Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Izrāde par vīriešiem pirmajā plānā. Liepājas teātrī pirmizrādi piedzīvo luga “Vilki”

Sestdien, 27. novembrī, Liepājas teātra Mazajā zālē notika režisora Toma Treiņa debijas iestudējuma Liepājā pirmizrāde – Rasas Bugavičutes-Pēces luga ”Vilki”. ”Izrāde ir par to ļoti sarežģīto un nekādi neizsmeļamo, un gana traģikomisko vecāku–bērnu attiecību būšanu, kurai katrs no mums iet cauri diendienā,” saka lugas autore.

Izrāde par vīriešiem pirmajā plānā. Liepājas teātrī pirmizrādi piedzīvo luga “Vilki”
“Vilki” ir stāsts par ģimeni, kurai, saskaroties ar neplānotiem sarežģījumiem, nākas dziļi un patiesi izvērtēt savstarpējās attiecības, skarot tēmas, kuras tikušas noklusētas un nekad nav risinātas. Lomās – Edgars Pujāts, Artūrs Irbe un Sandis Pēcis. (Foto: Justīne Grinberga)
29.11.2021 06:00

Linda Kilevica

"Kurzemes Vārds"

Latviešu dramaturģija T. Treinim ir tuva. ”Ir nozīme ne tikai agrāk tapušām lugām, bet arī tai oriģināldramaturģijai, kas top šodien. Man liekas ļoti simpātiski, ka tevi uzrunā dramaturgs, kā šai gadījumā bija ar Rasu. Kad pirmo reizi satikāmies ar aktieriem, luga vēl nebija pabeigta, mēģinājumu process bija daļa no dramaturģijas tapšanas. Rasai bija ļoti svarīgi dzirdēt aktieru stāstus par šo tēmu, par ģimenēm, kādās esam auguši un dzīvojoši,” viņš pastāsta.

T. Treinis iepriekš iestudējis Gunāra Priedes, Leldes Stumbres lugas. ”Izlasi šos darbus un spēj ar tiem asociēties. Ir cits laiks, bet stāsts ir par latviešiem, par to, kādā situācijā varbūt ir bijis mans tēvs vai mana māte. Laika kontekstu vienmēr ir interesanti pētīt. Savukārt ”Vilkos” ir ģimenes tēma, kas stāv laikam pāri. Mums katram ir ģimene, attiecības ar saviem vecākiem un bērniem, ar šo tēmu spēj asociēties gan jauns, gan vecs,” stāsta režisors.

”Tās ir attiecības, kuras ilgst mūža garumā, lai kādiem līkločiem tām nebūtu jāiziet cauri; tās ir attiecības, kurās nereti sakrājas tik daudz nepateiktā, ka vairs nav skaidrs, kā ar otru runāt; tās ir attiecības, kurās ik pa brīdim pamani pats sevi otrā.

”Vilki” ir par tēva un divu dēlu satikšanos kādā ļoti piņķerīgā situācijā, kuru atrisināt var tikai tad, ja tiek pateikts sen aizmirstais ”es tevi mīlu”.

Domāju, ka luga un izrāde daļai skatītāju var būt motivācija šos vārdus pateikt, bet daļai tā būs iespēja tos sadzirdēt pastarpināti no lugas varoņiem, un abējādi būs vērtīgi, jo vilks tomēr pēc savas būtības ir bara dzīvnieks,” par lugu saka R. Bugavičute-Pēce.

Lugas darbībā tiek pieminētas arī ģimenes sievietes, izrādes programmiņā ir attēlots ģimenes ciltskoks, lai zinātu, no kurienes šie cilvēki nākuši. ”Tomēr šis ir specifisks stāsts par tēvu un viņa diviem dēliem. Stāstu par vīriešu pusi ir maz. Man šķiet, Latvijā katrā ģimenē vīrieši nostājas otrajā plānā, sieviete, māte ir Latvijas identitāte. Sieviete tur rūpi, par viņu runā, taču vīrietis ir ļoti būtiska daļa.

Latvijā diemžēl ir ļoti daudz šķirtu ģimeņu, kurās ir bērni, šī ir sāpīga tēma,” uzsver režisors.

Trīs paaudžu aktieri – Edgars Pujāts, Sandis Pēcis un Artūrs Irbe – kalpojuši par iedvesmas avotu dramaturģei. ”Aktieru izvēli iniciēja Rasa, kas redzēja viņus tām lomām, kuras gatavojās rakstīt,” atklāj T. Treinis. ”Interesanta ir Artūra Irbes vizuālā līdzība ar Edgaru Pujātu jaunībā. Izrādē tēva līdzība ar jaunāko dēlu ir liela, bet vecākais dēls, Sandis Pēcis, ir atšķirīgs, viņš ir citā ģimenē. Rasa saskatīja Edgarā kā cilvēkā iespējas, ko var realizēt lugas materiālā.”

Foto: Justīne Grinberga
Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz