Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas muzejā apskatāma gleznotāju Alises Mediņas un Valērija Baidas kopizstāde ”Dzīve ir brīnums”

Vēl šonedēļ Liepājas muzejā apskatāma divu spilgtu gleznotāju Alises Mediņas un Valērija Baidas kopizstāde ”Dzīve ir brīnums”. ”Vēlamies iedvesmot cilvēkus saskatīt skaisto un labo sev apkārt,” teic paši mākslinieki par savu veikumu, “vedināt sakārtot savas domas un jūtas.”

Liepājas muzejā apskatāma gleznotāju Alises Mediņas un Valērija Baidas kopizstāde ”Dzīve ir brīnums”
Lai arī mākslinieki Valērijs Baida un Alise Mediņa pārstāv dažādas skolas – krievu un latviešu –, abu attieksme pret dzīvi ir ļoti līdzīga, kas atspoguļojas arī darbos. Viņi aicina pamanīt mazus brīnumus – darba dienā un ikdienā. (Foto: Egons Zīverts)
24.05.2022 06:00

Ligita Kupčus-Apēna

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Tas esot īpaši svarīgi pēc pēdējo divu gadu pārmaiņām, neparedzamības un apjukuma sabiedrībā, kad dzīvojām un joprojām dzīvojam, dažādu apstākļu ietekmēti.

A. Mediņa glezniecības motīvus radusi, gan lietainā dienā patveroties zem liepām, gan izejot vakara pastaigā, kad iedegas pilsētas apgaismojums un iekrāso krēslaino pilsētu, gan tuvākos un tālākos ceļojumos, atgriešanās brīžos, kas ir aizkustinājuši, likuši apstāties un vērot. ”Lielākoties tie ir pēdējā gada darbi. Gribējās radīt kaut ko jaunu, neredzētu. Tikai daži ir no iepriekšējiem gadiem, bet kaut kā no jauna ieskanējušies tieši šajā izstādē,” priecājas māksliniece.

”Manas gleznas šeit stāsta par mazajiem brīnumiem, kas ar mani notiek. Tie varbūt nav tik nozīmīgi, grandiozi kā, piemēram, salūts. Bet kontekstā ar to, kas notiek pasaulē, pandēmiju, kad daudz kas bija liegts, uztveru kā brīnumu iespēju, ka var kaut kur aizbraukt ceļojumā, ieraudzīt citu dabu, vispār satikties izstādē.

Ceru, ka gleznas, varbūt ne tik spēcīgi kā mūzika, bet tomēr palīdzēs kādam citam. Kaut vai uz 30 minūtēm, bet aizmirst savas ķibeles, atkal sevī rast dzīvesprieku, ieraudzīt skaisto mazās lietās.”

”Man patīk viņa rokraksts, un domāju, ka arī skatītājiem ir daudz interesantāk,” A. Mediņa skaidro, kāpēc pieaicinājusi V. Baidu rīkot izstādi kopā. ”Manuprāt, izstāde kļuvusi tikai bagātāka. Rezultāts ir pat daudz labāks, nekā biju iedomājusies.”

Arī V. Baida, kurš, ilgi nedomājot, atsaucies aicinājumam, piekrīt, ka izstāde ir brīnišķīga. Abi mākslinieki Liepāju iepazinuši jau sen, piedaloties šeit plenēros, un atzinuši to par pievilcīgu, tāpēc iekārtot savu kopizstādi Liepājas muzejā gleznotājiem esot gandarījums.

Dažus Liepājas plenēros radītos darbus ar Karostas un promenādes skatiem mākslinieks V. Baida atvedis arī uz šo izstādi.

Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla teic, ka sākotnēji bažījusies par ideju rādīt šos divus dažādu paaudžu māksliniekus vienā salīdzinoši nelielā telpā. ”Bet viņi lieliski viens otru papildina,” viņa secina, ”šķiet, ka starp abiem māksliniekiem veidojas līdzīgs dialogs. Ļoti jūtīgi, meistarīgi, profesionāli gleznotāji. Alise ir jaunākas paaudzes māksliniece, ļoti talantīga. Valērijs ir ar tādu vīrišķīgāku, stingrāku tvērienu, bet katra viņa glezna izdzīvota līdz pilnībai, kas rada īstas mākslas klātesamības sajūtu.”

Liepājas muzeja mazajā izstāžu zālē izstāde ”Dzīve ir brīnums” aplūkojama līdz 29. maijam.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz