Svētdiena, 28. aprīlis Terēze, Gundega
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas muzejā būs skatāma grāmatu oriģinālsējumu izstāde

Piektdien, 15. martā, pulksten 17 Liepājas muzejā atklās grāmatu oriģinālsējumu izstādi “Izlasītas grāmatas”, kurā būs skatāmi latviešu mākslinieku–grāmatsējēju darbi, informē muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Rasa Zālīte.

Liepājas muzejā būs skatāma grāmatu oriģinālsējumu izstāde
Foto: Publicitātes
11.03.2024 10:07

liepajniekiem.lv

No 2021. līdz 2025. gadam Latvijā tiek atzīmēta latviešu grāmatniecības piecsimtgade.

1525. gadā iespieda pirmo grāmatu latviski un tas aizsāka latviešu grāmatu kultūras attīstību piecu gadsimtu garumā.

Nozīmīgā drukātās grāmatas jubileja rosina diskusijas par lasīšanas nozīmi un veidu, grāmatsējēju profesijas aktualitāti, kā arī par to, kāda vieta ir grāmatai kā domas nesējai mūsdienu digitalizētajā pasaulē.

Inese Pitkeviča, ādas plastikas māksliniece, Mākslinieku savienības biedre un viena no grāmatsējējām, kuras darbi būs aplūkojami izstādē, uzskata, ka drukāta grāmata nav zaudējusi savu vērtību arī pēc 500 gadiem.

Māksliniece pret drukātām grāmatām, īpaši tām, kas ir jāpārsien – jāveido ādas dizains grāmatu vākiem, izturas ar lielu pietāti, jo, māksliniecesprāt,

“grāmatu var salīdzināt ar cilvēka dzīvi, kas ir kā labi iesieta grāmata – vāks sākumā un beigās, pa vidu krāsainas un baltas lapa, dzīves daudzkrāsainais sajūtu laiks”.

Savukārt māksliniece un izstādes kuratore Liene Eltermane uzskata, ka drukāta grāmata kā vienība arī šodien ir neapšaubāma vērtība, kur lasītājs novērtē grāmatas iesējuma tehnikā ieguldīto darbu, vāka kompozīciju, izvēlēto papīru, burtveidolu, ilustrācijas, virsrakstus, un to, kā izkārtots teksts.

Izstādē “Izlasītas grāmatas” būs aplūkojami vairāk nekā 150 grāmatu oriģinālsējumi, ko iesējuši 37 profesionāli grāmatsējēji, grāmatu mīļotāji, lasītāji un literatūras cienītāji no Latvijas un Lietuvas.

Lielu daļu grāmatsējēju, kuru darbi būs aplūkojami Liepājas muzejā, vieno gūtā izglītība Tallinas Mākslas institūtā (šodien – Igaunijas Mākslas akadēmija) un vienošanās radošā un izstāžu darbībā Latvijas Grāmatsējumu un ādas dizaina asociācijā (LGĀDA).

Izstādi sadarbībā ar Liepājas muzeju rīko biedrība “Jaunā mākslas lāde” un LGĀDA.

Grāmatu oriģinālsējumu izstāde “Izlasītas grāmatas” Liepājas muzejā, Kūrmājas prospektā 16/18, būs aplūkojama līdz 28. aprīlim.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz