetus, fotogrāfijas. “Mums katram ir vismaz viens tuvs paziņa, kas dzīvo ārvalstīs, un, neatkarīgi no aizbraukšanas laika, visi glabā sevī atmiņas par dzimteni,” saka muzeja veidotāji. “Stāstu segas” gabaliņi uz Latviju atceļojuši no ASV – 564, Eiropas – 188, Kanādas – 183, Austrālijas – 117, Āfrikas – 12, un pat Āzijas valstīm – 8.

Liepājas Latviešu biedrības nama vadītāja Vita Hartmane par segu uzzinājusi nejauši, kad televīzijā ieraudzījusi sižetu par tās tapšanu. Nu jau ir pagājis vesels gads, un beidzot ceļojošā izstāde ir ieradusies Liepājā. V. Hartmane atzīst, ka, gatavojoties izstādei, pati sākusi prātot, ko viņa liktu savā kvadrātiņā, ja atrastos tālu prom no Latvijas: “Mani pārņēma divu veidu emocijas: pirmais, ko es iedomājos, bija asaras. Bet tad pēkšņi man prātā iešāvās doma – nē, es tomēr izšūtu sauli. Tāpēc, ka novēlu saules mūžu savai skaistajai Latvijai!”

Latvijas simtgadei veltītā izstāde “Stāstu sega Latvijai” būs apskatāma līdz 31. oktobrim.

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 5. oktobra numurā.

#kvards-20181005-03#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz