Ceturtdiena, 2. maijs Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas okupācijas muzejā skatāma izstāde par Padomju okupācijas mantojumu Karostā

No 11. aprīļa līdz 29. septembrim Liepājas okupācijas muzeja izstāžu zālē K. Ukstiņa ielā 7/9 apskatāma fotoizstāde “Padomju okupācijas mantojums Karostā”, informē muzeja filiāles “Liepāja okupāciju režīmos” vadītāja Sandra Šēniņa.

Liepājas okupācijas muzejā skatāma izstāde par Padomju okupācijas mantojumu Karostā
Ostā palikuši nogrimuši un pusnogrimuši kuģu vraki, zemūdenes – kopumā 37 vienības. 1994. gads. (Foto: no Liepājas SEZ pārvaldes arhīva)
10.04.2024 11:31

liepajniekiem.lv

Izstāde veidota sadarbībā ar Liepājas Speciālo ekonomisko zonu (SEZ).

Izstāde vēsta par kādreizējās Padomju Savienības Baltijas kara flotes atstātā mantojuma postu un sekām Karostas infrastruktūrai, ostas un teritoriālo ūdeņu piesārņojumu un atjaunotnes sākumu.

Ironija par PSRS kara floti. 1990. gadu sākums. Foto: no Liepājas SEZ pārvaldes arhīva

Pēc padomju armijas aiziešanas 1994. gada 1. jūnijā, kad Liepājas ostu atstāja pēdējie trīs Baltijas kara flotes raķešu kuģi, to, ko vēl nebija paguvusi aizvest un nopostīt aizejošā okupantu armija, paveica paši liepājnieki.

Lielu postu pamestajām mājām nodarīja gan klaidoņi, kas par santīmiem izpārdeva visu, ko vien varēja no mājām noplēst, nolauzt un nozāģēt, gan arī apsviedīgi “biznesmeņi”, kuri pa ķieģelim vien pārdeva Karostas vēsturisko mantojumu.

Pamazām Karosta pārvērtās par postažu.

Krievijas kara flotes zemūdenes Karostas kanāla baseinā. Zemūdenes vēlāk tika sagrieztas metāllūžņos. 1990. gadi. Foto: no Liepājas SEZ pārvaldes arhīva

Fotogrāfijās iemūžinātas aizejošās Padomju flotes nogremdētās zemūdenes, kuģu vraki, emocionālā Padomju flotes pavadīšana, kā arī Karostas piestātņu un infrastruktūras atdzimšana.

Fotogrāfijas stāsta ne tikai par Karostas pārņemšanas Latvijas valsts īpašumā kļūdām, bet arī ceļu uz modernu Latvijas Nacionālo bruņoto spēku, SEZ uzņēmumu, Liepājas kultūras un tūrisma objektu izveidošanu.

Darba ostas tīrītājiem netrūka ne Karostā, ne Ziemas ostā, ne Tirdzniecības kanālā. Pēc 1994. gada. Foto: no Liepājas SEZ pārvaldes arhīva

Izstāde “Padomju okupācijas mantojums Karostā” skatāma līdz 29. septembrim no trešdienas līdz svētdienai no pulksten 10 līdz 18.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz