Svētdiena, 5. maijs Ģederts, Ģirts
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Latviešu mākslas granddāma Džemma Skulme viesojas Liepājā

Latviešu mākslas granddāma Džemma Skulme viesojas Liepājā
18.10.2008 07:00

Piektdien “UPB Holdinga” uzņēmuma “UPB Nams” galerijā, klātesot pašai autorei, atklāja izcilās latviešu mākslinieces Džemmas Skulmes personālizstādi. Māksliniece atvedusi savu darbu retrospekciju – 14 gleznas, kas tapušas kopš 1968.gada, kā arī jaunākā laika darbus no cikla ”Modelis”. Ja nereti mākslinieku darbus izstādēm atlasa uzņēmuma prezidents Uldis Pīlēns, tad šoreiz to darīja mākslinieks Ivars Heinrihsons, kurš ļoti labi pazīst Dž.Skulmes daiļradi.

Izstādes atklāšanā tikties ar Dž.Skulmi bija ieradušies viņas mākslas cienītāju, kolēģi un Pilsētas domes pārstāvji. Gleznu retrospektīvā ekspozīcija reizē atklāj un stāsta par mākslinieces aktīvo attieksmi pret konkrētā laikposma sociālpolitiskajām norisēm, savas tautas pašapziņas celšanu, tās likteni mākslas valodā. “Es nezinu, vai esmu tautas mīlēta māksliniece, vai gleznoju pēc tās garšas,” klātesošajiem atzinās Džemma Skulme. “Es savās gleznās esmu bijusi un joprojām esmu vairāk ekspresīva, nevis daiļa, vairāk izaicinoša, nevis samierinoša, dažreiz pat riebīga, bet nekad remdena.”

Liepājas domes priekšsēdētāja pirmā vietniece Silva Golde mākslinieces personālizstādes darbus salīdzināja ar Latvijas vēstures lappusēm un novērtēja kā dāvanu mūsu pilsētai valsts lielajā jubilejā.

“UPB” galerijai šī ir gada nozīmīgākā izstāde un īpašs notikums Liepājas kultūras dzīvē. Pirmkārt, Džemma Skulme mūsu pilsētā viesojas trešo reizi, bet pēc apmēram 30 gadiem. Otrkārt, kā uzsvēra izstāžu koordinatore, “UPB Holdinga” viceprezidente Ilze Freimane, izstāžu galerija šādi atzīmē to, ka aizsāk savu ceturto darbības gadu Liepājā, un to, ka tā atrodas šim nolūkam īpaši aprīkotā kultūrvēsturiskā, 20.gadsimta 60.gados būvētā ēkā Dzintara ielā. Padomju laikā tajā atradās kara komisariāts, kas 2002.gadā tika rekonstruēts un pārtapa par mūsdienīgu biroju vienam no “UPB Holdinga” uzņēmumiem “UPB Nams”. Biroja foajē integrēja mākslas izstāžu zāli, kas aprīkota ar profesionālu apgaismojumu un stiklotu ārsienu, kas ļauj ārtelpai ienākt interjerā un mākslas darbus apskatīt arī no ārpuses un diennakts tumšajā laikā. Reizi divos mēnešos gleznu ekspozīcijas galerijā iekārto Latvijā pazīstami mākslinieki. Jau no pirmās personālizstādes iepirktajiem darbiem “UPB” sāka veidot savu mākslas kolekciju, kas regulāri tiek papildināta.

Indra Imbovica,
“Kurzemes Vārds”

Mākslinieci Džemmu Skulmi sveica Liepājas tekstilmākslas vecmeistare Anna Eltermane.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz