Otrdiena, 16. aprīlis Mintauts, Alfs, Bernadeta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas Metalurgu tautas teātris piedalīsies Starptautiskā Amatierteātru festivālā Lietuvā

Liepājas Metalurgu tautas teātris piedalīsies Starptautiskā Amatierteātru festivālā Lietuvā
Foto: Pēteris Gertners
25.09.2013 10:19

liepajniekiem.lv

No 25. līdz 29. septembrim  Liepājas Metalurgu tautas teātra aktieri un režisore Daina Kandevica ar Raiņa lugas ”Pūt, vējiņi!” iestudējumu uzaicināti piedalīties prestižajā Starptautiskajā Amatierteātru festivālā ”Aidas” Jonavā, Lietuvā, informē Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra projektu vadītāja Anda Birkenberga.

Liepājas Metalurgu tautas teātra Raiņa lugas ”Pūt, vējiņi!” iestudējums pirmo reizi pie skatītājiem nonāca 2011. gada 21. maijā, 2012. gadā tas tika atzīts par Latvijas amatierteātru ”Gada izrādi 2011”.

Kopš pirmizrādes Metalurgu tautas teātra kolektīvs ar ”Pūt, vējiņi!” iestudējumu priecējis skatītājus gan Liepājā, gan citur Latvijā. Arī aizvadītajā sestdienā, 21. septembrī, atzīmējot Raiņa lugas ”Pūt, vējiņi!” simtgadi, Metalurgu tautas teātris ar lugas iestudējumu bija uzaicināts priecēt skatītājus Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Jūrmalā.

Savukārt no 25. – 29. septembrim, Metalurgu tautas teātris uzaicināts piedalīties 11. Starptautiskajā Amatierteātru festivālā ”Aidas” (tulk. no liet.val. ”Atbalss”). Festivāls, kas iekļauts Pasaules Amatierteātru asociācijas prestižāko pasākumu sarakstā un piesaista labākos Lietuvas un ārvalstu amatierteātrus, tiek organizēts reizi divos gados kopš 1993. gada. Šogad tajā piedalīsies seši Lietuvas amatierteātri un trīs ārvalstu kolektīvi – no Krievijas, Slovākijas un Latvijas.

Uz festivālu Metalurgu tautas teātri uzaicināja Klaipēdas Universitātes Mākslas fakultātes docente Danuta Vaigauskaite, kura teātra sniegumu augsti novērtēja 5. Baltijas amatierteātru festivālā ”Te un nekur citur”, kas  notika šā gada 4. un 5. maijā Liepājā.

Uzziņai
Šis ir Raiņa lugas ”Pūt, vējiņi” simtgades gads. Šveicē, tālu no dzimtenes, tapa viena no dvēseliskākajām un tautā iemīļotākajām dzejnieka lugām. Tās pirmizrāde notika Pēterpils Latviešu labdarības biedrības 35. gadu jubilejas svinībās 1913. gada rudenī. Simts gadu laikā tam sekojuši neskaitāmi iestudējumi uz profesionālu un amatieru teātru skatuvēm. (Informāciju sagatavojusi Raiņa un Aspazijas vasarnīcas izglītojošā darba vadītāja Astrīda Cīrule).

Liepājas Metalurgu tautas teātra izrāde iestudēta divos, bet atsevišķas lomas pat trīs sastāvos, līdz ar to izrādei ir divi nedaudz atšķirīgi varianti.

Lietuvā Baibu atveidos Ilze Cimermane, kurai šī ir pirmā loma Metalurgu tautas teātrī, Uldi – Aigars Kārkliņš – viņam, tāpat kā Kristīnei Finkai Zanes lomā, šis ir otrais iestudējums. Pirmā loma Metalurgu tautas teātrī ir arī Rūdolfam Grūbem (Gatiņš) un Mārcim Ļaksam (Didzi), kurš ir Liepājas universitātes students. Arī Andu atveidos viena no mūsu teātra jaunākajām aktrisēm Laura Grundmane. Pārējo aktieru ansambli veido teātra ilggadējie un pieredzējušie aktieri: Māte – Ērika Vecvagare, Ciepa – Lāsma Ruņģe, Orta – Sinilga Ozoliņa un Režisors – Ainars Krūms. Par dekorācijām gādājis Kaspars Plauks, skaņu ierakstus sarūpējis Egils Mežs, bet izrādē par gaismu rūpēsies Dainis Roze, bet skaņu nodrošinās Jānis Treimanis.

Izrādē izmantota Imanta Kalniņa mūzika kinofilmai ”Pūt, vējiņi!”.

”Mūsu Tautas dzejniekam Imantam Ziedonim ir pasaka, kurā spēlējas, spēlējas, kamēr sāk spēlēt. Līdzīgi Metalurgu tautas teātris meklē ceļu Tautas dzejnieka Raiņa lugas ”Pūt, vējiņi!” atklāsmei – viss iesāksies ar lugas lasīšanu Režisora vadībā, kuru atveido Ainars Krūms, līdz beidzot, pakāpeniski pārģērbjoties un pārtopot, kopīgiem spēkiem ar skatītājiem, jo lugas lasījumā Režisors iesaistīs arī skatītājus, mēģinām atklāt izrādes varoņu traģiskos likteņstāstus. Turklāt, veidojot izrādi, orientējāmies uz jauniešu auditoriju, kurai vēlamies dot ieskatu dramaturģijas lasīšanā un Raiņa ”Pūt, vējiņi!” atklāsmē ļoti koncentrētā substancē,” par iestudējumu stāsta tā režisore Daina Kandevica.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz