Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas muzejā būs iespēja tikties ar mākslinieci Ievu Caruku

Ceturtdien, 17.jūnijā, no pulksten 14 līdz 18 Liepājas muzeja anfilādē, Kūrmājas pr. 16/18, ikvienam interesentam būs iespēja tikties ar mākslinieci Ievu Caruku, kuras personālizstāde “Gandri, cīgas, amuleti” pašlaik skatāma muzejā.

Liepājas muzejā būs iespēja tikties ar mākslinieci Ievu Caruku
Ieva Caruka. (Foto: Anna Marija Caruka)
10.06.2021 10:15

liepajniekiem.lv

Liepājas muzejā eksponēti vairāk nekā 30 Ievas Carukas autortehnikas mākslas darbi, kas gatavoti īpaši šai personālizstādei. Māksliniece izmanto dažādas jauktas tehnikas – kolāžu, gleznojumu, grafiti, stensilu.

“Izstādes vēstījums balstīts pandēmijas izraisītā haosa radušos pārdomu un pārdzīvojumu rezultātā. Darbi ir pārsteidzoši koši un atraktīvi. Gleznoti elementi no kurzemnieku etnogrāfijas, darbos izmantotas suitu brunčiem raksturīgās krāsu kombinācijas, kas savijušās ar Dienvidāfrikas motīviem un raksturīgo glezniecības manieri,” stāsta muzeja pārstāve Madara Pilipa-Matisone.

Viens no izstādē redzamo darbu spēcīgākajiem personāžiem ir melnais stārķis. “Gandrs – dzīvības turpinājuma totēms, gudrības un pasaules trausluma simbols – smalks elements no ornamenta lielajā rakstā,” tā par saviem darbiem saka pati māksliniece Ieva Caruka.

Mākslas darbos redzami elementi no fallu un vulvas kulta – dzīvības turpinājuma simboli. Ievai Carukai ir būtiska seksualitātes atainošana glezniecībā, māksliniece izjūt to, kā tās nozīmība mūsdienās arvien mazinās, pirms aiziet nebūtībā.

Pandēmijas izraisītās pārmaiņas rosinājušas mākslinieci pievērsties pūļa atainošanai glezniecībā. “Daudzskaitlīga cilvēku sanākšana kopējos svētkos ir aizliegtais auglis šajā realitātē. Iespēja pieskarties bez bailēm inficēties. Pūlis – aizejošās pasaules simbols, pozitīvs spēks. Darbos var atrast vairākas Madonnas ar mazuli, bērnus, mīlestības pārus. Visi kopā un katrs atsevišķi virzās uz savu saulaino krastu. Bet tajā pašā laikā pūlis iemieso ne tikai patīkamas spēles,” tā par savu darba “Pūļa aizejošais šarms” kontekstu izsakās māksliniece Ieva Caruka.

Izstādes iekārtošanas procesā māksliniece radīja lielu sienas gleznojumu speciāli izstādei muzejā, pielietojot grafiti un stensila tehnikas. Šis lielformāta gleznojums ir fons un papildinājums mākslas darbam “Pūlis”.

Daļai mākslas darbu Ieva Caruka izmanto nerestaurētus, antīkus gleznu rāmjus, kuru kolorīts un brūkošā matērija spēlējas ar mākslas darbu glezniecisko tekstūru un simbolizē vērtību trauslumu.

Ieva Caruka ir māksliniece un pedagoģe Latvijas Mākslinieku savienības biedre, absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmiju Grafikas nodaļu. Mākslinieces darbi ir Latvijas Mākslinieku savienības un Marka Rotko mākslas centru kolekcijās, Latvijas Valsts eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas un Jāņa Zuzāna privātkolekcijās kā arī Eiropas, Ukrainas, Austrālijas, ASV u.c. mākslas muzejos un privātkolekcijās.

Uz individuālu tikšanos Liepājas muzejā aicināts ikviens. Iedzīvotāji aicināti apmeklējumam pieteikties iepriekš, zvanot pa tālruni 22333723 vai rakstot uz: [email protected].

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz