Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas muzejā būs skatāma Jāņa Rudzīša foto izstāde par Liepāju un tās ļaudīm

Kultūrvietām ļauts atjaunot darbību klātienē, tāpēc nākamnedēļ apmeklētājus, gan ar vairākiem nosacījumiem, gaidīs arī Liepājas muzejs, jo tur iekārtota Jāņa Rudzīša fotodarbu izstāde “Pasaule ir mīļa”.

Liepājas muzejā būs skatāma Jāņa Rudzīša foto izstāde par Liepāju un tās ļaudīm
Fotogrāfijas nosaukums "Rudā suņa solījums". Izstāžu darbi ir sen loloti, apmīļoti, izjusti un krāsās ietverti fotomirkļi, saka to autors. (Foto: Jānis Rudzītis)
10.11.2021 11:16

Ligita Kupčus-Apēna

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

“Ļoti gaidījām brīdi, kad noskaidrosies, vai varam vērt durvis apmeklētājiem,” muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Dzintare saka un pavēsta, ka izstādē aplūkojamie fototvērumi stāsta par autoram mīļo Liepāju un tās ļaudīm dažādos, bieži vien nejauši notvertos, taču stipru simboliku un māksliniecisko izteiksmi ietverošos brīžos.

Izstādei izvēlētā tēma “Pasaule ir mīļa” ietver ne tikai gaismu, mīlestību un pozitīvo domāšanu, bet arī atbildību par notiekošo, par padarīto un ieguldīto nākotnē.

“Fotomirkļiem kā iedvesma var kalpot jebkurš pilsētvides nostūris – pelēka vārtrūme, aizlūzis žogs, ielas runcis ar rētām rotātu ausi vai nejauši sastapts garāmgājējs, kam sadrūmis vaigs,” pārliecinājies J. Rudzītis, “tas viss ir saistoši, kas pieprasa uzmanību un cieņpilnu attieksmi. Tā arī top šie šķietami ikdienišķie kadri, kas patiesībā ir sen loloti un domās apmīļoti, ar dvēselīti izjusti un krāsās ietverti.”

Pasaules politiskās, sociālās un emocionālās norises autoru neietekmējot, viņš meklē vietas un lietas, kas izturējušas laika pārbaudi. Piemēram, mīļums, labestība un atklātība, kas vienmēr bijušas cieņā.

Reiz, studējot un izzinot mākslas noslēpumus, Jānis Rudzītis labprāt gleznoja lielformāta darbus. Laikam ejot, mākslinieciskās izpausmes pārauga daudz ērtākos izteiksmes līdzekļos – fotogrāfijās. Foto: no Jāņa Rudzīša privātā arhīva

Veidojot izstādes ekspozīciju un domājot par tās vēstījumu, J. Rudzītis uzrunājis arī savus draugus, domubiedrus, māksliniekus, dzejniekus un kolēģus, kuriem ar asociatīvu vārdu, teikumu vai dzejas rindu lūdzis ilustrēt izstādē aplūkojamās fotogrāfijas.

Tāpēc papildus fotogrāfijām ikvienam izstādes apmeklētājam būs iespēja iepazīties ar dzejnieku Intas Kampares, Lauras Andersones, Valentīna, Guntas Šnipkes, žurnālistes Lindas Kilevicas, rakstnieces Sandras Vensko, fotomākslinieces Jekaterinas Karpovas, katoļu priestera Andra Vasiļevska un citu uzrunāto līdzcilvēku asociatīvo lidojumu.

J. Rudzītis jau 20 gadus strādā Liepājas 8. vidusskolā par tehnoloģiju skolotāju. Fotogrāfiju autors ļoti mīl dzimteni, ģimeni, dzīvniekus, cilvēkus un ir Liepājas pilsētas īstens patriots, kurš, paša vārdiem sakot, vienmēr atvērts jaunām idejām un pozitīviem cilvēkiem. Fotografēšana ir process vai instruments, ar kuru autors pauž savu redzējumu, fiksējot apkārt notiekošo.

Mākslas pieredze J. Rudzītim ir jau kopš 2000. gada, vairākkārt piedaloties dažādās mākslas izstādēs. Pirmā gleznu personālizstāde piedzīvota 2003. gadā.

Izstāde “Pasaule ir mīļa” Liepājas muzeja anfilādē būs aplūkojama līdz 30. decembrim.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz