Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas interjera muzejā būs iespēja apskatīt dekoratīvās olas no izciliem juvelieru namiem

Lieldienu mēnesī, no 8. aprīļa līdz 1. maijam, Liepājas interjera muzejā būs iespējaapskatīt četras 19. gadsimta dekoratīvās olas no mākslas centra “Zuzeum” kolekcijas.

Liepājas interjera muzejā būs iespēja apskatīt dekoratīvās olas no izciliem juvelieru namiem
Foto: Annija Grīsle
05.04.2022 09:38

Ligita Kupčus-Apēna

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla norāda, ka vērtīgie mākslas darbi būs aplūkojami interjera muzeja 2. stāvā, notāra Kristofa Vilhelma Stendera ģimenes ēdamistabā. Viena no dekoratīvajām olām tapusi slavenajā Faberžē juvelieru namā.

“Zuzāna kolekcijas Faberžē olas turētāja kājiņas ir izveidotas trīs eņģeļu formā, kuri tur olu uz saviem spārniem. Olas augšu rotā dekoratīvs sudraba čiekurs – nemirstības un atdzimšanas simbols,” viņa pastāsta.

Šo olu esot izgatavojis somu izcelsmes juvelieris Anti (Anders) Johans. D. Kārkla zina teikt, ka Gustava Faberžē, slavenās juvelieru darbnīcas dibinātāja, un viņa dēla Pētera Karla Faberžē veidotie juvelierizstrādājumi ir savas nozares augstākās meistarības paraugi.

Vēl interesentiem būs iespēja apskatīt Pāvela Ovčiņņikova zelta un sudraba priekšmetu rūpnīcas darināto sudraba dekoratīvo olu ar paliktni. P. Ovčiņņikova uzņēmuma produkcija pasaules slavu iemantojusi ar nacionālā stila atdzimšanu un attīstību, izcilu kvalitāti, īpaši emaljas lietās, atzīmē D. Kārkla.

Muzejā aplūkošanai būs izlikta arī sudraba dekoratīvā ola ar akmeņiem no sērijas “Medības” ar aļņu galvu atveidojumiem un rubeņa figūru iekšā.Tā darināta “Cyprian Labecki” meistardarbnīcā Varšavā, Polijā, 1878. gadā, proves meistars – Jozefs Sosnkovskis.

Nelielo dekoratīvo olu ekspozīciju papildinās arī porcelāna ola ar Jēzus augšāmcelšanās ainas gleznojumu, kas veidota 19. gadsimta otrajā pusē.

D. Kārkla atgādina, ka kristīgajā reliģijā ola jau izsenis ir neatņemama Lieldienu svinību sastāvdaļa. Ola, kura ir dzīvības un bezgalības simbols, reliģiskā kontekstā tiek saistīta ar Jēzus Kristus augšāmcelšanos. Olu krāsošanas tradīcija ir īpaši izplatīta pareizticīgo zemēs, kurās Lieldienas ir gada galvenie reliģiskie svētki.

Tautas tradīcija dāvināt dažādu materiālu dekoratīvas olas iedvesmojusi sudrabkaļus un citu amatu meistarus radīt aizvien greznākas dekoratīvās olas. Visslavenākās no tām ir Faberžē izgatavotās 50 imperatora olas, kuras tika radītas pēc caru Aleksandra III un Nikolaja II pasūtījuma.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz