Otrdiena, 23. aprīlis Jurģis, Juris, Georgs
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Juris Raķis senās Karostas fotogrāfijas apkopojis grāmatā ”Karostas albums”

Juris Raķis senās Karostas fotogrāfijas apkopojis grāmatā ”Karostas albums”
Foto: liepajniekiem.lv
05.07.2016 10:33

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

Piektdien, 8.jūlijā, pulksten 16 00 Liepājas Latviešu biedrības nama Kamerzālē notiks Jura Raķa grāmatas ”Karostas albums” atvēršanas pasākums, portālu informēja Liepājas SEZ pārvaldē.

Vēstures pētnieks Juris Raķis apkopojis savu plašo Karostas fotogrāfiju kolekciju, kas ar Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvaldes un Liepājas domes atbalstu ir izdotas grāmatā ”Karostas albums”.  

Kā atceras Juris Raķis, pirmo reizi Karostā nokļuvis vēl pagājušā gadsimta 70-tajos gados un tā atstājusi neizdzēšamu iespaidu, kas arī pamudinājis vākt fotogrāfijas par Karostu, sākot no tās būvniecības vēl tālajā 19.gadsimtā.

Grāmatas ”Karostas albums” autors J.Raķis par savu veikumu teic: ”Liepājas Karosta ir gan militārais, gan kultūras mantojums. Tās ir laikmeta liecības, kādas nav pieejamas nekur citur, tā ir informācija un pieredze, kas vērtējam kā unikāla ne vien Latvijas, bet arī Eiropas mērogā. Karostu kā vienotu objektu augstu novērtējuši vēstures pētnieki, arhitekti. Savdabīga, mazliet nošķirta no pārējās pilsētas Karosta ir neatņemama Liepājas sastāvdaļa. Patiesībā rēķinot pēc platības, tā ir viena trešā daļa no pilsētas…”

Ideja par fotogrāfiju un informācijas apkopošanu grāmatā radusies pēc izstādes Liepājas muzejā pirms aptuveni pieciem gadiem. Tā piesaistījusi ne tikai kolekcionāru un vēstures pētnieku uzmanību, bet radījusi arī lielu interesi liepājnieku vidū, jo padomju gados, kad tur saimniekoja Padomju Savienības vēlāk Krievijas Jūras kara flote, tā bija slēgta teritorija un arī informācijas nebija – gan par to, kas tur notiek, gan par Karostas būvniecību un pastāvēšanu cariskās Krievijas laikā, un vēlāk  Latvijas brīvvalsts laikā līdz Otrajam pasaules karam.

J.Raķis uzsver, ka ”Karostas albums” nebūs akadēmiska vēstures grāmata un tajā nebūs daudz ciparu un skaitļu. ”Karostas albums” būs līdzīgs ģimenes albumam, kuru pašķirstīt un caur fotogrāfijām iepazīt laika periodu, kad Karosta bija tāda kāda tā būvēta, kur nekas nav piebūvēts vai nojaukts.

”Karostas albums” ir tapis ar Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (LSEZ)  pārvaldes un Liepājas domes atbalstu.

Liepājas domes un LSEZ valdes priekšsēdētājs Uldis Sesks atzīst: ”Karosta ir atpazīstama un vēsturiskiem notikumiem bagāta Liepājas daļa, taču savā ikdienas ritmā un notikumos nedaudz atšķirīga no pārējiem Liepājas rajoniem.

Kopš 90-iem gadiem, kad padomju armija pameta Liepāju, Karosta pirmo reizi savas pastāvēšanas laikā ir pārtapusi par civilu teritoriju, kas pieejama mums visiem – ar savu savdabīgo arhitektūru, jūras plašumu, militārās vēstures stāstiem, padomju varas greizajiem atspulgiem un Karostas cietuma neparasto šarmu.”

Savukārt Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvaldnieks Jānis Lapiņš teic: ”Karosta šobrīd ir plaša teritorija, kas atvērta jauniem izaicinājumiem un idejām, kā to veidot un attīstīt. Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvalde Karostu savā pārziņā ieguva pagājušā gadsimta 90jos gados kā  degradētu, bijušo militāro teritoriju, kurā vairāk kā piecdesmit gadus bija saimniekojusi PSRS Jūras kara flote un maz kas liecināja par kādreizējo greznību un vērienīgumu. ”Karostas albums” ir iespēja atcerēties kāda bija Karostas savos ”ziedu” laikos un kaldināt idejas, kā to izmantot un attīstīt šodien…”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz