Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Iztēles kuģis aizved līdz Ņujorkai. “Siļķu brāķī” pieejama pirmā ekskursija Baltijā, kuras saturs pielāgots vājredzīgiem un neredzīgiem cilvēkiem

Apmeklētāji vispirms iztausta, kādas ir vecās noliktavas skaistās koka durvis. Tas ir pirmais priekšstats, ko vājredzīgi un neredzīgi cilvēki gūst par gaidāmo ekskursiju tūrisma objektā “Siļķu brāķis”. Katrai telpai te ir savs aromāts, pats pirmais smaržo ciedrs, kas saistoties ar jaunu sākumu. Sākot klausīties stāstu par Liepāju pirms vairāk nekā simt gadiem, cilvēks, sēžot uz koka kuba, tā sānos var uztaustīt kādu vārdu braila rakstā.

Iztēles kuģis aizved līdz Ņujorkai. “Siļķu brāķī” pieejama pirmā ekskursija Baltijā, kuras saturs pielāgots vājredzīgiem un neredzīgiem cilvēkiem
No šīs vasaras "Siļķu brāķī" ļoti gaidīti cilvēki ar redzes traucējumiem. "Mums tagad ir tirgus ar visām smaržām, kuras apmeklētājiem ļoti patīk minēt," stāsta projekta kuratore Lelde Kiršteine. (Foto: Egons Zīverts)
27.08.2021 06:00

Linda Kilevica

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

“Siļķu brāķī” ir pieejama pirmā ekskursija Baltijā, kuras saturs pielāgots vājredzīgiem un neredzīgiem cilvēkiem, kuri to var piedzīvot caur tausti, dzirdi, smaržu un garšu, stāsta projekta kuratore Lelde Kiršteine.

Romantiskais stāsts par Vilhelmu, Elizabeti un Teodoru, kas sasaistīts ar pilsētas dzīvi, ir papildināts ar jaunām tēmām un arī sajūtu akcentiem. Koka zivtiņu šķirošana pēc lieluma cilvēkiem ar redzes traucējumiem ļoti patīkot. “Liepājas Neredzīgo biedrības amatnieki izgatavojuši skaistu zivi, lai varētu sajust, kāda tā ir,” rāda L. Kiršteine.

Tepat blakus ir tirgus, kas rosina cilvēkiem atmiņas. “Tirgus telpa man atgādināja bērnību – kannas, ko palīdzēju mammai mazgāt. Īpaši uzrunāja zivis! Lai gan saprotu, ka tās nesmaržo, aptaustot prāts uzvēdīja siļķu smaržu,” pēc ekskursijas iespaidos dalās Aina Daniela. Kur tirgus laukums, tur arī cirks un kino.

Ekskursija papildināta ar izzinošu materiālu par Alfonu Virkavu, kurš sācis uzstāties Annas tirgus laukumā un vēlāk kļuvis par pasaulslavenu cirka mākslinieku. Aizputnieks, kinoamatieris Alfons Gutāns uzticējis “Siļķu brāķim” savu kinoprojekcijas aparātu un kinokameru, šos priekšmetus apmeklētāji var aptaustīt, sajust, cik aparatūra ir smaga.

Iztēlē kopā ar Vilhelmu cilvēki dodas piepildīt viņa sapni par Ņujorku. Cilvēki dodas pa koka laipu, iztēlojoties, ka viņi Liepājas ostas piestātnē uzkāpj uz kuģa. Var iztaustīt stūres ratu, pataustīt jūras aļģes, sajust, kādus mezglus sējuši matroži. Daudzi neredzīgie nav bijuši pie jūras, viņi izbauda pludmales smilšu pieskārienus plaukstai.

“Ekskursiju varēju baudīt, neskatoties uz savām redzes problēmām. Iztēle strādāja, likās, ka tiltiņš, pa kuru dodos, tiešām ir kaut kas līdzīgs kuģim, lai gan kuģot dzīvē sanācis tikai vienreiz,” stāsta Dzidra Lūse.

“”Skolas somas” programmā uz “Siļķu brāķi” nāca arī bērni ar īpašām vajadzībām. Sapratām, ka viņi labi uztver un tiek galā, tātad mēs varam iet tālāk un parādīt šo stāstu katram, kurš spēj iet. Varam izvest cilvēkus ārā no viņu ikdienas,” uzsver L. Kiršteine. Aigars Bušs no Neredzīgo biedrības ir profesionāls gids, viņš uzaicināts vadīt šeit ekskursijas.

“Ekskursiju vēršot baudāmu visām maņām, esam centušies jebkurā cilvēkā pamodināt viņa paša fantāziju, vēlmi izzināt, brīnīties, pētīt un priecāties par visu skaisto, ko var dot mākslas pasaule,” norāda “Siļķu brāķa” idejas autore Ieva Kolosova.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz