Trešdiena, 8. maijs Staņislava, Staņislavs, Stefānija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas muzejā atklās Visvalža Ziediņa piemiņas izstādi “Metamorfozes”

Liepājas muzejā atklās Visvalža Ziediņa piemiņas izstādi “Metamorfozes”
17.01.2008 13:32

0

Atslēgvārdi

18 .janvārī plkst. 16 Liepājas muzejā Kūrmājas prospektā 16/18 atklās Visvalža Ziediņa (1942 – 2007) piemiņas izstādi ” Metamorfozes”, kas tapusi sadarbībā ar mākslinieka draugiem un domubiedriem. Visvaldis Ziediņš dzimis Liepājā. Mācījies Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolā no 1959. gada līdz 1964. gadam Dekoratīvās noformēšanas nodaļā. Vērojot skolas laika darbus, redzams talants gan ģipša galvu zīmējumos, gan klusajās dabās un ainavu studijās gleznošanā, kur jūtama interese un izpēte impresionisma un postimpresionisma virzienā.

Pēc skolas sākas Visvalža Ziediņa dzīves solo studijas, neiestājoties augstskolā. Viņa pieredze ir prakse tautas teātros, arī Dailes teātrī un Liepājas teātrī.

Satikšanās ar scenogrāfu Arnoldu Plaudi, režisoru Eduardu Smiļģi, kā arī aktieriem un aktrisēm gan Rīgā, gan Liepājā, iepazīšanās ar komponistu Imantu Kalniņu ir tā vide, kurā veidojas viņa personība.

Apbrīnojami, ka cilvēks var tik mērķtiecīgi un aizrautīgi pats izglītoties. Katru reizi, saņemot kādu atalgojumu, Visvaldis Ziediņš pirmkārt devās uz antikvariātiem, grāmatu veikaliem, vēlāk nopirka mikroskopu, lai pētītu organisku un neorganisku vielu struktūru, interesējās par filozofiju, pētīja austrumu dzīves ziņu, ezotērisko literatūru un civilizācijas vēsturi.

Kā sacīja mākslinieks Aldis Kļaviņšs: ”Visvaldis Ziediņš – tas skan poētiski, taču ne tik daudziem ir zināms, ka šis vārdu salikums nozīmē apzinātu un neatlaidīgu ziedošanos mākslai. Tā nav nodarbošanās ar mākslu tradicionālā nozīmē. Viss tas, ko nodarbības mākslas skolā varēja sniegt Visvaldim Ziediņam, ātri kļuva par traucēkli brīvai radošai domai. Un tā ir aizgājuši gadi, uz savu roku mēģinot izprast dzīves jēgu caur estētiskās vērtības izteiktām atziņām. Trūcīgā informācija par šiem procesiem pasaulē ir pasargājusi Visvaldi no klajas atdarināšanas vai sekošanas kādam avangarda virzienam.” 

Mākslinieka draugs un viens no izstādes iniciatoriem Vilnis Paegle atzina, ka Ziediņš vienlaikus bija gan stiprs, gan reizē arī vājš, bet apbrīnojams bija viņa gara lidojums un interešu loks.

Liepājas muzejs

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz