Piektdiena, 3. maijs Uvis, Gints
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas Jauniešu teātra studija iestudē lugu par mīlestību

Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra Jauniešu teātra studija iestudējusi lugu par mīlestību. Uzvedumā ”Sapnis vasaras naktī” piedalās visi studijas audzēkņi, lielajam vairumam no tiem piedzīvota debija skatītāju priekšā.

20.04.2022 06:00

Ligita Kupčus-Apēna

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Komēdija ”Sapnis vasaras naktī” ir viena no visbiežāk iestudētajām Viljama Šekspīra lugām, tā piedzīvojusi arī vairākas ekranizācijas. Patlaban versija par šo komēdiju skatāma arī Latvijas Nacionālajā teātrī.

Lugas pamatā ir stāsts par mīlestību, ko apvij intrigas un dažādas attiecību peripetijas, paralēli iesaistoties trīs grupām – mīlētāji, mistiskā pasaule (elfi, laumas) un aktieri. Galvenie notikumi izrādē risinās ap Atēnu valdnieka Tēseja un amazoņu valdnieces Hipolitas kāzām.

”Viss ir iestiepies, pašam jau vairs nav interesanti, gribas pielikt punktu,” smaidot atzīst Jauniešu teātra studijas vadītājs, režisors Juris Ločmelis, priecājoties, ka beidzot piedzīvota pirmizrāde.

Uzvedums tapis ilgi un sarežģīti. Pirmizrāde bija paredzēta jau 2020. gada martā, bet pandēmija plānus koriģējusi. Pēc tam atcelts vēl viens mēģinājums uzvedumu izrādīt skatītājiem.

Aizvadītie divi gadi studijai nozīmēja ne tikai attālinātus mēģinājumus, bet arī aktieru sastāva maiņu, jo vidusskolēni pabeiguši mācības un devušies studēt ārpus Liepājas, tādēļ vietā nākuši jauni dalībnieki.

”No 12 jauniešiem, kas spēlē izrādē, man pirms tam viedoklis bija tikai par trim, kā viņi jūtas publikas priekšā. Pārējie uz skatuves nebija bijuši, viņiem tāda pieredze nebija.”

J. Ločmelis, kurš strādā ne tikai kā režisors teātra studijā, bet arī kā pedagogs skolā, uzsver, ka gan aktieri, gan izrādes mērķauditorija ir vidusskolas vecuma jaunieši: ”Iespējams, ka tieši ar šo iestudējumu, kas atzīts par vienu no labākajām Šekspīra komēdijām, jaunieši var sākt iepazīties ar renesanses laika dramaturģiju, ko caurvij mīlestības tēma. Tas ir foršs materiāls. Esmu, protams, saīsinājis, pārtaisījis, no visa izvelkot esenci. Manuprāt, luga ir ļoti piemērota tieši jauniešiem.”

Pirms vairākiem gadiem J. Ločmelis veidojis vēl vienu iestudējumu pēc V. Šekspīra darbu motīviem, apvienojot rakstnieka sonetus un lugu fragmentus un mēģinot atbildēt uz mūžīgo jautājumu – kāda un kas ir mīlestība. ”Man ļoti patīk Šekspīrs,” atzīst režisors, ”Šekspīrs ir pārlaicīgs, jo pielāgojams jebkuram laikam, jebkurai situācijai. Lai arī lugas rakstītas tam laikam, no tām var kaut ko ņemt ārā, kaut ko likt klāt, tās ir ļoti dažādi interpretējamas.”

Izrādes scenogrāfiju veidojis J. Ločmelis kopā ar Daci Lanku un Reini Kuncīti, kostīmus radījusi D. Lanka. Iestudējumā skan jaunās komponistes, Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas skolotājas Lauras Dubinas orģinālmūzika.

Liepājas Latviešu biedrības nama Kamerzālē izrāde ”Sapnis vasaras naktī” būs skatāma vēl maijā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz