Svētdiena, 28. aprīlis Terēze, Gundega
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas kolektīvi dodas uz Dziesmu un deju svētkiem

Šo piektdien, 30. jūnijā, no Liepājas uz Rīgu dosies pirmie XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku kolektīvu dalībnieki. Kopumā Liepāju pārstāvēs 34 amatiermākslas kolektīvi ar teju 900 dalībniekiem un profesionālais Jūras spēku orķestris, informē Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra pārstāvji.

Liepājas kolektīvi dodas uz Dziesmu un deju svētkiem
Foto: No deju kolektīva "Banga" Facebook konta
28.06.2023 18:25

liepajniekiem.lv

”Esam pacilātā noskaņojumā un priecīgas nepacietības pilni satikties Dziesmu un deju svētkos Rīgā. Šis ir īpašs notikums, jo noritēs Dziesmusvētku 150. gadskārtas zīmē, un ļoti īpašs notikums arī tiem, kuriem šie būs paši pirmie svētki,” savas pozitīvās sajūtas pauž dalībnieki.

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki norisināsies no 30. jūnija līdz 9. jūlijam. Rīgā sabrauks vairāk nekā 1700 kolektīvi no Latvijas un ārvalstīm, kuru vidū 35 no Liepājas.

Viskuplākajā skaitā svētkos būs pārstāvēta Liepājas koru un deju nozare – 10 kori un 11 deju kolektīvi. Pa trim katrā nozarē no folkloras kopām, mazākumtautību kolektīviem un tautas lietišķās mākslas studijām, divi teātri, divi pūtēju orķestri un viens vokālais ansamblis.

Astoņpadsmit no šiem kolektīviem darbojas Liepājas Tautas mākslas un kultūras centrā.

Lai realizētu gatavošanās procesā iesākto foto projektu ”Dzīvē un Svētkos” un atspoguļotu Liepājas kolektīvu gaitas svētku dienās, uz Rīgu dosies arī Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra Tautas fotostudijas ”Fotast” pārstāvji.

”Vēlamies pastāstīt, kas ir šie cilvēki, kuri reizi piecos gados, smaidīgi un skaisti sapucējušies, satiekas galvaspilsētā, lai ar lepnumu sirdī un prieku dvēselē kopā būtu

un kopā justu vienotā sirdspukstā ar tūkstošiem citu. Projekta gaitā caur foto objektīvu sekojām līdzi kolektīviem un to vēstnešiem viņu ikdienā, darbos, mēģinājumos un būsim klāt arī svētkos,” saka fotostudijas vadītāja Iveta Herbsta.

Projekts noslēgsies rudenī ar izstādi ”Dzīvē un Svētkos”, kurā visus foto stāstus varēs aplūkot vienkopus.

30. jūnijā Dziesmusvētku parkā notiks tradicionālais Dziesmu un deju svētku notikums, kurā godinās virsdiriģentus un Goda virsdiriģentus, virsvadītājus un Goda virsvadītājus, kuru vidū arī liepājnieki – virsdiriģente Ilze Valce un Goda virsdiriģents Jēkabs Ozoliņš.

1. jūlijā Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra jauktie kori ”INTIS” un ”Laiks”, kā arī Liepājas Universitātes sieviešu koris ”Atbalss” piedalīsies koru konkursa finālā ”Koru kari”.

1. jūlijā tiks atklāta arī Tautas lietišķās mākslas izstāde ”Mēs”, kurā ar saviem darbiem piedalās Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra Tautas lietišķās mākslas studijas ”Kursa”, ”Liepava” un ”Zītars”.

Studiju dalībnieki no 2. līdz 9. jūlijam ar saviem rokdarbiem būs sastopami arī Vērmanes dārzā notiekošajā amatu meistaru darinājumu gadatirgū.

Svētdien, 2. jūlijā, Liepājas kolektīvi un to pārstāvēto iestāžu vadība, Liepājas mērs Gunārs Ansiņš, vicemērs Salvis Roga, Liepājas Kultūras pārvaldes vadītājs Juris Jirgens, Tautas mākslas un kultūras centra direktore un XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku Liepājas valstspilsētas pašvaldības koordinatore Baiba Kļava ar savu komandu kopā ar svētku dalībniekiem dosies tradicionālajā gājienā ”Novadu dižošanās”, kurā pirmo reizi kopā satiksies jaunizveidotie Latvijas novadi.

Pievakarē svētku dalībnieki baudīs atklāšanas koncertu pie ”Arēnas Rīga”.

3. jūlijā Vērmanes dārzā norisināsies amatierteātru brīvdabas izrādes, kur būs skatāma arī Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra Tautas teātra izrāde ”Kā kutēja dvēsele”, kuras pamatā ir leģendārā liepājnieka Olafa Gūtmaņa tautas dziesmu motīvos sakņotā dzeja. Izrādes režisore Ināra Kalnarāja.

Savukārt Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra VPDK ”Rucavietis”, abi Liepājas Bērnu un jaunatnes centra deju kolektīvi ”Vaduguns” 1 un 2, Liepājas Universitātes DK ”Banga” un VPDK ”Bandzenieki” dejos Latviešu skatuviskās dejas Lielkoncertā ”Balts” ”Arēnā Rīga”.

4. jūlijā M. Čehova Rīgas Krievu teātrī mazākumtautību kolektīvu koncertā ”Saules dziesmu audeklā” dziedās Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra Tautas dziesmu ansamblis ”Voļņica”.

5. jūlijā Esplanādē Rūdolfa Blaumaņa izrādi ”Skroderdienas Silmačos” Leldes Kaupužas režijā izrādīs Liepājas Tautas mākslas un kultūras centa apvienotais amatierteātru ansamblis – Amatierteātris ”Projekts” un Liepājas Tautas teātris. Izrādi muzikāli izkrāšņos vokālais ansamblis ”Šokolāde”.

Vakarā Mežaparka Lielajā estrādē notiks koru lielkoncerta ”Tīrums. Dziesmas ceļš” ģenerālmēģinājums ar skatītājiem, kurā dziedās visi Liepājas kori, izņemot skolu jauktos korus.

Savukārt Andrejsalā (Wondersala) izskanēs pūtēju orķestru koncerts ”Laiks iet pāri”, kurā piedalīsies Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas un Liepājas Bērnu un jaunatnes centra pūtēju orķestris “Liepāja”. Pēc koncerta būs arī zaļumballe.

6. jūlijā M.Čehova Rīgas Krievu teātrī būs skatāmas Latvijas labāko Amatierteātru izrādes, kuru vidū arī Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra amatierteātra ”Projekts” izrāde ”Aiziet jūriņā!”, kas tapusi Karīnas Tatarinovas režijā pēc liepājnieces Janas Egles stāsta motīviem.

Vērmanes dārzā norisināsies Tautu diena ”Raduma spēks”, kurā uzstāsies Liepājas ukraiņu kopienas “Svitanok” folkloras ansamblis “Barvinok”, multinacionālā kultūras centra ”Unisons” slāvu folkloras kopa ”Jarilo” un Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra tautas dziesmu ansamblis ”Voļņica”.

Šīs dienas vakarā Mežaparka Lielajā estrādē izskanēs koru lielkoncerts ”Tīrums. Dziesmas ceļš”, kurā dziedās visi Liepājas kori, izņemot skolu jauktos korus. Savukārt dejotājiem stadionā ”Daugava” norisināsies deju lieluzveduma ”Mūžīgais dzinējs” ģenerālmēģinājums ar skatītājiem.

7. jūlijā stadionā ”Daugava” notiks divi deju lieluzvedumi ”Mūžīgais dzinējs”, kuros piedalīsies visi deju kolektīvi no Liepājas, bet Vecajā Sv. Ģertrūdes evaņģēliski luteriskajā baznīcā mazākumtautību garīgās mūzikas koncertā dziedās multinacionālā kultūras centra ”Unisons” slāvu folkloras kopa ”Jarilo”.

8. jūlijā Folkloras dienā ”Tīra spēle. Gods. Godi. Godīgums” Vērmanes dārzā uzstāsies Liepājas aktrišu folkloras apvienība ”Atštaukas”, bet Esplanādē – Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra folkloras kopa ”Vēlava” un Liepājas Bērnu un jaunatnes centra folkloras kopa ”Ķocis”.

8. jūlija vakarā deju lieluzvedumā ”Mūžīgais dzinējs” stadionā ”Daugava” dejos visi Liepājas deju kolektīvi.

9. jūlijā Esplanādē notiks vokālo ansambļu sadziedāšanās, kurā uzstāsies Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra vokālais ansamblis ”Šokolāde”.

Svētki noslēgsies ar koncertu ”Kopā Augšup” Mežaparka Lielajā estrādē. Noslēguma koncertā dziedās visi Liepājas kori – Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra sieviešu koris ”Aija”, jauktie kori ”Laiks”, ”INTIS”, ”Lauma”, ”Līva”, ”Kursa”; Liepājas Universitātes sieviešu koris ”Atbalss”; Liepājas Bērnu un jaunatnes centra jauniešu koris ”Reverberācija”; Liepājas Valsts 1. ģimnāzijas jauniešu koris; Liepājas Valsts tehnikuma un 8.vidusskolas apvienotais jauniešu koris.

Noslēguma koncertā dejos Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra VPDK ”Rucavietis” un SDK ”Sidrabvilnis”, Liepājas Universitātes TDK ”Banga” un VPDK ”Bandzenieki”. Koncertā spēlēs arī pūtēju orķestris ”Liepāja” un Jūras spēku orķestris.

Svētki noslēgsies ar Sadziedāšanās nakti līdz rīta gaismai Mežaparka Lielajā estrādē.

Liepāju pārstāvošie kolektīvi XXVII Vispārējos latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkos:

Deju kolektīvi

  • Liepājas TMKC VPDK ”Kvēle” (vadītāja Ingrīda Lūka)
  • Liepājas TMKC VPDK ”Vaduguns” (vadītāja Kristīne Jaunbrūna)
  • Liepājas TMKC VPDK ”Rucavietis” (vadītāja Vineta Egliena)
  • Liepājas TMKC SDK ”Sidrabvilnis” (vadītāja Ingrīda Lūka)
  • Liepājas BJC DK ”Vaduguns 1” un ”Vaduguns 2” (vadītāja Inta Blumbaha)
  • Liepājas Universitātes DK ”Banga” (vadītāja Kristīne Kārkliņa)
  • Liepājas Universitātes VPDK ”Bandzenieki” (vadītāja Kristīne Kārkliņa)
  • Liepājas Draudzīgā aicinājuma 5. vidusskolas JDK ”Jumītis” (vadītāja Ilze Daņilovska)
  • Liepājas Valsts tehnikuma JDK ”Odziņa” (vadītāja Inta Āboliņa)
  • Liepājas Valsts tehnikuma VPDK ”Odziņa” (vadītāja Inta Āboliņa)

Kori

  • Liepājas TMKC jauktais koris ”Laiks” (diriģente Ilze Balode)
  • Liepājas TMKC jauktais koris ”INTIS” (diriģente Ilze Valce)
  • Liepājas TMKC jauktais koris ”Lauma” (diriģente Mirdza Paipare)
  • Liepājas TMKC jauktais koris ”Līva” (diriģents Jēkabs Ozoliņš)
  • Liepājas TMKC jauktais koris ”Kursa” (diriģente Ilze Āboliņa)
  • Liepājas TMKC sieviešu koris ”Aija” (diriģente Gunta Vite)
  • Liepājas Universitātes sieviešu koris ”Atbalss” (diriģente Ilze Valce)
  • Liepājas BJC jauniešu koris ”Reverberācija” (diriģents Andris Mockus)
  • 1. ģimnāzijas jauktais koris (diriģents Jēkabs Ozoliņš)
  • Liepājas Valsts tehnikuma un 8.vidusskolas apvienotais jauktais koris (diriģente Ilze Āboliņa)

Folkloras kopas

  • Liepājas TMKC folkloras kopa ”Vēlava” (vadītāja Vija Laipniece)
  • Liepājas aktrišu folkloras apvienība ”Atštaukas” (vadītāja Ināra Kalnarāja),
  • Liepājas BJC folkloras kopa ”Ķocis” (vadītāja Solveiga Kūlaine)

Mazākumtautību kolektīvi

  • Liepājas TMKC tautas dziesmu ansamblis ”Voļņica” (vadītāja Tatjana Beļikova)
  • Multinacionālā KC ”Unisons”  slāvu folkloras kopa ”Jarilo” (vadītāja Jekaterina Cema)
  • Liepājas ukraiņu kopienas “Svitanok” folkloras ansamblis “Barvinok” (vadītāja Marija Čabane)

Vokālie ansambļi

  • Liepājas TMKC vokālais ansamblis ”Šokolāde” (vadītāja Daiga Ozola)

Amatierteātri

  • Liepājas TMKC amatierteātris ”Projekts” (producente Kristīne Šokoleja-Šokolaite)
  • Liepājas TMKC Tautas teātris (režisore Ināra Kalnarāja)

Pūtēju orķestri

  • Liepājas MMDV un Liepājas BJC pūtēju orķestris “Liepāja” (diriģents Matīss Smiltiņš)
  • Jūras spēku profesionālais orķestris (diriģents Andris Rasmanis)

Tautas lietišķās mākslas studijas

  • Liepājas TMKC TLMS ”Kursa” (vadītāja Ilma Rubene)
  • Liepājas TMKC TLMS ”Liepava” (vadītāja Smaida Rubeze)
  • Liepājas TMKC TLMS ”Zītars” (vadītāja Austra Ziemele)
Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz