Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājā un novados marts ražens ar jaunu lasāmvielu

Liepājas un novadu radošie, rakstošie ļaudis darbus publicējuši gan kopkrājumos, gan izdevuši paši savas grāmatas. Pēc izdotās literatūras satura aprakstiem secināms, ka aplūkoti pašlaik aktuāli temati.

Liepājā un novados marts ražens ar jaunu lasāmvielu
Foto: pixabay.com
29.03.2021 06:00

Liene Andersone

"Kurzemes Vārds"

Autoru un darbu dažādība

Ar Liepājas Kultūras pārvaldes atbalstu izdots šī gada pirmais, bet kopumā 43. Liepājas literātu un radošo mūziķu kluba žurnāla “Helikons” numurs.

Biedrības vadītāja Ērika Birzkopa uzsver, ka lasāmviela tik tiešām ir bagātīga un daudzveidīga. Sarunā viņa atgādina, ka joprojām pieturas pie žurnāla idejiskajām pamatvērtībām, proti, ir izmantotas ilustrācijas par jūras tēmu – iekļauti Pētera Jaunzema foto.

“Ērikam Kūlim šogad gaidāma liela jubileja. Izdevumā publicēts viņa darbs “Uguns pēda”.

Kopumā žurnālā ir liela Liepājas un apkaimes novadu dažāda gadagājuma dzejnieku un dzejas dažādība.

Ir arī autori no Rīgas un Carnikavas, ar kuriem mums izveidojusies laba sadarbība. Viņu tekstos jūtama atšķirība no mūsu rakstošo darbiem,” viņa piezīmē.

Ē. Birzkopa vēlas izcelt katru autoru, kurš rada oriģinālliteratūru. “Helikonā” var lasīt Ainas Pāvulītes garadarbus “Vīrietis, kurš aiziet” un “Kāzas pa gabalu”.

“Jāuzteic arī 10.klases skolnieks Ričards Andersons, kurš mācās Liepājas 10.vidusskolā. Viņu publicējām jau otrreiz, ļoti daudzsološs,” viņa uzsver.

Esot sadaļa arī ar Andra Kristona dziesmām, bet žurnālu noslēdz Dzintras Zorgevicas dzeja par pandēmijas tēmu. Tāpat “Helikons” aicina iepazīt gan zināmus, gan mazāk pazīstamus radošos dižgarus un ar gaišām atmiņām piemin mūžībā aizgājušos literātus.

“Milzīgs paldies jāteic žurnāla dizaina autoram Uldim Baltutim, jo bez viņa žurnāls nebūtu tik krāšņs,” teic biedrības vadītāja.

Viņa arī atzīmē, ka žurnāls ir pieejams tikai Liepājas bibliotēkās. “Tas nav iegādājams, pa eksemplāram pieejams vien katram autoram,” viņa norāda.

Nav, kam grāmatu parādīt

Liepājas izdevniecībā “Liepa” izdota dzejnieka Ādolfa Gaujieša astotā dzejoļu grāmata “Vālodzes kliedziena attālumā”.

“Grāmata ir bieza, tai ir ap 400 lappušu. Tā ir kā divas grāmatas vienā,” saka Ā. Gaujietis.

“Vienīgi žēl, ka strādā un strādā, bet nav, kam darbu plašāk parādīt, jo grāmatu atvēršanas pasākumi tagad nevar notikt,” piebilst Ā. Gaujietis.

“Dzejproza, vairāku žanru apvienojums. Ar melnbaltām lapām un ilustrācijām, teksts un ilustrācijas papildina viens otru, apvienojas,” par savu jaunāko darbu “Klibs putniņš neraud viens”, ko klajā laidusi izdevniecība “Dienas grāmata”, saka rakstniece un dzejniece Sandra Vensko.

“Kādā vēlā novakarē satiku meiteni ratiņkrēslā. Vēlāk šo cilvēkbērnu nodēvēju par klibo putniņu un notikumu ietērpu literārā formā.

Meitene man palikusi atmiņā kā putns, kas brīvi lido savās domās, bet reālajā dzīvē ir ievainojama, bezspēcīga situācijās, ja neviena nav līdzās.

Viņai pašai jātiek galā ar mācībām attālināti, jāizdomā draugi, jāveido sava fantāzijas pasaule,” teikts grāmatas aprakstā. Izdevumu ilustrējusi Anna Galviņa.

Aizputniece Sandra Aleksandra Priedola sociālajos tīklos lepojas ar savas mammas Indras Ludbāržas dzejas grāmatu “Mūža melodija” un publikācijām izdevniecības “Domu pērles” kopkrājumos “Rudens tango” un “Dvēseles stīgas”. “Redziet, sapņot var jebkurā vecumā,” uzsver S. A. Priedola.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz