Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas muzejā atvērs Jura Kriķa grāmatu par Okeāna zvejas flotes bāzes vēsturi

Sestdien, 10.jūlijā, pulksten 14 Liepājas muzeja dārzā Kūrmājas pr. 16/18 norisināsies muzeja ilggadējā darbinieka, jūrniecības vēsturnieka un pētnieka Jura Kriķa jaunākās grāmatas ”Liepājas zveji abpus ekvatoram” atvēršanas svētki.

Liepājas muzejā atvērs Jura Kriķa grāmatu par Okeāna zvejas flotes bāzes vēsturi
Foto: Publicitātes
06.07.2021 13:07

liepajniekiem.lv

Muzeja pārstāve Ieva Dzintare stāsta, ka jaunā grāmata ir unikāls pētījums par Liepājā, padomju laikos izveidoto zvejniecības uzņēmumu – Liepājas Okeāna zvejas flotes bāzi. Sējumā ar pamatīgu faktu un statistikas datu palīdzību analizēta un izvērtēta Liepājas Okeāna zvejas flotes darbība, kura savu pastāvēšanu noslēdza vien 1996.gadā, un atzīmējams kā viens no lielākajiem Liepājas zvejniecības uzņēmumiem 32 gadu laikā.

Juris Kriķis grāmatas gaitā precīzi raksturo zivjrūpniecības kopainu arī pirms uzņēmuma dibināšanas un tajā ir daudz liecību par darbību padomju laikā, izgaismojot laikmeta raksturojošas nianses.

Grāmatas atklāšanas norisē 10.jūlijā ar veiktā pētījuma atklāsmēm dalīsies pats izdevuma autors – Juris Kriķis, grāmatas redaktors Gints Šīmanis, un ceļa vārdus izdevuma atklāšanā vēlēs Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla. Savukārt jūras malai piederīgu un muzikālu noskaņu uzburs mūziķis Normunds Karpičš.

Autors visu savu radošā darba mūžu atdevis ”pilsētai vētru un dzintara krastā”. Strādājot Liepājas muzejā, Juris Kriķis izveidojis apjomīgu Liepājas jūrniecības un zvejniecības vēstures krājumu, organizējis ekspedīcijas pa Liepājas rajona zvejnieku ciemiem, iekārtojis vairākas tematiskās izstādes par Liepājas zvejniekiem, ostu, kā arī par slavenajiem jūras braucējiem un kuģu būvētājiem.

Šī ir jau trešā vēsturnieka Jura Kriķa grāmata, kas pievēršas kādam ar jūrniecības vēsturi saistītam jautājumam. Juris Kriķis ir autors pētījumam ”Liepāja. Osta gadsimtu griežos” un izdevumam par Dienvidkurzemes piekrastes zvejniecības vēsturi – ”Piemares zveji uzvelk buras”.

Grāmatas ”Liepājas zveji abpus ekvatoram” redaktors Gints Šīmanis reiz atzinis, ka Jura Kriķa pētījumi ir spilgts apliecinājums cilvēkam ar enciklopēdiskām zināšanām, kurš lielāko sava mūža daļu atdevis Liepājas daudzšķautnainajai vēsturei cauri gadsimtiem, pilsētas popularizēšanai un pagājības veiksmes stāstu daudzinājumam.

Grāmatas izdošanu producējusi ”Jāņa Lapsas piemiņas biedrība”, redaktors – Gints Šīmanis un tajā iekļauta Liepājas muzeja krājuma materiālos aizgūta informācija un dokumentālie fotomateriāli.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz