Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas muzejā demonstrēs filmas par notikumiem Ukrainā

Liepājas muzejā demonstrēs filmas par notikumiem Ukrainā
Foto: Publicitātes
25.09.2017 14:38

liepajniekiem.lv

28. septembrī un 30. septembrī Liepājas muzeja ekspozīcijas ”Liepāja okupāciju režīmos” zālē K.Ukstiņa ielā 7/9 izstādes Ukrainas atbalstam ietvaros interesenti varēs noskatīties dokumentālās filmas par notikumiem Ukrainā, portālam ziņoja Liepājas muzeja vēsturniece Sandra Šēniņa.

28. septembrī pulksten 13 tiks demonstrēta neliela dokumentāla filma ”SOS palīdzība Ukrainai. 11. krava”, par ko komentārus sniegs un atmiņās dalīsies viens no trim kravas nogādātājiem – ”SOS palīdzība Ukrainai” dalībnieks Ingus Zaharčenko.

Pēc tam sekos žurnālistu Ata Klimoviča, Sandija Semjonova un Kārļa Lesiņa veidotās dokumentālās filmas “Tuvais karš”, kas vēsta par Ukrainā notiekošo konfliktu, demonstrācija. Filmas pamata stāsts ir par Artūru – vīrieti no Latvijas, kurš karo frontē Ukrainas brīvprātīgo bataljonā.

“Latvijas medijos neesmu vēl redzējis stāstu, kur atklātu cilvēku, kurš karotu ukraiņu pusē, jo līdz šim redzēti, dzirdēti stāsti par cilvēkiem, kuri karo prokrievisko spēku pusē,” teica Sandijs Semjonovs. Viņš norādīja, ka stāsta galvenais varonis neesot vēlējies atklāt savu identitāti, tāpat vīrieša drošības labad ir pārveidota viņa balss.

Filmā ir vēl trīs citi varoņi no Latvijas, kuri cenšas palīdzēt Ukrainas armijai un valstij. Viens no viņiem ir Gatis Priede, kurš vāc palīdzību un ved uz Ukrainu, otrs – ārsts Valdis Valters, bet trešais – Jānis Sils, kas Ukrainas armijā māca tuvcīņu.

No filmas varoņu teiktā izriet, ka Latvija var palīdzēt Ukrainai ar savu atbalstu, tostarp morālo. “Un tas nemaksā daudz, bet tas ir ļoti svarīgi, jo galu galā tā cīņa, kas notiek Ukrainā, tā ir arī cīņa par Rietumu vērtībām, par mūsu pašu vērtībām, par to, kas mēs esam un kur mēs tālāk ejam, un kas mēs būsim,” saka Sandijs Semjonovs.

Pasākumā piedalīsies biedrības ”Ukraiņu kongress Latvijā” pārstāve Tatjana Lazda un viens no aktīvākajiem ukraiņu atbalstītājiem Liepājā Andris Jaunzemis.

Savukārt 30. septembrī pulksten 13 apmeklētāji varēs noskatīties režisora Jāņa Vingra dokumentālo filmu ”Volontieri”. Volontieri jeb brīvprātīgie, ir kurjeri – Rodions un Ivans. Viņi baltā busiņā no Kijevas uz 700 km attālo frontes līniju karavīriem nogādā dārgu kravu – 60 tūkstošus eiro vērtu militāro aprīkojumu.

Visu, ko ir sagādājušas brīvprātīgo organizācijas ”Atgriezties dzīvam” un ”Tautas aizmugure”: nakts redzamības iekārtas, attāluma mērierīces, maskēšanās tīklus, bruņuvairogus, sauso pārtiku, higiēnas un citas preces. Ar Rodiona un Ivana acīm skatītājs redzēs frontes līniju – Marinku, Peskus, Avdjejevku, Širokinu, Čermolikus… Tiks rādīta karavīru dzīve ierakumos un varēs dzirdēt viņu stāstus.

Režisors Jānis Vingris stāsta: “Iemesls, kāpēc es filmu veidoju – man šķiet, ka pārāk maz stāstu atnāk līdz mums Latvijā. Tas nekas, ka mēs esam blakus – mēs tāpat uzzinām tikai galvenos notikumus. Bet ikdienišķos cilvēku stāstus mēs neuzzinām. Tas bija viens no iemesliem, kāpēc braucu filmēt. Otrs iemesls bija tāda kā vēlme pretstāvēt Krievijas propagandas mašinērijai, kas ir drausmīga mašinērija, un es uzskatu, ka Ukraina pamatīgi zaudē šajā informatīvajā karā.”

Ieeja bezmaksas.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz