Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Koncertzālē “Lielais dzintars” pēc sešu mēnešu pauzes atvērta pirmā izstāde

Ne viens vien liepājnieks garāmejot nobrīnās, kas tā par zaļu sievieti ar plastmasas maisiņu galvā stāv uz “Lielā dzintara” balkona. Lai to uzzinātu, droši vajag iet iekšā, izstaigāt koncertzāli un aplūkot pirmo izstādi, kas atvērta pēc sešu mēnešu klusuma.

Koncertzālē “Lielais dzintars” pēc sešu mēnešu pauzes atvērta pirmā izstāde
Foto: Kārlis Volkovskis
13.07.2021 06:00

Linda Kilevica

"Kurzemes Vārds"

Tās nosaukums – “Jūrā pie Liepājas pazudis cilvēks”. Par vilkmi, kas saista cilvēkus pie jūras, domājuši Ieva Rubeze, Uldis Rubezis, Egons Peršēvics un Raids Kalniņš.

Koncertzāle bez mākslas vienkārši nevar pastāvēt, tukšā perioda laikā secinājis tās vadītājs Timurs Tomsons. “Tā šeit ir ļoti svarīga un arī iederas. Lielākais prieks sākt ar izstādi, kurā piedalās liepājnieki un Liepājas skartie, kurus iedvesmo pilsēta un jūra,” viņš pastāsta. Izstādes nosaukumā ietverts viens no virsrakstiem plašsaziņas līdzekļos, kuri māksliniekus mudinājuši domāt par jūras un cilvēces tēmu.

Ilgstošo ierobežojumu dēļ izstāde tapusi ilgu laiku – gandrīz divus gadus, gatavota un atkal atlikta, stāsta E. Peršēvics. “Iedvesma veidot izstādi vairākiem māksliniekiem kopā radās pēc veiksmīgās sadarbības ar Uldi Rubezi. Izdomājām, ka vajag pieaicināt vēl māksliniekus un veidot apjomīgāku izstādi. Domājām par to, kas būs vienojošais, un tās ir mūsu attiecības ar Liepāju, pilsētu pie jūras.

Visi mūsu darbi ir refleksija par tēmu, ko nozīmē būt liepājniekam, ko nozīmē saistīt sevi ar jūru, kas katram no mums ir sāpīgākās stīgas, uz kurām tiek spēlēts,” saka tēlnieks.

Ārpusē redzamais sievietes tēls ir E. Peršēvica darbs “Jūras mātes nolaupīšana”. Šeit nolasāma gan ekoloģijas problēma par jūras nolaupīšanu, to piesārņojot, gan arī aktualizēti seni mīti. Vēl kāda laba vēsts tiem, kuri taujā, vai vēl redzēs Karostas nāriņu, – tā pašlaik atgūlusies šajā ekspozīcijā.

Darbi skatāmi ne tikai mākslas telpā “Civita Nova”, kur izvietotas U. Rubeža gleznas. Kāpjot augstāk, apkārt baisi pland I. Rubezes spoku jūrnieki un mudina pārdomāt, vai kaijas tiešām ar mums runā.

“Ja esat izstaigājuši “Dzintaru” un redzējuši Ievas lidojošos manteļus, pagājuši tālāk un redzējuši mirstam pianistu, tālāk ir maza, bet pārsteidzoši skaista glezna ar pūci, tālāk ir Egona milzīgie tēli… Ja esat noguruši, piesēdiet te, vidū, kur apkārt gleznas, uz baltās gultas un apskatiet, ko zvejnieks redz sapnī, pašķirstiet viņa piezīmes,” vienu no saviem darbiem atklāj R. Kalniņš. Viņa radītās kartītes ar iespējamo sapņu tēliem var paņemt līdzi.

Izstāde aplūkojama līdz 12. septembrim.

Daiņa Ģelža foto

Juuraa_pazudis

Izstādes “Jūrā pie Liepājas pazudis cilvēks” atklāšanas otrā daļa notika svaigā gaisā – bārā “Red Monkey”. Ūdeņos neviens nebija pazudis, visi varēja satikt māksliniekus (no kreisās) Raidu Kalniņu, Uldi Rubezi, Ievu Rubezi un Egonu Peršēvicu.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz