Ceturtdiena, 18. aprīlis Laura, Jadviga
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas 17.-19.gs. interjera muzejā atklās Viktorijas laika porcelāna izstādi

Trešdien, 3. maijā, pulksten 15 Liepājas 17.-19. gadsimta interjera muzejā, Kungu ielā 24, atklās izstādi ”Viktorijas laika porcelāns”, kur būs aplūkojami Anglijas, Vācijas, Francijas un Krievijas impērijas porcelāna izstrādājumi no Zuzānu kolekcijas, informē interjera muzeja vadītāja Ieva Dzintare.

Liepājas 17.-19.gs. interjera muzejā atklās Viktorijas laika porcelāna izstādi
Foto: Gvido Kajons
20.04.2023 12:33

liepajniekiem.lv

Anglijas karaliene Viktorija tronī pavadīja 63 gadus un tieši viņas valdīšana ir iegājusi vēsturē kā Viktorijas laikmets.

Viktorija par karalieni tika kronēta 1838. gada 28. jūnijā. Karalienes Viktorijas ēra bija ilgstošs Anglijas pārticības un bagātības laiks, kurā strauji attīstījās tirdzniecība, rūpniecība, zinātne, izglītība un kultūra.

Karalieni Viktoriju mēdza dēvēt arī par ”Eiropas vecmāmiņu”, jo visi viņas deviņi bērni un 42 mazbērni bijuši caur radniecības un laulības saitēm piederīgi visu Eiropas valstu karaļnamiem.

Porcelāna izstrādājumi jau kopš 18. gadsimta beigām bija neatņemama sastāvdaļa interjeru dekorā, visgreznākajiem priekšmetu eksemplāriem atrodoties aristokrātu mitekļos.

Tomēr, sākot ar 19. gadsimtu, porcelāns kļūst pieejams arī muižniekiem, tirgotājiem un turīgajiem pilsētu iedzīvotājiem, šī laikmeta mākslai raksturīgam esot spilgtam eklektismam un visdažādākajiem iedvesmas avotiem.

Industriālā revolūcija un straujā mehanizācija rosināja pretreakciju mākslas pasaulē. 19. gadsimtā sāk attīstīties dabas formu izmantošana dekoratīvajā mākslā, kura savu apogeju sasniedz Art Nouveau stila attīstībā gadsimta beigās.

Arī porcelāna mākslinieki aizvien vairāk izmanto augu un ziedu motīvus, savos darbos pievēršoties tieši interjerā esošajiem priekšmetiem. Neorokoko ietekme atstāj iespaidu ne tikai uz apgleznojumiem, bet arī priekšmetu formām.

Vairākas porcelāna rūpnīcas visā Eiropā šajā laikā ražo un izstādē būs aplūkojamas īpaši dabas motīvu atveidojoši servīžu priekšmeti – rožu, augu lapu atveidu, ziedu un gliemežvāku formā.

Deviņpadsmitajā gadsimtā gan augstajā, gan lietišķajā mākslā populārs kļūst arī sadzīves žanrs, kurš visvairāk izpaužas tieši jaunu porcelāna figūriņu formu un sižetu izstrādē. Populāras kļūst figūras, kuras attēlo mirkļus no ikdienas dzīves.

Alekseja Popova Porcelāna rūpnīca. Figūra. Pols un Valērija no Žaka Anrī Bernardīna de Sanpjēra romāna. 1811–1872. Porcelāns, liets, veidots, virsglazūras apgleznojums, zeltījums. Foto: Gvido Kajons

Krievijas Impērijas privātajās fabrikās top gluži vai amizanta rakstura figūriņas, kuras attēlo sievietes rīta tualetes un citu higiēnas procesu darbībās – griežot nagus, ķerot blusas vai pat nokārtojoties naktspodā.

Laikmeta stilu iespaido gan romantisms, gan Antīkās Grieķijas un Senās Romas šarms – īpaši populāriem kļūstot mītu attēlojumam uz dekoratīvajiem priekšmetiem.

Tas spilgti izpaužas izstādes priekšmetu vidū iekļautajos Vīnes porcelāna manufaktūrā ražotajos priekšmetos, dekoratīvajā šķīvī ”Amors un Sapfo” un smaržu flakonā ”Nimfu deja un Guļošais Amors”.

Vīnes porcelāna manufaktūra. Dekoratīvs šķīvis. Amors un Sapfo. 19. gadsimts (?). Porcelāns, formēts, virsglazūras apgleznojums, zeltījums. Foto: Māris Arbidāns

Ja Viktorijas laiks atsaucas tieši uz Anglijas karalienes valdīšanas laiku, tad Francijā šo periodu raksturo kā Napoleona trešā, jeb Otrās Impērijas stilu.

Galvenā porcelāna ražotne Francijā šajā laikā ir Sēvras nacionālā manufaktūra, kur galvenokārt ražoja priekšmetus tieši galma vajadzībām, taču tajā pašā laikā Francijā darbojās arī vairāki desmiti privāto porcelāna ražotņu.

Viktorijas laika porcelāna izstāde Liepājas interjera muzeja otrajā stāvā, Stenderu ģimenes priekšistabā būs skatāma no 3. maija līdz 1. oktobrim.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz