Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas muzejā atvērta mākslinieces Ingas Jurovas personālizstāde ”Eiropas nolaupīšana”

Liepājas muzeja mazajā izstāžu zālē atvērta mākslinieces Ingas Jurovas personālizstāde ”Eiropas nolaupīšana”, papildinot šā brīža Liepājas mākslas dzīvi. ”Izstāde tik ļoti piestāv Liepājai,” priecājas darbu autore, ”redzot jūsu muzeju, pilsētu, – gan tēma, gan atmosfēra.”

20.10.2022 06:00

liepajniekiem.lv

Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla atzīmēja – izstāde ir divtik saistoša kontekstā ar to, ka Liepāja 2027. gadā būs Eiropas kultūras galvaspilsēta.

Visi izstādē skatāmie darbi tapuši pēdējo pāris gadu laikā, aizsākums meklējams 2019. gadā. Skats uz Liepājas pludmali uzgleznots šogad.

Darbos I. Jurova nebaidās izmantot košas krāsas. Viņa pārstāv maģiskā reālisma virzienu glezniecībā. Gleznojot reālistiskus motīvus, mākslinieci interesē metafiziskais un aiz ārējās formas slēptais lietu saturs. Viņu aizrauj darbos atainotā situācija, patīk ainavās iekļaut figūras.

Māksliniece bieži gūst iedvesmu ceļojumos, un, viņasprāt, katru reizi, kad viesojamies citviet Eiropā, dodoties mājup, nolaupām, vedam līdzi ko sev nozīmīgu, atstājot kaut ko no sevis.

Skaidrojot izstādes nosaukumu, I. Jurova teic: ”Eiropu var nolaupīt dažādos veidos, un katrs no mums to dara, bagātinoties ar kultūru, iepazīstot svešas zemes kā viesis, aizvedot līdzi daļiņu citas kultūras un dzīvojot tālāk savu, bet jau citādāku dzīvi.

Nu jau es zinu, kas ir Kolizejs, Luvra, austeres, kā garšo laba kafija, kā skan Venēcijas kanālu ūdens šļaksti un kā izskatās klaidoņu nometne pie Neapoles.”

Māksliniece bija klāt izstādes iekārtošanā, bet diemžēl pašā atklāšanā nācās piedalīties attālināti veselības problēmu dēļ. ”Man ir liels prieks, ka vismaz šādi varu būt kopā ar jums,” viņa atzina, piebilstot, ka nevarot vien sagaidīt, kad ieraudzīs rezultātu klātienē.

Pirmo reizi Liepāju I. Jurova apmeklējusi 1988. gadā. ”Tā ļoti iekļaujas brīnišķīgo Eiropas pilsētu virknē,” viņa atzīstas simpātijās. ”Liepāja vienmēr bijusi eiropeiska pilsēta, kaut vai rokmūzikas, ”Līvu”, ”Liepājas dzintara” dēļ.

Izstāžu zāles centrā novietots kāds rosinošs priekšmets – čemodāns, jo, kā skaidroja māksliniece, ”tas ir izejas punkts, no kura dodamies”.

Izstāžu zāles centrā ir rosinošs priekšmets, kas mudina doties ceļā – čemodāns. ”Tas ir izejas punkts, no kura dodamies,” instalācijas nozīmi apstiprina Inga Jurova. ”Man tas ir tirkīzzilā krāsā, jo man patīk šī krāsa.” Foto: Egons Zīverts

I. Jurova kopš 1996. gada piedalās mākslas projektos kā gleznotāja un kuratore, kā arī ir sarīkojusi vairākas personālizstādes. Izglītojusies Latvijas Mākslas akadēmijā. 2020. gadā ieguvusi Ģederta Eliasa balvu par lauku tēmas atspoguļojumu mūsdienu glezniecībā.

Savukārt 2020., 2021. un 2022. gadā māksliniece par saviem darbiem nominēta Jāzepa Pīgožņa piemiņas balvai konkursa izstādēs ”Latvijas ainava” Sv. Pētera baznīcā.

Izstāde ”Eiropas nolaupīšana” Liepājas muzejā skatāma līdz 31. decembrim.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikāciju saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz