Pirmdiena, 6. maijs Didzis, Gaidis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas muzejā būs skatāma Bernāra Sordē personālizstāde

No 21. aprīļa Liepājas muzeja lielajā izstāžu zālē, Kūrmājas pr. 16/18, būs skatāma franču izcelsmes domātāja, kibernētiķa, nākotnes pētnieka, pasniedzēja un mākslinieka Bernāra Sordē (Bernard Sordet, 1942-2021) personālizstāde ”Skats šodienā”.

Liepājas muzejā būs skatāma Bernāra Sordē personālizstāde
Sērija “Veltījums migrantiem” (bez nosaukuma). (Foto: Juris Kalniņš/ “Fotocentrs”)
14.04.2022 10:36

liepajniekiem.lv

Muzeja pārstāve Linda Rozentāle-Roze stāsta: “Izstādes darbu sērijas ”Veltījums migrantiem” (”Hommage aux migrants”) kompozīcijās atspoguļojas autora skatījums uz cilvēku caur migrācijas prizmu, kas šajā ģeopolitiskajā situācijā, ieguvusi jaunu aktualitāti un rosina mūs domāt, līdzpārdzīvot, tā iekļūstot otra cilvēka subjektīvajā jūtu pasaulē.”

Laikmetīgajos, ekspresīvajos Bernāra Sordē mākslas darbos sastopamies ar cilvēku tēlu atveidojumu jauktā tehnikā – stilistiski ieturētā, dažādu māksliniecisko risinājumu apvienojumā. Autora darbi aicina domāt par svešo tāpat kā par vietējo.

”Latvija ir mana apsolītā zeme”, tā franču domātājs un mākslinieks Bernārs Sordē (Bernard Sordet) izteicies par Latviju.

Šeit viņš noslēdza savu profesionālo darbību, palīdzēdams Latvijai nostiprināt valstiskumu virzībā uz Eiropas Savienību. Šeit viņš kļuva par neatņemamu Latvijas un Eiropas domtelpas dalībnieku, bagātinot to ar grāmatām, intelektuālām meditācijām, gleznu, instalāciju un zīmējumu izstādēm.

Iepazīstoties ar Sordē daiļradi, neviļus piezogas doma, ka autoram piemitusi intuitīva spēja paredzēt nākotnes notikumus. Neskatoties uz ko, ka Bernāra Sordē zemes dzīves gaitas aprāvās pirms gada – 2021. gada 21. aprīlī, viņa daiļradē nolasāms vēstījums, kas sasaucas ar pašreizējiem notikumiem Ukrainā un mudina uz dziļām pārdomām.

Savos literārajos apcerējumos Bernārs Sordē apskata migrācijas fenomenu, tā potenciālu mainīt pasauli, padarot to vienlīdzīgāku un mierpilnāku.

Bernārs Sordē. Foto: Juris Kalniņš/”Fotocentrs”

Bernārs Sordē uzaudzis franču pretošanās kustības dalībnieku ģimenē. Vēlāk ieguvis inženiera, kibernētiķa un ekonomista izglītību.

Latvijā Bernārs Sordē nonāca 1998. gadā, uzsākot darbu Eiropas Komisijas delegācijā Rīgā un pēdējos septiņus savas profesionālās dzīves gadus veltīja Latvijai – Latvijas iestāšanās procesam Eiropas Savienībā un Latvijas valstiskuma stiprināšanai, sniedzot padomus Latvijas institūcijām ekonomikas un sociālajā politikā.

Pirms tam Sordē ieņēmis vadošu amatu vienā no šobrīd Eiropā lielākajiem farmācijas uzņēmumiem ”Synthélabo”, nodarbojies ar pētniecību Francijas valsts plānošanas institūcijās, tostarp strādājis Francijas Finanšu ministrijā un atbildējis par sadarbību ar Krieviju un Ukrainu.

Izstāde būs aplūkojama līdz 29.maijam.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz