Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Jubilejas dienā – jauna grāmata

Jubilejas dienā – jauna grāmata
Foto: Egons Zīverts
15.11.2016 07:06

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Liepājas Latviešu biedrības nama kamerzāle sestdien bija atvēlēta literatūrai. Draugi, lasītāji, radinieki, spalvas brāļi un māsas sveica rakstnieku, īsteno liepājnieku, savas pilsētas un valsts patriotu, rakstnieku un publicistu Ēriku Kūli trīs ceturtdaļgadsimtu jubilejā.

Ēriks Kūlis dzimis 1941. gada 12. novembrī Priekulē, mācījies Liepājā, pēc skolas beigšanas strādājis dažādos uzņēmumos, arī rūpnīcā “Sarkanais metalurgs” par martena ceha  brigadieri. No 1981. līdz 1984. gadam viņš ir bijis Liepājas pilsētas laikraksta “Komunists” korektors, literārais līdzstrādnieks, vēlāk – laikraksta “Diena” Liepājas informācijas biroja vadītājs, pēc tam – laikraksta “Kurzemes Vārds” izpilddirektors. Latvijas Rakstnieku savienības biedrs. Pirmā publikācija – skice “Rīta tramvajs” publicēta 1962. gada 21. septembrī laikrakstā “Komunists”. 1971. gadā iznācis viņa stāstu krājums “Rēķins pavisam vienkāršs”. Ēriks Kūlis ir ražīgs rakstnieks, viņa spalvai pieder romāni, stāstu krājumi, prozas darbi, arī bērnu literatūra. Pēc prozas darba “Nobela prēmija mīlestība” ir uzņemta filma.

Jubilejas dienā atvēra jaunāko Ērika Kūļa stāstu grāmatu “Mīlošie un mēnessērdzīgie”. Pirms tam, kā jau pieklājas svētku reizē, muzicēja dziesminiece Austra Pumpure ar saviem austrasbērniem. Pēc jubilāra pasūtinājuma viņi priekšnesumu iesāka ar Imanta Kalniņa dziesmu ar Olafa Gūtmaņa vārdiem. Izvēle nebija nejauša, jo tieši Ēriks Kūlis izrādījis savu personisko iniciatīvu, lai Centrālajā zinātniskajā bibliotēkā izveidotu piemiņas vietas diviem izciliem Liepājas literātiem – Olafam Gūtmanim un Egonam Līvam. Tā bez daudzajām sarakstītajām grāmatām ir sava veida piemiņas zīme pašam Ērikam Kūlim.

“Viņš izdarījis to, kas šajā pilsētā vienkārši bija jāizdara,” teica Liepājas Latviešu biedrības nama vadītāja Vita Hartmane. Ievadot jubilejas vakaru, viņa klātesošos vedināja uz pārdomām, kas ir šis cilvēks. Un pati atbildēja: “Populārs rakstnieks. Īsts Latvijas patriots. Izpalīdzīgs un smalkjūtīgs cilvēks, kurš bez tam arī meistarīgi raksta.”

Aktieris Gunārs Kugrēns nolasīja pirmo stāstu no jaunās grāmatas – veltījumu “Manai mātei Emīlijai”. Muzikālo noskaņu veidoja Valda Aivara klavierspēle. Arī viņš šoreiz bija izvēlējies to mūziku, kas mīļa un tīkama jubilāram.

Pats gaviļnieks savā uzrunā atpirkās ar citu rakstnieku un  pasaules klasiķu citātiem par rakstniecību, literatūru un lasītājiem.

Stāstu krājumu “Mīlošie un mēnessērdzīgie” izdevis apgāds  “Zvaigzne ABC”. Apsveikuma uzrunā apgāda valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka ar savām palīdzēm akcentēja, ka tieši viņas ir mudinājušas rakstnieku no bērnu literatūras pievērsties romānu rakstīšanai un tagad šī radošā sadarbība ilgst jau divus gadu desmitus.

Apsveicēju skaitā bija Liepājas Centrālās zinātniskās bibliotēkas direktore Ilga Erba, cīņu un bohēmas biedrs Ēriks Hānbergs, kurš bija atvedis sveicienu no Egona Līva atraitnes Edītes. Liepājas Universitātes Kurzemes Humanitārā institūta direktors Edgars Lāms un literatūras pētniece Sandra Okuņeva akcentēja Ērika Kūļa rakstīšanas veidu, īpaši valodu, un teica viņam paldies par to, ka viņš dod literatūras pētniekiem darbu.

Jubilejas vakars izvērtās sirsnīgs un nepiespiests. Rakstnieks un viņa dzīvesbiedre ir īpaši pateicīgi par daudzajiem ziediem un jaukajām dāvanām.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz