Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas koncertzālē atklās Irinas Tīres fotoizstādi ”Dzirdēt noklusēto”

Liepājas koncertzālē atklās Irinas Tīres fotoizstādi ”Dzirdēt noklusēto”
Foto: Publicitātes
04.07.2017 11:05

liepajniekiem.lv

Koncertzālē ”Lielais dzintars” piektdien, 7.jūlijā, pulksten 17 notiks fotomākslinieces Irinas Tīres 80.jubilejas gadam veltītas izstādes ”Dzirdēt noklusēto” atklāšana, portālam pavēstīja koncertzāles sabiedrisko attiecību vadītāja Elizabete Hartmane.

30 melnbalto fotogrāfiju izstādi māksliniece raksturo ar vārdiem – kalumu mūzika, tajā akcentējot divas Liepājas vērtības – Liepājas Simfonisko orķestri un graciozos metāla kalumus un lējumus, kas rotā pilsētas māju žogus un citas vietas.

”No jaunības laika manā atmiņā ir simfoniskās mūzikas koncerti, kas notika Liepājas Mūzikas vidusskolas zālē… Tos klausījos kopā ar vecākiem, kuri stāstīja arī par pirmajiem koncertiem Kūrmājas prospekta galā esošajā estrādē. Vēlāk uz Simfoniskā orķestra koncertiem devos arī kopā ar dēlu un mazdēliem Graudu ielas zālē, ”Pūt, vējiņi!” estrādē, bet Liepājas teātrī baudīju visus Pianisma zvaigžņu festivāla koncertus. Man patika fotografēt mūziķus un radās iecere veidot attēlus, kuros mūziķi ar saviem instrumentiem ir pilsētvidē pie dažādiem metāla kalumiem un lējumiem. Man šķita, ka tā varu parādīt mūziķi un izcelt arī skaisto metāla režģu un mežģīņu ritmus, to vijīgumu,” par iedvesmas avotiem izstādes tapšanā stāsta fotogrāfe.

”Šajā jubilejas gadā vēlos izrādīt cieņu un mīlestību orķestrim, kuru mūziķu sastāvs gan ir mainījies. Šie attēli ir arī ”slavas dziesma” brīnišķīgajiem metāla veidojumu meistariem, kuru darbi dzīvo, bet viņu vārdus mēs nezinām. Labākajā gadījumā zināmi tikai darbnīcu, pilsētu vai valstu nosaukumi, kur tie radīti,” stāsta māksliniece.

Pirmo reizi fotogrāfiju izstāde Liepājā prezentēta 2007.gadā, piecus gadus vēlāk izstādes turpinājums tika prezentēts digitālā veidā uz ekrāniem, bet šogad mākslinieces 80.jubilejas gadā attēlu izlase apskatāma Liepājas koncertzālē ”Lielais dzintars”. Irina Tīre sirsnīgi pasakās mūziķiem, kuri veltījuši savu laiku ieceres īstenošanā, kā arī vēsturniekam Gunāram Silakaktiņam par palīdzību izstādes tapšanā.

Foto izstāde no 7. līdz 30.jūlijam apskatāma koncertzāles 2.stāva galerijā ik dienu bez ieejas maksas.

Uzziņai:

Irina Tīre dzimusi Liepājā 1937.gada 29. oktobrī, litozīmētāja, māksliniece un fotomāksliniece. Absolvējusi Liepājas mākslas vidusskolas dekoratoru nodaļu (1957.g.) un Maskavas poligrāfiskā institūta grafikas fakultāti (1978.g.), strādājusi Liepājas tipogrāfijā par litozīmētāju, mākslinieci.

1992. gadā Starptautiskās Fotomākslas federācija jeb FIAP piešķīrusi māksliniecei AFIAP (Artist Federation of International Art Photo) jeb mākslinieka titulu par dalību par dalību nacionālajās un starptautiskajās izstādēs, kas apliecina Irinas Tīres mākslinieces profesionalitāti un talantu.

Irina Tīre izdevusi vairākas grāmatas – kopā ar dzejnieci Janu Egli 2002.gadā izdota grāmata ”Dzirdēt noklusēto”, 2007. un 2015. gadā Tīres darbi apkopoti grāmatās ”Liepāja grafikās”, bet pirms diviem gadiem klajā nākusi fotogrāmata ,,Skatiens’’ (2013).

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz