Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Latvijas daba zviedra Peo Jonsona acīm fotoizstādē “Latvijas un Zviedrijas daba”

Liepājas Latviešu biedrības namā apskatāma Peo Jonsona fotoizstāde “Latvijas un Zviedrijas daba”, kas iepriekš pabijusi jau citās Latvijas pilsētās. Iemūžinātajos kadros skatāma jūra, saulrieti, meži, būšana pie dabas gada siltākajā laikā – vasarā. Izstādi papildina video par ziemeļblāzmu, kas savukārt ir ziemai raksturīga dabas parādība un piestāv tam, ko pašlaik redzam aiz loga. Noskaņu papildina arī komponista Ērika Ešenvalda skaņdarbs “Ziemeļblāzma”.

Latvijas daba zviedra Peo Jonsona acīm fotoizstādē “Latvijas un Zviedrijas daba”
"Skaisti," par Peo Jonsona darbiem saka Zanda Grebe, kura, iekārtojot izstādi, mēģinājusi tos grupēt pa tēmām – saulrieti, jūra, mežonīgums, miers u.tml. "Ir pat grūti atšķirt, kurā bildē ir Zviedrijas daba, bet kurā Latvijas, ja vien nav Zviedrijai raksturīgo mājiņu. Šķiet, ka Latvijas daba viņam tomēr tuvāka." (Foto: Egons Zīverts)
06.12.2021 06:00

Ligita Kupčus-Apēna

"Kurzemes Vārds"

“Šo fotoizstādi ar Latvijas dabu un fotogrāfijām gribējām atklāt jau novembrī, valsts svētku mēnesī, bet plānus pamainīja lokdauns,” pastāsta biedrības nama kultūras projektu vadītāja Zanda Grebe. Izstāde veidota sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību Latvijā, un iepriekš fotogrāfijas jau pabijušas citās Latvijas pilsētās, piemēram, Madonā, Kuldīgā, taču Liepājā – pirmo reizi.

“Izstādes iekārtošana bija atstāta mūsu ziņā, kā to redzam, kā jūtam,” teic Z. Grebe, un gala rezultāts ir tāds, ka autora dabas skati papildināti ar video projekciju, kurā skatāma unikāla dabas parādība – ziemeļblāzma.

Rudenī un ziemā šo brīnumaino parādību Zviedrijā var novērot diezgan bieži. Taču šīs izstādes ietvaros ir iespēja to skatīt, uzņemtu tieši Latvijā, kas izdevies Arvīdam Barānovam, norāda Z. Grebe. Video projekciju papildina Ē. Ešenvalda skaņdarbs “Ziemeļblāzma” no albuma “Northern Lights”.

Z. Grebe skaidro, ka vēlējušies šajā stresa pilnajā laikā cilvēkiem sniegt kaut nedaudz miera un iespēju, aplūkojot izstādi, atstāt “visu aiz muguras”. Uz to arī aicina ziemeļblāzmas video projekcijai pretī novietotie krēsli, kur var piesēst un vērot ziemeļblāzmas mainīgās krāsas un formas.

Ņemot vērā pašlaik spēkā esošos ierobežojumus, izstādes oficiāla atklāšana izpalikusi un arī darbu autors uz Liepāju nebrauca. “Mēs noteikti aizsūtīsim paskatīt, kā darbi biedrības namā izskatās, tāpat arī Zviedrijas vēstniecībai, kas mums tos uzticēja,” sola Z. Grebe.

Fotoizstādes autors P. Jonsons ir dzimis Zviedrijā, bet vairāk nekā 15 gadus dzīvo Latvijā, Pūrciemā. Strādājis par konsultantu ilgtspējīga tūrisma jautājumos. Tā arī darba dēļ nonācis Latvijā. Intervijā Latvijas Radio uz jautājumu, kādēļ izvēlējies tieši mūsu valsti, viņš sacījis, ka “man šeit ir labi”. Viņš ir strādājis dažādos projektos un piedalījies daudzos semināros dažādās Eiropas valstīs un Krievijā.

P. Jonsons ilgus gadus aizrāvies ar fotogrāfiju, un viņam ir īpaša attieksme pret dabu un dabas aizsardzības tēmu. Uzskata, ka dabas vērtības pieder ikvienam, domājot ne tikai par šodienu, bet arī par nākotni. “Ja mēs priecājamies par dabu, tad mums par to ir arī jārūpējas. Tā ir ilgtspējīgas attīstības būtība,” saka fotogrāfs.

Interaktīvā fotoizstāde “Latvijas un Zviedrijas daba” Latviešu biedrības nama izstāžu galerijā būs aplūkojama līdz 2. janvārim.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz